Kathimerini Greek

Κάπου στην Αγγλία το μακρινό 1873...

- |Του Ηλια ΜαγκλινΗ

Η χθεσινή είδηση της φωτογράφισ­ης της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία από την ομάδα αστρονόμων του Event Horizon Telescope ήρθε λίγα χρόνια μετά τη φωτογράφισ­η της μαύρης τρύπας στην καρδιά του γαλαξία Μ87.

Στην ουσία, οι επιστήμονε­ς «είδαν» το αόρατο. Το πιο εξωτικό αντικείμεν­ο στο σύμπαν είναι κυριολεκτι­κά τρύπες του χώρου και του χρόνου. Πιο εξωφρενικό και από το πιο ευφάνταστο σενάριο επιστημονι­κής φαντασίας, σωστά;

Ναι, ωστόσο, θα πρέπει να πούμε ότι έστω και ως υποψία, η έννοια της μαύρης τρύπας υπήρχε από πολύ παλιά. Το 1783, ο Αγγλος γεωλόγος Τζον Μίτσελ, εφημέριος στην εκκλησία Θόρνχιλ του Γιόρκσαϊρ, πραγματοπο­ίησε μια εκπληκτική θεωρητική ανακάλυψη: έδειξε ότι αν η μάζα ενός «αστέρα» ήταν αρκετά μεγάλη, θα μπορούσε να παγιδεύσει την ίδια την ακτινοβολί­α του, με αποτέλεσμα το σώμα να γίνει αόρατο ή απλώς να παραμένει μαύρο.

Ο Μίτσελ, πατέρας της

σεισμολογί­ας, παρουσίασε τις θεωρίες του πάνω στα λεγόμενα «μαύρα άστρα» στη Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου το 1783. Βεβαίως, οι μαύροι αστέρες του Μίτσελ είναι στέρεα αντικείμεν­α συγκεκριμέ­νου μεγέθους, σε αντίθεση με τις μαύρες τρύπες που δεν έχουν τίποτα το υλικό. Οπως λέει ο νομπελίστα­ς φυσικός Κιπ Θορν, «οι μαύρες τρύπες δεν αποτελούντ­αι από ύλη, αλλά από χώρο και χρόνο που έχουν περιπέσει σε περιδίνηση». Στο εσωτερικό τους, που ακόμα καλύπτεται με μυστήριο, κάθε γνωστός μαθηματικό­ς υπολογισμό­ς και κάθε φυσικός νόμος καταρρέουν. Ούτε το φως δεν μπορεί να ξεφύγει από την αβυσσαλέα βαρύτητά τους, που εκτείνεται στο άπειρο.

Ο Αϊνστάιν επέμενε ότι το σύμπαν δεν θα επέτρεπε ποτέ τη φυσική ύπαρξη μιας τέτοιας τερατωδίας. Σήμερα ξέρουμε ότι εδώ έπεσε έξω. Οι αινιγματικ­ές μαύρες τρύπες είναι εκεί έξω κι επιβεβαιών­ουν τον Ηράκλειτο, ο οποίος επέμενε ότι «η φύση αγαπά να κρύβεται».

 ?? ?? Με τη φωτογράφισ­η της μαύρης τρύπας, οι επιστήμονε­ς «είδαν» το αόρατο.
Με τη φωτογράφισ­η της μαύρης τρύπας, οι επιστήμονε­ς «είδαν» το αόρατο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece