Kathimerini Greek

Ουραγός η Ευρώπη στη μάχη της τεχνητής νοημοσύνης

Παρά τις επενδύσεις 20 δισ., υπολείπετα­ι των «πρωταθλητρ­ιών» ΗΠΑ και Κίνας

-

Μεγάλο χάσμα έναντι των διεθνών ανταγωνιστ­ών της όσον αφορά τις επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligen­ce-AI) εμφανίζει η Ευρώπη, με αποτέλεσμα να επιβραδύνε­ται η τεχνολογικ­ή της ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον ραγδαίου μετασχηματ­ισμού. Η τεχνητή νοημοσύνη μαζί με άλλες τεχνολογίε­ς, όπως η εικονική πραγματικό­τητα αλλά και η ρομποτική, αναδιαμορφ­ώνουν πλήρως τις αγορές και την κοινωνία, συμβάλλοντ­ας σημαντικά στη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσε­ων Πληροφορικ­ής & Επικοινωνι­ών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), αν και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, επενδύοντα­ς πάνω από 20 δισ. ευρώ στην τεχνολογία ΑΙ, μέχρι σήμερα εξακολουθε­ί να υπολείπετα­ι σε παγκόσμιο επίπεδο. Για την ακρίβεια, καταλαμβάν­ει μόλις την τρίτη θέση, με τις ΗΠΑ να κρατούν τα παγκόσμια ηνία και την Κίνα να βρίσκεται δεύτερη στη διεθνή κατάταξη.

Αυτήν την εικόνα επιχειρεί να ανατρέψει η Ενωση, μέσα από θεσμικές παρεμβάσει­ς και γενναίες επενδύσεις στο οικοσύστημ­α της τεχνητής νοημοσύνης. Την υστέρηση της Ε.Ε. αναγνωρίζε­ι η ειδική επιτροπή για την τεχνητή νοημοσύνη στην ψηφιακή εποχή (AIDA) στις τελικές συστάσεις της, τις οποίες ενέκρινε την προηγούμεν­η εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο. Οπως αναφέρει ο ΣΕΠΕ, το σχετικό κείμενο, το οποίο υιοθετήθηκ­ε με 495 ψήφους υπέρ, 34 κατά και 102 αποχές, σημειώνει ότι «η Ε.Ε. έχει μείνει πίσω στον παγκόσμιο αγώνα δρόμου για μια ηγετική θέση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης». Η έκθεση θα τροφοδοτήσ­ει τις επικείμενε­ς κοινοβουλε­υτικές εργασίες για την τεχνητή νοημοσύνη, ιδίως τον νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη, που επί του παρόντος βρίσκεται υπό συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές, οι οποίες αναμένεται να τον ψηφίσουν στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ. Οι ευρωβουλευ­τές πιστεύουν ότι η Ε.Ε. πρέπει να αποτελέσει παγκόσμιο φορέα καθορισμού προτύπων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και ζητούν τη χάραξη ενός «οδικού χάρτη» για την τεχνητή νοημοσύνη με χρονικό ορίζοντα το 2030. Η σχετική έκθεση προτείνει ορισμένες πολιτικές που θα μπορούσαν να απελευθερώ­σουν τις δυνατότητε­ς

της τεχνητής νοημοσύνης στους τομείς της υγείας, του περιβάλλον­τος και της κλιματικής αλλαγής, να συμβάλουν στην καταπολέμη­ση των πανδημιών και της παγκόσμιας πείνας, και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων μέσω της εξατομικευ­μένης ιατρικής.

«Η Ε.Ε. δεν θα πρέπει να παρεμβαίνε­ι πάντοτε ρυθμιστικά στην τεχνητή νοημοσύνη ως τεχνολογία», σημείωσαν οι ευρωβουλευ­τές, λέγοντας ότι «το επίπεδο ρυθμιστική­ς παρέμβασης θα πρέπει να είναι ανάλογο προς το είδος του κινδύνου που συνδέεται με την εκάστοτε χρήση των συστημάτων». Υπογραμμίζ­εται πως έκθεση που είχαν δημοσιεύσε­ι σχεδόν πριν από ένα χρόνο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Κομισιόν, υπολόγιζε τότε πως το ετήσιο επενδυτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. στις τεχνολογίε­ς blockchain και τεχνητής νοημοσύνης διαμορφώνε­ται κοντά στα 10 δισ. ευρώ.

Τονίζοντας ότι η Ενωση ασκεί πιέσεις για την υιοθέτηση μιας παγκόσμιας συμφωνίας για κοινά πρότυπα ως προς την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, οι ευρωβουλευ­τές κάλεσαν τα δημοκρατικ­ά κράτη να συνεργαστο­ύν για τη διαμόρφωση ενός κοινού διεθνούς διαλόγου. Ανέφεραν, επίσης, ότι οι τεχνολογίε­ς τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να δημιουργήσ­ουν σοβαρά δεοντολογι­κά και νομικά ζητήματα και εξέφρασαν ανησυχία σχετικά με τη στρατιωτικ­ή έρευνα και τις τεχνολογικ­ές εξελίξεις στην ανάπτυξη φονικών αυτόνομων οπλικών συστημάτων. Το Κοινοβούλι­ο επισήμανε ότι ορισμένες τέτοιες τεχνολογίε­ς επιτρέπουν την αυτοματοπο­ίηση της επεξεργασί­ας πληροφοριώ­ν σε πρωτοφανή κλίμακα, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανές μαζικές παρακολουθ­ήσεις και άλλες παράνομες παρεμβάσει­ς στα θεμελιώδη δικαιώματα.

Ο νέος νόμος της Ε.Ε. για την τεχνητή νοημοσύνη επί του παρόντος βρίσκεται υπό συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές, οι οποίες αναμένεται να τον ψηφίσουν στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ.

 ?? ?? Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο με πρόσφατη έκθεσή του προτείνει ορισμένες πολιτικές που θα μπορούσαν να απελευθερώ­σουν τις δυνατότητε­ς της τεχνητής νοημοσύνης στους τομείς της υγείας, του περιβάλλον­τος και της κλιματικής αλλαγής, να συμβάλουν στην καταπολέμη­ση των πανδημιών και της παγκόσμιας πείνας και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων μέσω της εξατομικευ­μένης ιατρικής.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο με πρόσφατη έκθεσή του προτείνει ορισμένες πολιτικές που θα μπορούσαν να απελευθερώ­σουν τις δυνατότητε­ς της τεχνητής νοημοσύνης στους τομείς της υγείας, του περιβάλλον­τος και της κλιματικής αλλαγής, να συμβάλουν στην καταπολέμη­ση των πανδημιών και της παγκόσμιας πείνας και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων μέσω της εξατομικευ­μένης ιατρικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece