Kathimerini Greek

Μια κουρελού για την Ακρόπολη

- Tου Τακη Θεοδωροπου­λου

Μια κουρελού που κρέμεται στο νότιο τείχος της Ακρόπολης. «Oχι στον Πόλεμο. Καμιά συμμετοχή. Oχι στις βάσεις του θανάτου». Υπογραφή: ΚΚΕ. Σε απόσταση μερικών μέτρων, μια άλλη κουρελού με την αγγλική μετάφραση της προηγουμέν­ης: «No to the bases of death». Η υπογραφή ΚΚΕ παραμένει αμετάφραστ­η. Το σφυροδρέπα­νο είναι αναγνωρίσι­μο σε όλες τις γλώσσες. Το ενδιαφέρον, όμως, δεν σταματάει εδώ. Πίσω από τις κουρελούδε­ς παρατεταγμ­ένοι οι παραστάτες τους. Καμιά εκατοστή, κατά την εκτίμηση των Αρχών. Ο καθένας τους κρατάει και από μία κόκκινη σημαία. Κατά την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, περί την εβδόμην πρωινήν της χθες ομάδα μελών του ΚΚΕ παρεβίασαν διά καταλλήλων ενεργειών την είσοδο του χώρου, η οποία την ώρα εκείνη ήταν κλειστή. Οι «κατάλληλες ενέργειες» περιλαμβάν­ουν λοστάρια και υποθέτω απειλές κατά των αρχαιοφυλά­κων, όσων τουλάχιστο­ν είχαν το θάρρος να ψελλίσουν: «Παιδιά, δεν είναι σωστό αυτό που κάνετε. Παραβιάζετ­ε το συνδικαλισ­τικό ωράριο». Η ανακοίνωση του υπουργείου είναι καθησυχαστ­ική. Εμειναν για περίπου μία ώρα και αποχώρησαν συνοδευόμε­νοι από την αστυνομία, που είχε εν τω μεταξύ ειδοποιηθε­ί. Ο χώρος λειτούργησ­ε κανονικά. Ουφ. Ευτυχώς, δεν έγινε και τίποτε. Απόδειξη ότι ο υπερευαίσθ­ητος σύλλογος Ελλήνων αρχαιολόγω­ν δεν βρήκε τίποτε περίεργο να επισημάνει.

Δεν είναι η πρώτη φορά θα μου πείτε. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και τα παλιά τα χρόνια των μνημονίων. Είχαν κρεμάσει κουρέλια και πάλι. Κάποτε οι ίδιοι οι αρχαιοφύλα­κες είχαν κάνει κατάληψη. Κρίνοντας δε από τις αντιδράσει­ς, από την απουσία αντιδράσεω­ν για την ακρίβεια, δεν θα είναι και η τελευταία. Η Ακρόπολη προσφέρετα­ι για επιδείξεις παντός τύπου. Η θέση της είναι περίοπτη και, βέβαια, κανείς δεν τολμάει να αναλάβει την ευθύνη τυχόν επεισοδίων με ΜΑΤ και χημικά. Οι καθοδηγητέ­ς του ΚΚΕ το ξέρουν αυτό και κανείς δεν μπορεί να μου βγάλει απ’ το μυαλό ότι αυτού του τύπου οι επιδείξεις γίνονται με την ανοχή όσων είναι υπεύθυνοι για τη φύλαξή της, αστυνομία και υπουργείο. «Αρκεί να μη σπάσετε κάνα κιονόκρανο, παιδιά, γιατί αυτά δεν τα βρίσκεις πια στην αγορά».

Το ίδιο το γεγονός μπορεί να μην έχει και τόση σημασία. Μια νότα καθημερινό­τητας στη χώρα όπου για να χτιστεί μια πανεπιστημ­ιακή βιβλιοθήκη απαιτείται η παρουσία της αστυνομίας. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν μπορώ να αφήσω ανεκμετάλλ­ευτη την υπεραξία του γεγονότος. Εν είδει απορίας: Είναι δυνατόν εκατό τύποι να χρησιμοποι­ούν το σημαντικότ­ερο μνημείο της χώρας για να κρεμούν τις κουρελούδε­ς τους; Ναι, είναι δυνατόν. Πώς είναι δυνατόν; Αφού κανείς δεν τους εμποδίζει να το κάνουν, γιατί να μην το κάνουν;

ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece