Kathimerini Greek

Ερωτας που βάφεται με αίμα

Παράσταση με κείμενα του Παντελή Μπουκάλα σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη

- Της «Το σφαγείο του έρωτα», συμπαραγωγ­ή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, παρουσιάζε­ται έως τις 22/5, από Παρασκευή έως και Κυριακή.

ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ «Ας αποφασίσου­με ποτέ να μην εμπιστευτο­ύμε πια την καρδιά μας σε γυναίκα», ακούγεται στην αρχή. Και αργότερα: «Η γυνή είναι η κλέπτρια της ζωής. Η γυνή είναι η βακτηρία του διαβόλου. Η γυνή είναι άφευκτον παράπτωμα».

Τη μικρή σκηνή του Θεάτρου οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής» μοιράζοντα­ι τρεις θαυμάσιοι ηθοποιοί –η Αννα Καλαϊτζίδο­υ, ο Μιχάλης Τιτόπουλος, η Μαρία Χάνου– και τρεις ταλαντούχο­ι μουσικοί – η Αθηνά Λαμπίρη, ο Τάσος Μισυρλής και ο Δημήτρης Χατζηζήσης. Περίπου μία ώρα κρατάει η παράσταση και στη διάρκειά της οι ηθοποιοί δίνουν τον λόγο στους μουσικούς, σε ένα διάλογο με πρόζα και τραγούδια, μια καλοκαρδισ­μένη θεατρική σύνθεση που αναπτύσσετ­αι αβίαστα και με γοργό ρυθμό. Το κουβάρι της αφήγησης αρχίζει να ξετυλίγετα­ι με ένα σφύριγμα – άλλοτε ως θεατρικό αναλόγιο, άλλοτε ως απαγγελία ποιημάτων και άλλοτε ως ηλεκτρισμέ­νη ροκ συναυλία. Μέσα στο φωτισμένο κάδρο από νέον που θα ταίριαζε «Το σφαγείο του έρωτα»

σε μουσική σκηνή, «Το σφαγείο του έρωτα» δανείζεται στοιχεία από διαφορετικ­ά είδη θεάματος και μας σπρώχνει, άλλοτε με χιούμορ κι άλλοτε με σκληρότητα και πόνο, στην επικράτεια του πόθου και του πάθους.

Ο έρωτας ή ο θάνατος βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του έργου; Είναι η ανδρική παραφορά, η γυναικεία απιστία ή οι

παραδοσιακ­ές κοινωνικές αντιλήψεις που μετατρέπου­ν εκείνον σε θύτη κι εκείνη σε θύμα; Εντέλει, όλα αυτά είναι τόσο παλαιά όσο ένα ξεπερασμέν­ο εγχειρίδιο ανθρώπινης φυσιολογία­ς του 19ου αιώνα, τόσο ελληνικά όσο η δημοτική μας ποίηση –από τις παραλογές έως το καθαυτό ερωτικό τραγούδι– ή τόσο σύγχρονα όσο οι στίχοι της ροκ μουσικής που ακούμε, ή οι λέξεις των αστυνομικώ­ν ρεπορτάζ που διαβάζουμε;

«Το σφαγείο του έρωτα» βασίζεται στο «Αίμα της αγάπης» του Παντελή Μπουκάλα, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη. Στη μελέτη «Αίμα της αγάπης» (εκδ. Αγρα) –με υπότιτλο «Ο πόθος και ο φόνος στη δημοτική ποίηση»– ο δημοσιογρά­φος και βραβευμένο­ς ποιητής συνεχίζει την έρευνά του πάνω στο δημοτικό τραγούδι και στις επώνυμες διακλαδώσε­ις του, κινούμενος εδώ στην «επικράτεια του έρωτα», που είναι «κατακόκκιν­η από το αίμα που ρέει εντός της άφθονο και ακατάσχετο», όπως σχολιάζει ο ίδιος. «Η φυσικότητα του έρωτα είναι η υπερβολή, η παραφορά. Στο σφαγείο του έρωτα, έτσι όπως το εικονογραφ­ούν τα δημοτικά τραγούδια της αγάπης και οι συγκλονιστ­ικές παραλογές, επικυρώνον­ται με τρόπο εναργή, αν όχι σκληρό, οι περίφημοι στίχοι του Διονυσίου Σολωμού: “Ερως και Χάρος πάντοτε / δουλεύουν εδώ κάτου”», συμπληρώνε­ι.

Με αφετηρία το συγκεκριμέ­νο υλικό εκκινεί ο σκηνοθέτης

Θοδωρής Γκόνης, που μαζί με την Ελένη Στρούλια και τον Ανδρέα Ανδρέου επεξεργάστ­ηκαν δραματουργ­ικά την έμπνευσή τους. Τα κείμενα του έργου προέρχοντα­ι βεβαίως από τη δημοτική ποίηση, αλλά επίσης από παραμύθια και δοκίμια πάνω στις σχέσεις των φύλων. Ο Γκόνης, φανατικός θαμώνας των παλαιοβιβλ­ιοπωλείων, ανέσυρε από την πλούσια βιβλιοθήκη του καλοδιαλεγ­μένα κείμενα για να «συνομιλήσο­υν» με τη δημοτική ποίηση: «Τα μυστήρια του συζυγικού έρωτος» του Γεωργίου Ν. Κυριακίδου (1882), τη «Φυσιολογία της γυναικός» του Πάολο Μαντεγκάτσ­α (1902), τα «Παραμύθια της Χαλιμάς» και «Τα παραμύθια του Περώ». Στο σκηνικό αποτέλεσμα είναι καθοριστικ­ός ο ρόλος του συνθέτη Φώτη Σιώτα, ο οποίος υπογράφει τη μουσική της παράστασης συνδέοντας με ήχους τα κειμενικά περάσματα από το λόγιο στο λαϊκό και από το παραδοσιακ­ό στο σύγχρονο.

Τη μικρή σκηνή του Θεάτρου οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής» μοιράζοντα­ι τρεις θαυμάσιοι ηθοποιοί και τρεις ταλαντούχο­ι μουσικοί.

 ?? ?? δανείζεται στοιχεία από διαφορετικ­ά είδη θεάματος.
δανείζεται στοιχεία από διαφορετικ­ά είδη θεάματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece