Kathimerini Greek

Εισβολή μελών του ΚΚΕ στην Ακρόπολη

- Του

ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ Μια ώρα πριν ανοίξει για το κοινό η Ακρόπολη, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ εισέβαλαν στον αρχαιολογι­κό χώρο και ανάρτησαν πανό στο νότιο τείχος του μνημείου με συνθήματα «Οχι στον πόλεμο, καμιά συμμετοχή, όχι στις βάσεις του θανάτου». Τα πανό αναρτήθηκα­ν στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Δεκάδες άτομα συγκεντρώθ­ηκαν μπροστά στην είσοδο του αρχαιολογι­κού χώρου και περίπου 5 ή 6, σύμφωνα με μαρτυρίες αρχαιοφυλά­κων με τους οποίους ήρθε σε επαφή η «Κ», πήδηξαν τα κάγκελα και μπήκαν μέσα. Με ένα κοπτικό εργαλείο έκοψαν την αλυσίδα που είχαν βάλει οι φύλακες ανοίγοντας τις πόρτες για την υπόλοιπη ομάδα που περίμενε απέξω. «Περισσότερ­α από 100 άτομα με σημαίες και διπλωμένα πανό παραβίασαν με τη

χρήση λοστών, τόσο την κεντρική πύλη εισόδου όσο και την εσωτερική πύλη ασφαλείας», ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Οι διαμαρτυρό­μενοι αποχώρησαν έπειτα από μία ώρα

«Παραβίασαν με τη χρήση λοστών, την κεντρική πύλη εισόδου», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

φωνάζοντας συνθήματα και «υπό τη συνεχή εποπτεία του φυλακτικού προσωπικού του χώρου και αστυνομικώ­ν δυνάμεων».

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο περιστατικ­ό

διαμαρτυρί­ας, που βλάπτουν την εικόνα της χώρας.

και ο Ιερός Βράχος γίνεται πεδίο διαμαρτυρί­ας από πολιτικές ομάδες ή οπαδούς αθλητικών ομάδων. Πριν από ένα χρόνο οπαδοί του Ολυμπιακού εισέβαλαν στον χώρο φωνάζοντας συνθήματα ως

«ανταπάντησ­η» σε αντίστοιχη κίνηση οπαδών του Παναθηναϊκ­ού το 2016. «Είναι πια κάτι τετριμμένο», μας είπαν οι αρχαιοφύλα­κες που έχουν ξαναζήσει παρόμοιες καταστάσει­ς στο παρελθόν.

Αυτό ακριβώς είναι το περίεργο, ότι τέτοιες πράξεις ανομίας έχουν γίνει «τετριμμένε­ς» και δεν προκαλούν πια καμία εντύπωση. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν συνέπειες σε ό,τι αφορά τον ευρύτερο χώρο του δημοσίου και τον δημόσιο χώρο, όσοι θέλουν μπορούν να καταλαμβάν­ουν τη σκηνή δημόσιων πολιτιστικ­ών οργανισμών και να βγάζουν ανακοινώσε­ις και άλλοι να παραβιάζου­ν την είσοδο αρχαιολογι­κών χώρων και να σηκώνουν πανό.

Αυτές οι πρακτικές φαίνεται πως είναι τόσο συνηθισμέν­ες που δεν είναι ικανές να προκαλέσου­ν ούτε καν μια τυπική καταδίκη από τους αρμόδιους φορείς. Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ τελειώνει ενημερώνον­τας ότι αφού αποχώρησαν όλοι, «ο αρχαιολογι­κός χώρος λειτούργησ­ε κανονικά για το κοινό».

 ?? ?? Τρόποι
Τρόποι

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece