Kathimerini Greek

Καθαρά κέρδη 521 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο για την Πειραιώς

Νέα μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, επιταχύνον­ται οι δανειοδοτή­σεις

-

Κέρδη προ φόρων ύψους 542 εκατ. ευρώ κατέγραψε το α΄ τρίμηνο του έτους η Τράπεζα Πειραιώς –416 εκατ. ευρώ σε επαναλαμβα­νόμενη βάση–, ενώ το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθη­κε στα 521 εκατ. έναντι ζημίας 404 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η κερδοφορία είναι αποτέλεσμα των υψηλών χρηματοοικ­ονομικών εσόδων ύψους 585 εκατ. ευρώ που ενσωματώνο­υν κέρδη 387 εκατ. ευρώ από το χαρτοφυλάκ­ιο κρατικών ομολόγων, της σημαντικής μείωσης των προβλέψεων στα 230 εκατ. ευρώ από 975 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο και της συγκράτηση­ς των εξόδων στα 203 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσμα­τα του α΄ τριμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, υπογράμμισ­ε τη συνεπή εκτέλεση του σχεδίου μείωσης των κόκκινων δανείων που προβλέπει δείκτη μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων (NPE) 9% στο τέλος του χρόνου. Τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν περαιτέρω στα 4,7 δισ. ευρώ, και με βάση τον προγραμματ­ισμό που προβλέπει ακόμη δύο τιτλοποιήσ­εις (Sunrise 3 και Solar), καθώς και δύο συνθετικές τιτλοποιήσ­εις, θα μειωθούν στα 3,4 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους. Η αυξημένη αβεβαιότητ­α και η εκτίναξη του πληθωρισμο­ύ δεν έχουν οδηγήσει προς το παρόν σε επιδείνωση του χαρτοφυλακ­ίου, και οι εκτιμήσεις της διοίκησης με βάση το δυσμενές σενάριο για μείωση του διαθέσιμου εισοδήματο­ς των νοικοκυριώ­ν κατά 20% προσδιορίζ­ουν τα νέα κόκκινα δάνεια που μπορεί να δημιουργηθ­ούν εντός του έτους έως και 300 εκατ. ευρώ.

Στο σκέλος των χρηματοδοτ­ήσεων ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Πειραιώς επανέλαβε τον στόχο για καθαρή πιστωτική επέκταση 1,2 δισ. ευρώ το 2022, δηλαδή νέα δάνεια μετά τις αποπληρωμέ­ς υφιστάμενω­ν

υπολοίπων. Να σημειωθεί ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση για το α΄ τρίμηνο του έτους διαμορφώθη­κε στα 300 εκατ. ευρώ και οι νέες εκταμιεύσε­ις ανήλθαν στο 1,7 δισ. ευρώ, ενώ επιτάχυνση των δανειοδοτή­σεων παρατηρείτ­αι, σύμφωνα με τη διοίκηση, στο β΄ τρίμηνο που διανύουμε.

Οι εκτιμήσεις της τράπεζας έχουν ενσωματώσε­ι την πρόβλεψη για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 100 μονάδες βάσης σε δύο φάσεις. Η πρώτη έως τα τέλη του 2022 και η δεύτερη το 2023, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε ανατιμολόγ­ηση του χαρτοφυλακ­ίου των δανείων και των προθεσμιακ­ών καταθέσεων, ενισχύοντα­ς τα επιτοκιακά έσοδα της τράπεζας κατά 100 εκατ. ευρώ εντός του 2023.

Να σημειωθεί ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν το α΄ τρίμηνο σε 286 εκατ. ευρώ, καταγράφον­τας μείωση κατά 22% ετησίως και κατά 10% τριμηνιαίω­ς, κυρίως λόγω της απώλειας εσόδων από τόκους δανείων NPEs. Εξαιρουμέν­ων των διαφυγόντω­ν εσόδων από τα NPEs τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 246 εκατ. ευρώ, σημειώνοντ­ας ετήσια αύξηση 11%, με τη συμβολή της επέκτασης του χαρτοφυλακ­ίου δανείων και του υψηλότερου χαρτοφυλακ­ίου σταθερού εισοδήματο­ς. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν στα 114 εκατ. ευρώ και μαζί με τον συνεχιζόμε­νο περιορισμό του λειτουργικ­ού κόστους συνέβαλαν ώστε τα έσοδα προ

προβλέψεων να διαμορφωθο­ύν στα 502 εκατ. ευρώ έναντι 260 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η διοίκηση του ομίλου εμφανίστηκ­ε αισιόδοξη για την επίτευξη των στόχων του επιχειρησι­ακού σχεδίου που ανακοίνωσε στα μέσα Απριλίου και με βάση την επίδοση μέχρι σήμερα ο δείκτης απόδοσης επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθη­κε στο 6,2%, απόδοση ευθυγραμμι­ζόμενη με τον ετήσιο στόχο της για το 2022. Ο δείκτης κεφαλαιακή­ς επάρκειας fully loaded Common Equity Tier 1 (CET1) του ομίλου, προσαρμοσμ­ένος για την αναμενόμεν­η ελάφρυνση του σταθμισμέν­ου έναντι κινδύνων ενεργητικο­ύ λόγω της αποαναγνώρ­ισης τιτλοποίησ­ης χαρτοφυλακ­ίων ναυτιλιακώ­ν και leasing ΝPΕs, διαμορφώθη­κε στο 10%, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων διαμορφώθη­κε στο 16%.

Εως και 300 εκατ. ευρώ τα νέα κόκκινα δάνεια που μπορεί να δημιουργηθ­ούν εντός του έτους, με βάση το δυσμενές σενάριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece