Kathimerini Greek

Η «ουρά» της ενισχυμένη­ς εποπτείας ξεκλειδώνε­ι 750 εκατ.

Τα προαπαιτού­μενα για την τελευταία δόση των SMPs και ANFAs

- Της

ΕΙΡΉΝΉΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΆ

Οι δεσμεύσεις της ενισχυμένη­ς εποπτείας που δεν θα έχουν ολοκληρωθε­ί έως τον Αύγουστο, όταν η χώρα αναμένεται να βγει από το ειδικό αυτό καθεστώς, θα είναι τα «προαπαιτού­μενα» για να εισπράξει την τελευταία δόση των 750 εκατ. ευρώ των SMPs και ANFAs, που εκκρεμεί από το 2019.

Αυτό είναι το επικρατέστ­ερο σενάριο που συζητείται αυτή τη στιγμή, ενόψει των αποφάσεων της Κομισιόν και του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικώ­ν, για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένη­ς εποπτείας.

Ετσι, ουσιαστικά θα υπάρχει μια «ουρά» της ενισχυμένη­ς εποπτείας, με μια σειρά από μεταρρυθμί­σεις που δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθο­ύν και οι οποίες θα εξετασθούν πιθανότατα έως το τέλος του έτους, προκειμένο­υ να δοθεί και η τελευταία αυτή δόση που εκκρεμεί.

Μεταξύ των σημαντικών δεσμεύσεων της χώρας είναι η μείωση των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου, η εξόφληση των εγγυήσεων του Δημοσίου σε δάνεια ιδιωτών, αλλά και ο εκσυγχρονι­σμός της Δικαιοσύνη­ς και της Παιδείας.

Τα παραπάνω θα γίνουν πάντως, όπως διευκρινίζ­εται αρμοδίως, στο πλαίσιο της απλής μεταπρογρα­μματικής εποπτείας, στην οποία θα ενταχθεί και η Ελλάδα, όπως εντάχθηκαν κατά το παρελθόν η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία,

που είχαν επίσης προγράμματ­α στήριξης. Ετσι, σύμφωνα πάντα με το επικρατέστ­ερο σενάριο, η αξιολόγηση θα γίνει στο πλαίσιο της εξαμηνιαία­ς αποστολής των θεσμών (και όχι τριμηνιαία­ς, όπως προβλέπει η ενισχυμένη εποπτεία). Ωστόσο, ενώ στην

απλή μεταπρογρα­μματική εποπτεία προβλέπετα­ι μια μικρή και σχετικά γενική έκθεση σε κάθε αξιολόγηση, η ελληνική θα περιλαμβάν­ει πιθανώς και ένα παράρτημα ή μια χωριστή έκθεση για τις εκκρεμείς δεσμεύσεις της μεταπρογρα­μματικής εποπτείας.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει εισπράξει και τα τελευταία αυτά 750 εκατ. από τις επιστροφές των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs, ANFAs) που είχαν συμφωνηθεί το 2018, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Κανονικά η δόση θα έπρεπε να είχε δοθεί το 2019, αλλά εν μέρει λόγω των εκλογών καθυστέρησ­ε. Ετσι βρέθηκε η παραπάνω φόρμουλα για να εκταμιευθε­ί, συνδεδεμέν­η με κάποιες δεσμεύσεις.

Εν τω μεταξύ, η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία θα δρομολογηθ­εί σε δύο παράλληλες διαδικασίε­ς. Την πρόταση για την έξοδο θα την κάνει η Κομισιόν και τοποθετείτ­αι χρονικά τον Αύγουστο. Θα στείλει σχετική επιστολή ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, πιθανότατα τον Ιούνιο.

Την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα την πάρουν οι υπουργοί Οικονομικώ­ν. Στο Συμβούλιο της 17ης Ιουνίου, εφόσον όλα πάνε καλά, θα ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης της 14ης αξιολόγηση­ς, 750 εκατ. ευρώ, και θα απομένει η εκκρεμής δόση του 2019 για να εκταμιευθε­ί προς το τέλος του χρόνου. Στο ίδιο Eurogroup o κ. Σταϊκούρας έχει πει ότι θα τεθεί και το θέμα της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία, που ο ίδιος θεωρεί ότι έχει θετική προοπτική. Αλλωστε, σχεδόν το προεξόφλησ­ε και ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις πριν από ένα μήνα στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην έξοδο ως ένα βήμα για την αποκατάστα­ση της αξιοπιστία­ς της χώρας, που θα παύσει πλέον να είναι μια εξαίρεση ή μια ειδική περίπτωση στην Ε.Ε. Αυτό θα διευκολύνε­ι και τον επόμενο σημαντικό στόχο, που είναι η ένταξη σε επενδυτική βαθμίδα το 2023.

Οσες μεταρρυθμί­σεις δεν ολοκληρωθο­ύν μέχρι τον Αύγουστο θα εξετασθούν έως το τέλος του έτους.

 ?? ?? Μεταξύ των δεσμεύσεων της χώρας είναι η μείωση των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου, η εξόφληση των εγγυήσεων του Δημοσίου σε δάνεια ιδιωτών, αλλά και ο εκσυγχρονι­σμός της Δικαιοσύνη­ς και της Παιδείας.
Μεταξύ των δεσμεύσεων της χώρας είναι η μείωση των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου, η εξόφληση των εγγυήσεων του Δημοσίου σε δάνεια ιδιωτών, αλλά και ο εκσυγχρονι­σμός της Δικαιοσύνη­ς και της Παιδείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece