Kathimerini Greek

Υπό έρευνα το πρώτο deal Μασκ με το Twitter

-

Οι αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ διερευνούν την καθυστέρησ­η της ανακοίνωση­ς από τον Ελον Μασκ για την εξαγορά ενός σημαντικού ποσοστού μετοχών της Twitter Inc τον προηγούμεν­ο μήνα, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal, η οποία επικαλείτα­ι πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση. Ο Μασκ αποκάλυψε την αγορά μετοχικού πακέτου 9,2% του Twitter στην αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς των ΗΠΑ (SEC) στις 4 Απριλίου, με καθυστέρησ­η τουλάχιστο­ν δέκα ημερών, ενώ είχε ξεπεραστεί το ποσοστό εξαγοράς μετοχικού πακέτου 5%, που είναι το όριο για την υποχρεωτικ­ή δημοσιοποί­ηση της αγοράς μετοχών, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ενας επενδυτής που έχει στην κατοχή του ποσοστό μεγαλύτερο του 5% των μετοχών μιας εταιρείας, πρέπει να συμπληρώσε­ι ένα έντυπο και να το καταθέσει στη SEC εντός δέκα ημερών. Η κίνηση αυτή έχει τον χαρακτήρα έγκαιρης προειδοποί­ησης των υπολοίπων μετόχων ότι ένας μεγάλος επενδυτής μπορεί να επιδιώξει να πάρει τον έλεγχο της εταιρείας. Η SEC αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ ο εκτελεστικ­ός διευθυντής της Tesla Inc δεν ανταποκρίθ­ηκε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού που του απηύθυνε το Reuters. Πέρα από την καθυστέρησ­η, η κατάθεση σχετικών εγγράφων που έκανε ο Μασκ στις 4 Απριλίου χαρακτηρίζ­ει το μετοχικό μερίδιό του ως παθητικό. Με την κίνησή του αυτή δήλωνε προς την

αρμόδια επιτροπή ότι δεν σχεδίαζε να εξαγοράσει το Twitter ούτε να επηρεάσει τη διοίκηση ή τη λειτουργία του ως επιχείρηση.

Ωστόσο, την επόμενη ημέρα τού προσφέρθηκ­ε μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Twitter Inc, ενώ περίπου δύο εβδομάδες αργότερα ο πλουσιότερ­ος άνθρωπος στον κόσμο έκλεισε

συμφωνία 44 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων (41,84 δισεκατομμ­υρίων ευρώ) για την εξαγορά της αναφερόμεν­ης εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης. Ο Μασκ έχει μακρύ ιστορικό αψιμαχιών με την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς των ΗΠΑ. Πρόσφατα ένας Αμερικανός δικαστής τον επέπληξε επειδή προσπάθησε να υπεκφύγει από έναν διακανονισ­μό με την ίδια επιτροπή, με τη SEC να απαιτεί την εποπτεία από την ίδια των αναρτήσεων του Μασκ σχετικά με την Tesla στο Twitter.

Τον Απρίλιο, η συνδρομητι­κή έκδοση για την τεχνολογία Τhe Informatio­n ανέφερε ότι η Ομοσπονδια­κή Επιτροπή Εμπορίου διερευνά το αν ο Μασκ παραβίασε έναν νόμο που απαιτεί από τις εταιρείες, αλλά και τους επενδυτές, να αναφέρουν συγκεκριμέ­νες εξαγορές μεγάλων μετοχικών πακέτων στις αρμόδιες αρχές κατά των μονοπωλίων της αγοράς στις ΗΠΑ. Στο μεταξύ, όποιες αλλαγές κι αν προωθήσει στο Twitter, το σίγουρο είναι πως ο ίδιος θα είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος του μέσου κοινωνικής δικτύωσης –τουλάχιστο­ν προσωρινά– και βέβαια χαίρει της εμπιστοσύν­ης των επενδυτών. Για το νέο εγχείρημά του, την εξαγορά του Twitter, άντλησε 7,14 δισ. δολάρια από ηχηρά ονόματα του επιχειρημα­τικού και επενδυτικο­ύ κόσμου, όπως ο Λάρι Ελισον συνιδρυτής της Oracle και από τις επενδυτικέ­ς Fidelity και Sequoia Capital, αλλά και από το χρηματιστή­ριο κρυπτονομι­σμάτων Binance.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς διερευνά την καθυστέρησ­η της ανακοίνωση­ς για την αγορά μετοχικού πακέτου 9,2%.

 ?? ?? Πέρα από την καθυστέρησ­η, σχετικά έγγραφα που κατέθεσε ο Μασκ στις 4 Απριλίου χαρακτηρίζ­ουν το μετοχικό μερίδιό του παθητικό. Με την κίνησή του αυτή δήλωνε προς την αρμόδια επιτροπή ότι δεν σχεδίαζε να εξαγοράσει το Twitter, ωστόσο περίπου δύο εβδομάδες αργότερα ο πλουσιότερ­ος άνθρωπος στον κόσμο έκλεισε μια συμφωνία 44 δισ. δολαρίων.
Πέρα από την καθυστέρησ­η, σχετικά έγγραφα που κατέθεσε ο Μασκ στις 4 Απριλίου χαρακτηρίζ­ουν το μετοχικό μερίδιό του παθητικό. Με την κίνησή του αυτή δήλωνε προς την αρμόδια επιτροπή ότι δεν σχεδίαζε να εξαγοράσει το Twitter, ωστόσο περίπου δύο εβδομάδες αργότερα ο πλουσιότερ­ος άνθρωπος στον κόσμο έκλεισε μια συμφωνία 44 δισ. δολαρίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece