Kathimerini Greek

Ανεβάζουν ταχύτητα τα ΕΛΠΕ στις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας

Στόχος για εγκατεστημ­ένη ισχύ 600 MW τα επόμενα δύο χρόνια, από 285 σήμερα

- Της

ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Υψηλά τον πήχυ δραστηριοτ­ήτων στην αγορά των ΑΠΕ βάζουν τα ΕΛΠΕ αναβαθμίζο­ντας τον μεσοπρόθεσ­μο στόχο τους για λειτουργικ­ή ισχύ 1 GW εντός τριετίας. Ο όμιλος, που ολοκλήρωσε προσφάτως και έθεσε σε λειτουργία το φωτοβολταϊ­κό πάρκο 204 MW στην Κοζάνη, βρίσκεται σε διαδικασία επέκτασης του χαρτοφυλακ­ίου του, ώστε να έχει μια σημαντική επιπρόσθετ­η δραστηριότ­ητα, όπως δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισιης με αφορμή τη δημοσιοποί­ηση των αποτελεσμά­των του πρώτου τριμήνου 2022. Οπως μάλιστα τόνισε ο γενικός διευθυντής Στρατηγικο­ύ Σχεδιασμού του ομίλου, κ. Γιώργος Αλεξόπουλο­ς, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμά­των στους αναλυτές, στόχος των ΕΛΠΕ είναι η εγκατεστημ­ένη ισχύς σε ΑΠΕ από 285 MW σήμερα να αυξηθεί σε 400 MW το 2023 και σε 600 MW τα επόμενα δύο χρόνια, με απώτερο στόχο τα 2 GW το 2030. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι το 2023 τα EBIDTA της δραστηριότ­ητας των ΑΠΕ θα ανέλθουν στα 50 εκατ. ευρώ. Ο κ. Σιάμισιης μετέφερε στους αναλυτές μια πολύ καλή εικόνα για τις αποδόσεις του ομίλου το πρώτο τρίμηνο του 2022, στην πλευρά τόσο των εσόδων όσο και των κερδών, παρά το γεγονός ότι επί δύο μήνες δεν λειτούργησ­ε το διυλιστήρι­ο της Ελευσίνας λόγω του shut down, το οποίο πάντως ολοκληρώθη­κε με επιτυχία, και πλέον ο όμιλος έχει στη διάθεσή του το σύνολο του δυναμικού του αξιοποιώντ­ας τη θετική συγκυρία στην αγορά από πλευράς πωλήσεων, αλλά και τα αυξημένα περιθώρια διύλισης. Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε ότι δεν έχει επηρεάσει τον όμιλο, εκτίμησε ωστόσο ότι εάν η κρίση συνεχιστεί σε βάθος χρόνου

σίγουρα θα υπάρξουν παρενέργει­ες. «Ως ΕΛΠΕ προχωρήσαμ­ε άμεσα στη διασφάλιση εναλλακτικ­ών πηγών προμήθειας, χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία μας και ο εφοδιασμός της αγοράς, αξιοποιώντ­ας την ευελιξία των διυλιστηρί­ων μας αλλά και την καλή συνεργασία με άλλες χώρες-παραγωγούς», τόνισε ο κ. Σιάμισιης.

Τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA του ομίλου διαμορφώθη­καν στο τρίμηνο στα 99 εκατ. ευρώ, αυξημένα

κατά 54% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, και τα καθαρά κέρδη σε 4 εκατ. ευρώ. Τα θετικά αποτελέσμα­τα αντικατοπτ­ρίζουν κυρίως τη βελτίωση επιδόσεων του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού και εμπορίας, λόγω των υψηλότερων διεθνών περιθωρίων διύλισης και της αυξημένης ζήτησης καυσίμων στην εγχώρια αγορά, που αντιστάθμι­σε την αρνητική επίπτωση της ενεργειακή­ς κρίσης στο λειτουργικ­ό κόστος.

Τα δημοσιευμέ­να EBITDA ανήλθαν στα 501 εκατ. ευρώ και τα αντίστοιχα καθαρά κέρδη στα 347 εκατ. ευρώ, καθώς επηρεάστηκ­αν από την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου στην αποτίμηση αποθεμάτων αλλά και από τον λογιστικό χειρισμό των δικαιωμάτω­ν εκπομπών CO2 σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ, επίπτωση που αντιστρέφε­ται στα

επόμενα τρίμηνα. Τα αποτελέσμα­τα των ΕΛΠΕ ενισχύθηκα­ν και από την αύξηση της ζήτησης καυσίμων στην εγχώρια αγορά, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί καθώς μπαίνουμε σε τουριστική περίοδο. Η συνολική ζήτηση για επίγεια καύσιμα αυξήθηκε κατά 16% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ η κατανάλωση καυσίμων κίνησης κατά 17% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2022, ως αποτέλεσμα της άρσης των περιορισμώ­ν λόγω πανδημίας και της αυξημένης οικονομική­ς δραστηριότ­ητας. Η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε επίσης κατά 15% σε ετήσια βάση. Σημαντική αύξηση της τάξης του 160% κατέγραψαν τα αεροπορικά καύσιμα λόγω της αυξημένης πτητικής δραστηριότ­ητας, ενώ η κατανάλωση ναυτιλιακώ­ν καυσίμων αυξήθηκε κατά 4%.

Βελτιωμένε­ς οι αποδόσεις του ομίλου το πρώτο τρίμηνο του 2022 τόσο από πλευράς εσόδων όσο και κερδών.

 ?? ?? Τα αποτελέσμα­τα των ΕΛΠΕ ενισχύθηκα­ν και από την αύξηση της ζήτησης καυσίμων στην εγχώρια αγορά, η οποία αναμένεται να αυξηθεί καθώς μπαίνουμε σε τουριστική περίοδο. Η συνολική ζήτηση για επίγεια καύσιμα αυξήθηκε κατά 16% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ η κατανάλωση καυσίμων κίνησης κατά 17% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Τα αποτελέσμα­τα των ΕΛΠΕ ενισχύθηκα­ν και από την αύξηση της ζήτησης καυσίμων στην εγχώρια αγορά, η οποία αναμένεται να αυξηθεί καθώς μπαίνουμε σε τουριστική περίοδο. Η συνολική ζήτηση για επίγεια καύσιμα αυξήθηκε κατά 16% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ η κατανάλωση καυσίμων κίνησης κατά 17% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece