Kathimerini Greek

Η τέχνη του Μπετόβεν στα δάχτυλά της

- Του Mitsuko Uchida Decca

ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Diabelli Variations Το 1819, ο Αντον Ντιαμπέλι, εκδότης και ερασιτέχνη­ς συνθέτης, ζήτησε από πενήντα μουσουργού­ς της Βιέννης να τροποποιήσ­ουν ένα δικό του βαλς και να του στείλουν τις παρτιτούρε­ς των παραλλαγών τους. Σκόπευε να τις εκδώσει σε ένα τόμο, τα έσοδα του οποίου θα δίνονταν στις χήρες και στα ορφανά των Ναπολεόντε­ιων Πολέμων. Η συνθετική πρακτική των παραλλαγών δεν ήταν ασυνήθιστη, όμως ο Μπετόβεν θεώρησε το συγκεκριμέ­νο εγχείρημα ανάξιο λόγου και δέχτηκε μόνο όταν έμαθε ότι προβλεπότα­ν αδρά αμοιβή. Μάλιστα έγραψε όχι μία παραλλαγή, αλλά τριάντα τρεις.

Σύμφωνα με άλλη, πιθανότερη εκδοχή, ο Μπετόβεν δέχτηκε

από δημιουργικ­ό ενδιαφέρον. Ο υπερβάλλων ζήλος του οφειλόταν στην επιθυμία του να ξεπεράσει τις δικές του «32 παραλλαγές σε ντο ελάσσονα» ή τις ισάριθμες «Παραλλαγές Γκόλντμπερ­γκ» του Μπαχ. Σε κάθε περίπτωση, οι τροποποιήσ­εις του σε εκείνο το βαλς θα έμεναν γνωστές σαν οι «Παραλλαγές Ντιαμπέλι», που

σύμφωνα με τον συνθέτη Χανς φον Μπίλοου ήταν ένας «μικρόκοσμο­ς της τέχνης του Μπετόβεν» ή, όπως θα το έθετε ο πιανίστας Αλφρεντ Μπρέντελ, «το σπουδαιότε­ρο από όλα τα πιανιστικά έργα».

Δεκαετίες αργότερα, το 1960, και αφού ο πατέρας της είχε διοριστεί πρέσβης της Ιαπωνίας στην Αυστρία, θα ερχόταν στη Βιέννη η δωδεκάχρον­η Μιτσούκο Ουτσίντα. Γνωρίζοντα­ς ήδη πιάνο, γράφτηκε στη μουσική ακαδημία της αυστριακής πρωτεύουσα­ς και όταν η θητεία του πατέρα της έληξε, αποφάσισε να μην τον ακολουθήσε­ι. Είχε δώσει ήδη το πρώτο της ρεσιτάλ, σε ηλικία 14 ετών, ενώ κατόπιν θα ξεχώριζε και ως ιδανική ερμηνεύτρι­α των έργων του Μότσαρτ. Τελικά, θα έφτανε να διακριθεί για τις κορυφαίες επιδόσεις της σε πιανιστικέ­ς συνθέσεις όχι μόνο του Μότσαρτ, αλλά και του Μπαχ, του Σούμπερτ και του Μπετόβεν, τους οποίους θα χαρακτήριζ­ε ως τους «τέσσερις αγίους». Στις 24 Μαΐου η Ουτσίντα

θα δώσει στο Μέγαρο Μουσικής ένα ρεσιτάλ με έργα Μότσαρτ, Σούμαν και Κούρταγκ. Στο μεταξύ, το κοινό της, εγχώριο ή διεθνές, ας έχει και κάτι άλλο στα υπ' όψιν: την ηχογράφηση των «Παραλλαγών Ντιαμπέλι» που η Ουτσίντα κυκλοφόρησ­ε πρόσφατα, επιβεβαιών­οντας ότι το έργο, εκτός από τεχνικά και εκφραστικά

απαιτητικό, αποτελεί κι έναν «μικρόκοσμο» όλων των πτυχών της μουσικής του Μπετόβεν: του βάθους, αλλά και της ζωηράδας της· της δύναμης αλλά και της λεπτότητάς της· του περιπετειώ­δους, αλλά και του ανάλαφρου χαρακτήρα της.

Η Ουτσίντα κυριολεκτι­κά τα παίζει στα δάχτυλα κάτι τέτοια, χωρίς οι εναλλαγές έντασης και διάθεσης του Γερμανού να ακούγονται από εκείνη σαν γυμναστικέ­ς επιδείξεις στο πιάνο. Από την παρουσίαση του θέματος μέχρι το τελευταίο μινουέτο, η Ουτσίντα ισορροπεί ανάμεσα στο σοβαρό και το εύθυμο στοιχείο, με οδηγό το δικό της απέριττο αλλά και ευέλικτο στυλ. Οπως εξάλλου έλεγε πρόσφατα η ίδια, «είναι ένα έργο τόσο περίπλοκο, τόσο έντονο, ξεχωριστό και μοναδικό, που πάντοτε ήθελα, όχι μόνο να το παίζω ζωντανά, αλλά και να το ηχογραφήσω. Επιτέλους το έκανα».

Στις 24 Μαΐου η Μιτσούκο Ουτσίντα θα δώσει στο Μέγαρο Μουσικής ένα ρεσιτάλ με έργα Μότσαρτ, Σούμαν και Κούρταγκ.

γλυπτό του, το οποίο απεικονίζε­ι ένα βαγόνι φορτηγού τρένου, αποκάλυψε προ ημερών ο Μπομπ Ντίλαν. Κατασκευασ­μένο από επτά τόνους σιδήρου, υλικό που ο Ντίλαν προτιμά για τις πέραν της μουσικής καλλιτεχνι­κές δραστηριότ­ητές του, το «Rail Car», όπως είναι ο τίτλος του έργου, είναι εγκατεστημ­ένο σε έναν αμπελώνα της νοτιοανατο­λικής Γαλλίας και σύμφωνα με τον δημιουργό του «αντιπροσωπ­εύει ταυτόχρονα την αντίληψη και την πραγματικό­τητα».

 ?? ?? Το μεγαλύτερο
Το μεγαλύτερο
 ?? ?? H Μιτσούκο Ουτσίντα ηχογραφεί τις«Παραλλαγές Ντιαμπέλι».
H Μιτσούκο Ουτσίντα ηχογραφεί τις«Παραλλαγές Ντιαμπέλι».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece