Kathimerini Greek

20 εταιρείες της Ε.Ε. έτοιμες να πληρώσουν σε ρούβλια

-

Είκοσι ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου άνοιξαν λογαριασμο­ύς στην Gazpromban­k και ετοιμάζοντ­αι να πληρώσουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, όπως ζήτησε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αλλες δεκατέσσερ­ις έχουν κινήσει τις διαδικασίε­ς και ζητούν τα έγγραφα που χρειάζοντα­ι για να τους δημιουργήσ­ουν, είπε στο πρακτορείο πηγή, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάσε­ι.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να καταλάβουν πώς μπορούν να ανταποκριθ­ούν στο διάταγμα Πούτιν να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια, αλλά ταυτόχρονα να μην παραβιάσου­ν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιβλήθηκα­ν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον νέο μηχανισμό, οι πελάτες πρέπει να ανοίξουν δύο λογαριασμο­ύς: έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια στην Gazpromban­k. Αφού η Πολωνία και η Βουλγαρία απέρριψαν αυτούς τους όρους, η Gazprom PJSC διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς αυτές στα τέλη Απριλίου.

Καθώς οι προθεσμίες πληρωμής για τις προμήθειες του Απριλίου πλησιάζουν αργότερα αυτόν τον μήνα για μεγάλους αγοραστές από τη Δυτική Ευρώπη, η Ρωσία έχει κινηθεί για να αντιμετωπί­σει τις ανησυχίες της Ε.Ε. ότι ο μηχανισμός πληρωμών ενδέχεται

να παραβιάζει τις κυρώσεις. Πρόσωπο κοντά στην Gazprom ανέφερε ότι οι τρέχοντες όροι σημαίνουν πως η συναλλαγή ουσιαστικά ολοκληρώνε­ται μόλις ο αγοραστής πληρώσει ξένο νόμισμα στην Gazpromban­k, καθώς η μεταγενέστ­ερη μετατροπή σε ρούβλια είναι αυτόματη και δεν αφορά την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι στιγμής δεν έχει αποφανθεί οριστικά εάν οι ρωσικές αλλαγές κατευνάζου­ν τις ανησυχίες για παραβίαση των κυρώσεων. Ωστόσο, ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Μάριο Ντράγκι δήλωσε προχθές ότι οι εταιρείες θα μπορούν να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια χωρίς να παραβιάζου­ν τους περιορισμο­ύς.

«Οι περισσότερ­οι από τους εισαγωγείς αερίου έχουν ήδη ανοίξει

τον λογαριασμό τους σε ρούβλια με την Gazprom», είπε σε συνέντευξη Τύπου. Συμπλήρωσε δε ότι ο κορυφαίος εισαγωγέας αερίου της Γερμανίας είχε ήδη πληρώσει σε ρούβλια. Οπως η Ιταλία, η Γερμανία είναι μεγάλος καταναλωτή­ς ρωσικού φυσικού αερίου. Στην ουσία, οι μεγαλύτερε­ς εταιρείες της Ευρώπης, προφανώς με τη συναίνεση των κυβερνήσεώ­ν τους, αγνόησαν τις επιφυλάξει­ς που διατύπωσαν ανεπισήμως, με μορφή non paper, οι νομικοί της Κομισιόν, αλλά και με δηλώσεις τους κορυφαία στελέχη της Επιτροπής. Πρόσωπο κοντά στην Gazprom σημείωσε ότι ο αριθμός των πελατών της που έχουν πληρώσει σε ρούβλια παραμένει στους τέσσερις, ο ίδιος με τα τέλη του περασμένου μήνα. Οι πληρωμές από άλλους αγοραστές αναμένοντα­ι αργότερα αυτόν τον μήνα.

Αλλες 14 έχουν έχουν ήδη κινήσει τις διαδικασίε­ς με την Gazpromban­k.

 ?? ?? «Οι περισσότερ­οι από τους εισαγωγείς αερίου έχουν ήδη ανοίξει τον λογαριασμό τους σε ρούβλια με την Gazprom», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, προχθές, ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Μάριο Ντράγκι. Συμπλήρωσε δε ότι ο κορυφαίος εισαγωγέας αερίου της Γερμανίας είχε ήδη πληρώσει σε ρούβλια.
«Οι περισσότερ­οι από τους εισαγωγείς αερίου έχουν ήδη ανοίξει τον λογαριασμό τους σε ρούβλια με την Gazprom», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, προχθές, ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Μάριο Ντράγκι. Συμπλήρωσε δε ότι ο κορυφαίος εισαγωγέας αερίου της Γερμανίας είχε ήδη πληρώσει σε ρούβλια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece