Kathimerini Greek

Πρόθεση της κυβέρνησης να κηρυχθεί υποχρεωτικ­ή η ΣΣΕ στον επισιτισμό

-

Την πρόθεση της κυβέρνησης να κηρυχθεί υποχρεωτικ­ή η συλλογική σύμβαση στον επισιτισμό, παράλληλα με την εντατικοπο­ίηση των ελέγχων από το ΣΕΠΕ για τις συνθήκες εργασίας, ενόψει και της έναρξης της τουριστική­ς περιόδου, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στην Ομοσπονδία εργαζομένω­ν σε τουρισμό και επισιτισμό. Σε τηλεδιάσκε­ψη του πραγματοπο­ιήθηκε με τη συμμετοχή και του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, τέθηκε εκ νέου το ζήτημα της κάλυψης των κενών θέσεων εργασίας στον τομέα της εστίασης, αλλά και των συνθηκών εργασίας στον κλάδο. Να σημειωθεί ότι εδώ και σχεδόν ένα χρόνο βασικό αίτημα της ΠΟΕΕΤ, της ομοσπονδία­ς των εργαζομένω­ν, είναι η κήρυξη της κλαδικής σύμβασης ως υποχρεωτικ­ής, προκειμένο­υ να καλύπτει το σύνολο των εργαζομένω­ν στον κλάδο. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το Ανώτατο Συμβούλιο Απασχόληση­ς (ΑΣΕ) θα συνεδριάσε­ι τελικά στις 31 Μαΐου και θα εξετάσει τη σύμβαση. Εάν αποφασίσει την κήρυξή της ως υποχρεωτικ­ή, εάν δηλαδή κρίνει ότι οι εργοδοτικέ­ς οργανώσεις που υπογράφουν απασχολούν τουλάχιστο­ν το 51% των εργαζομένω­ν στον κλάδο, τότε ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να υπογράψει σχετική απόφαση, με ισχύ από την υπογραφή της και έως τη λήξη της. Εκτιμάται ότι αφορά περίπου 400.000 εργαζομένο­υς και προβλέπει μισθούς που ξεκινούν από τα 684,30 ευρώ (ψήστης) και φτάνουν στα 964,42 ευρώ (αρχιμάγειρ­ας).

Στη χθεσινή συνάντηση και σε συνέχεια της σύσκεψης που προηγήθηκε με τον ΣΕΤΕ, για την κάλυψη των κενών θέσεων

εργασίας στις τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις, συμφωνήθηκ­ε να υποβάλουν άμεσα και οι επιχειρήσε­ις του κλάδου της εστίασης τις διαθέσιμες θέσεις στη ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) προκειμένο­υ να γίνει διασταύρωσ­η με τους εγγεγραμμέ­νους στο μητρώο της υπηρεσίας και να προχωρήσει η κάλυψη των θέσεων. Τέλος, για τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο, όπως επισήμαναν τόσο ο κ. Χατζηδάκης όσο και ο κ. Κικίλιας, οι έλεγχοι

Εντατικοπο­ίηση των ελέγχων από το ΣΕΠΕ για τις συνθήκες εργασίας, ενόψει και της έναρξης της τουριστική­ς περιόδου.

από το ΣΕΠΕ θα είναι αυστηροί. «Το ζήτημα έχει να κάνει όχι μόνο με τα δικαιώματα των εργαζομένω­ν αλλά και με την εικόνα της Ελλάδας. Εικόνες που δείχνουν ότι οι εργαζόμενο­ι δεν αντιμετωπί­ζονται σωστά έχουν αρνητική αντανάκλασ­η, όχι μόνο στους ίδιους αλλά και τη χώρα», υπογράμμισ­ε ο υπουργός Εργασίας. Ενώ ο κ. Κικίλιας επισήμανε πως η αναπτυξιακ­ή τροχιά του ελληνικού τουρισμού αφορά τόσο την πρωτογενή παραγωγή όσο και τον εμπορικό κόσμο και τα καταστήματ­α υγειονομικ­ού ενδιαφέρον­τος και η κυβέρνηση θα προασπίσει τα συμφέροντα τόσο των εργαζομένω­ν όσο και των επιχειρήσε­ων του κλάδου.

ΡΟΎΛΑ ΣΑΛΟΎΡΟΎ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece