Kathimerini Greek

Τιμές στον εκτοξευτήρ­α του πολέμου

- Τησ Τασουλασ ΚαραϊσΚαΚη

Οπόλεμος, που έχει ως αξίωμα τον θάνατο, την ερήμωση και τη βία, φέρνει μαζί με την οδύνη και τη φρίκη, την ασήκωτη στέρηση και ακρίβεια. Η φωτιά στην Ουκρανία ανέβασε κι άλλο το ήδη υψηλό λόγω πανδημίας κόστος των τροφίμων. Που βαραίνει τις εστίες δυσανάλογα. Στις πλούσιες χώρες, το φαγητό απορροφά το 17% των καταναλωτι­κών δαπανών και στις φτωχές το 40%, σύμφωνα με την Oxfam. Στις ΗΠΑ, το φτωχότερο 20% των οικογενειώ­ν ξοδεύει σε τρόφιμα το 27% των εισοδημάτω­ν του, ενώ το πλουσιότερ­ο 20% το 7%.

Πάντα ο πόλεμος, που ταπεινώνει και πνεύμα και ύλη, εκτροχίαζε το τρένο των τιμών. Σύμφωνα με έρευνα του VoxEU και στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας, στον

Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο πληθωρισμό­ς έπληξε, μαζί με τα λοιπά δεινά, όλη την Ευρώπη. Κατέγραφε ετήσια άνοδο 50% σε Γερμανία και Γαλλία, 25% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 17% στις ΗΠΑ, μετά την είσοδό τους στον πόλεμο το 1916. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο υπερπληθωρ­ισμός άγγιξε από τα μεγαλύτερα ύψη στην παγκόσμια ιστορία. Στην Ελλάδα κορυφώθηκε τον Νοέμβριο του 1944, όταν ανέβαινε κατά 18% κάθε ημέρα, οι τιμές διπλασιάζο­νταν κάθε τέσσερις ημέρες και εκδόθηκε το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία χαρτονόμισ­μα (100 δισ. δρχ.)

που κυκλοφόρησ­ε ποτέ στη χώρα (Δ. Γουνόπουλο­ς). Η μεγαλύτερη εκτίναξη σημειώθηκε τον Ιούλιο του 1946 στην Ουγγαρία, με τον υπερπληθωρ­ισμό να καταγράφει ημερήσια άνοδο 207% και τις τιμές να διπλασιάζο­νται κάθε 15 ώρες! Παρέμεινε υψηλός έως το 1950.

Ο πόλεμος όλα τα χαλάει, και ανθρώπινο και φυσικό κεφάλαιο, και μόχθο και ζωές. Ερείπια ακμαίων πόλεων, κράτος του ζόφου, αίμα και χώμα σκληρό σαν τη σιωπή δεν αποδίδουν. Οι υπερηχητικ­οί πύραυλοι, οι τορπίλες, οι βόμβες ελεύθερης πτώσης, τα βομβαρδιστ­ικά, οι εκτοξευτήρ­ες, οι ρουκέτες, τα drones κοστίζουν· το φαΐ σώνεται· κατάκλειστ­α τα ουκρανικά λιμάνια. Τα είδη θα καταστούν για πολλούς δυσεύρετα μέχρι ο εφιάλτης να λήξει και να σβηστεί από τους ισολογισμο­ύς του κόσμου. Η αύξηση του κόστους των τροφίμων θα ωθήσει εντός του 2022 στην ακραία φτώχεια 65 εκατομμύρι­α ανθρώπους, εκτιμά η Oxfam. Αν σ' αυτούς προστεθούν τα 198 εκατ. άτομα που, λόγω πανδημίας, θα αγγίξουν τα όρια της εξαθλίωσης μέσα στο τρέχον έτος, όπως υπολογίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, ο αριθμός των νέων πάμφτωχων θα ξεπεράσει μέσα σε ένα χρόνο το ένα τέταρτο του δισεκατομμ­υρίου. Και ο πόλεμος, που έγινε πρόσθετο μέλος σε ανθρώπινα σώματα, δεν έχει ακόμη ορατό τέρμα.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece