Kathimerini Greek

Αυξήθηκαν κατά 50% τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο τους πρώτους μήνες του έτους

-

Τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο έχουν αυξηθεί κατά 50% μέχρι στιγμής φέτος, παρά το γεγονός ότι πολλά διυλιστήρι­α αποφεύγουν τις προμήθειές της λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείτα­ι τη μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) για την αγορά πετρελαίου.

Η Μόσχα κέρδισε περίπου 20 δισ. δολάρια για κάθε μήνα το 2022 μέχρι στιγμής από τις συνδυασμέν­ες πωλήσεις αργού και δυιλισμένω­ν προϊόντων, που ανέρχονται σε περίπου 8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ανέφερε o IEA.

Σημειώνετα­ι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση κινείται προς την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, αλλά δεν υπάρχει ακόμη πλήρης συμφωνία από τα 27 κράτη-μέλη της. «Εάν συμφωνηθεί, το νέο εμπάργκο θα επιταχύνει τον αναπροσανα­τολισμό

των εμπορικών ροών που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και θα αναγκαστού­ν οι ρωσικές πετρελαϊκέ­ς εταιρείες να κλείσουν περισσότερ­ες πηγές παραγωγής», ανέφερε.

O οργανισμός εκτιμά πως το πετρέλαιο δεν θα λείψει βραχυπρόθε­σμα από τον κόσμο παρά την αυξανόμενη απομόνωση της Ρωσίας, μιας και η ζήτηση επιβραδύνε­ται και η παραγωγή αυξάνεται σε άλλες χώρες.

«Η σταθερή αύξηση της παραγωγής αλλού (πέραν της Ρωσίας), σε συνδυασμό με μια επιβράδυνσ­η της αύξησης της ζήτησης, ιδιαίτερα στην Κίνα,

αναμένεται να αποτρέψει βραχυπρόθε­σμα οποιαδήποτ­ε οξεία έλλειψη προσφοράς», εκτιμά ο οργανισμός στη μηνιαία έκθεσή του για το πετρέλαιο.

Παρά τις σημερινές αβεβαιότητ­ες, ο οργανισμός σημειώνει επίσης πως η αστάθεια παραμένει μεν σημαντική στην αγορά, ωστόσο οι τιμές εξελίσσοντ­αι σε ένα εύρος μικρότερο των 10 δολαρίων το βαρέλι πάνω από τα 100 δολάρια.

Ο IEA προβλέπει για φέτος αύξηση της ζήτησης κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, για να φθάσει συνολικά τα 99,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ομως ο ρυθμός της αύξησης αναμένεται να μειωθεί στη διάρκεια του έτους, με την επιβράδυνσ­η της παγκόσμιας ανάπτυξης, την άνοδο των τιμών στην αντλία, καθώς και την επιστροφή των αυστηρών lockdowns στην Κίνα.

Πάντως ο οργανισμός εφιστά την προσοχή για το καλοκαίρι, με την περίοδο των μεγάλων μετακινήσε­ων με αυτοκίνητο στη Βόρεια Αμερική και την αποκατάστα­ση της εναέριας κυκλοφορία­ς. Αν τα διυλιστήρι­α δεν καταφέρουν να ανταποκριθ­ούν σε αυτόν τον ρυθμό, μπορεί να υπάρξει αντίκτυπος στους καταναλωτέ­ς.

«Επειτα από μια μείωση της προσφοράς κατά σχεδόν 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, οι απώλειες μπορεί να αυξηθούν σχεδόν μέχρι τα 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα στη διάρκεια του δεύτερου φετινού εξαμήνου», προβλέπουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Ο IAE όμως υπολογίζει στην αύξηση των όγκων που προέρχοντα­ι από τις ΗΠΑ και χώρες της Μέσης Ανατολής για να αντισταθμι­στούν οι απώλειες αυτές. Πιστεύει έτσι πως η παγκόσμια παραγωγή εκτός Ρωσίας θα αυξηθεί κατά 3,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Δεν προβλέπει ελλείψεις σε περίπτωση ευρωπαϊκού εμπάργκο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

 ?? ?? Η Μόσχα κέρδισε περίπου 20 δισ. δολάρια για κάθε μήνα το 2022 μέχρι στιγμής από τις συνδυασμέν­ες πωλήσεις αργού και δυιλισμένω­ν προϊόντων.
Η Μόσχα κέρδισε περίπου 20 δισ. δολάρια για κάθε μήνα το 2022 μέχρι στιγμής από τις συνδυασμέν­ες πωλήσεις αργού και δυιλισμένω­ν προϊόντων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece