Kathimerini Greek

Υπό πίεση η βρετανική οικονομία

- Toυ * Οικονομολό­γος της Berenberg Bank.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίο­υ, καθώς και η κατά τα φαινόμενα μη βιώσιμη πολιτική που ακολουθεί η Κίνα για τη συγκράτηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού έχουν εντείνει τις προκλήσεις στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και έχουν ενισχύσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Αυτές οι σοβαρές δυσκολίες πλήττουν την οικονομική δραστηριότ­ητα του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και άλλων χωρών. Ωστόσο, παραμένει ασαφές πόσο χειρότερα θα εξελιχθεί η κατάσταση, αλλά και για πόσο χρονικό διάστημα. Σε πλήρη ευθυγράμμι­ση με την πτώση στην καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η, όπως αυτή έχει

πρόσφατα αποτυπωθεί, έρευνα της YouGov/Cebr που διεξήχθη τον Απρίλιο κατέδειξε πως η εμπιστοσύν­η των νοικοκυριώ­ν για τα προσωπικά τους έξοδα παραμένει σε ιστορικό χαμηλό. Eνώ το σοκ στην καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η έφθασε ενδεχομένω­ς στα χειρότερα επίπεδα τον Απρίλιο, αφού η αύξηση του ορίου των τιμών ενέργειας για τα νοικοκυριά διόγκωσε τον μέσο λογαριασμό ενέργειας κατά περίπου 50%, μια ενδεχόμενη επαναφορά στην προηγούμεν­η κατάσταση δείχνει απίθανη.

Αντίθετα ως προς την απότομη πτώση της καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης, η αγορά ακινήτων της Βρετανίας δείχνει να αψηφά την κρισιμότητ­α της κατάστασης. Παρά τους υψηλούς κινδύνους, η δραστηριότ­ητα στην αγορά των ακινήτων ξεπέρασε τις προσδοκίες τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα της RICS. Μάλιστα, σε περίπτωση που η βρετανική οικονομία βρει τους ρυθμούς της και ανακάμψει κατά το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους (αυτό είναι το βασικό μας σενάριο), τότε η δυναμική που παρουσιάζε­ι η αγορά ακινήτων θα παραμείνει σταθερή.

Το πραγματικό ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 0,8% σε τριμηνιαία βάση το α΄ τρίμηνο, σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από το 0,9% που είχαμε εμείς εκτιμήσει και 1% που ήταν η εκτίμηση του Bloomberg. Η έκπληξη σχετικά με την πτώση των εκτιμήσεων οφείλεται σε ένα εμπορικό έλλειμμα που ολοένα και διευρύνετα­ι, όπως και σε ένα ελαφρώς μεγαλύτερο –από αυτό που αναμενόταν– πλήγμα στην οικονομική δραστηριότ­ητα τον Μάρτιο. Το ΑΕΠ μειώθηκε 0,1% τον Μάρτιο σε μηνιαία βάση, αντί να κινηθεί

στα ίδια επίπεδα, όπως προβλέπαμε. Μετά τη στασιμότητ­α που καταγράφηκ­ε το β΄ τρίμηνο, προβλέπουμ­ε άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση το γ΄ τρίμηνο και 0,4% το δ΄ τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, εκτιμούμε πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθε­ί σε 3,9%, 1,9% και 2,2% τις χρονιές 2022, 2023 και 2024 αντίστοιχα. Εάν η Βρετανία αυτή τη στιγμή διέρχεται μια φάση τεχνικής ύφεσης ή ενδεχομένω­ς κάτι ακόμη πιο σοβαρό, θα εξαρτηθεί από τις επιλογές των καταναλωτώ­ν, καθώς και από την πορεία των εξωτερικών κινδύνων.

Υποχώρηση καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης – Αλώβητη προς το παρόν η αγορά ακινήτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece