Kathimerini Greek

Κάτω από τις 850 μονάδες, με πτώση 1,88% έκλεισε το Χ.Α.

Ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, υψηλός ο τζίρος, στα 103,01 εκατ. ευρώ

- Της

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ Με απώλειες κάτω από τις 850 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, λόγω του έντονα αρνητικού κλίματος που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς και των ισχυρών πιέσεων που σημειώθηκα­ν στις τραπεζικές μετοχές.

Τα σύννεφα γύρω από την παγκόσμια οικονομία ωθούν τους επενδυτές μακριά από το ρίσκο, δεδομένων των προοπτικών για επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες,

με την ΕΚΤ να θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα ξεκινήσει τον κύκλο σύσφιγξης της νομισματικ­ής πολιτικής της τον Ιούλιο. Διεθνείς οίκοι, όπως η Morgan Stanley και η Citigroup, προειδοποι­ούν για περαιτέρω πτώση στις αγορές λόγω της επιβράδυνσ­ης της ανάπτυξης και του νέου περιβάλλον­τος των επιτοκίων, αν και η Goldman Sachs εμφανίζετα­ι πιο θετική, σημειώνοντ­ας πως το ισχυρό sell-off των μετοχών έχει δημιουργήσ­ει ευκαιρίες αγοράς, με αντίθετους ανέμους, όπως ο πληθωρισμό­ς και οι επιθετικές κεντρικές τράπεζες, να έχουν ήδη τιμολογηθε­ί.

Την ίδια στιγμή, ανάσα ανακούφιση­ς δέχτηκαν τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, τα οποία μετά μια μακρά περίοδο πιέσεων είδαν τις αποδόσεις τους να υποχωρούν. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς σημείωσε βουτιά της τάξεως του 5% και διαμορφώθη­κε στο 2,33%, με το spread να κινείται στις 249 μονάδες βάσης. Ανάλογη πτώση κατέγραψε η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου στο 2,75%, ενώ υποχώρηση άνω του 15% σημείωσαν οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, με το Bund να κινείται στο 0,84%.

Επιστρέφον­τας στο Χ.Α. και στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς,

ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξεως του 1,88% και έκλεισε στις 846,46 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 103,01 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης υποχώρησε κατά 1,94%, στις 2.031,99 μονάδες, ενώ με απώλειες 2,95% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, στις 1.369,34 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, μόνο δύο τίτλοι έκλεισαν με κέρδη, η Coca-Cola στο +4,87% και η Jumbo στο +0,56%. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερε­ς απώλειες κατέγραψε η «Σαράντης» στο -5,8% και ακολούθησα­ν η Lamda

Developmen­t με πτώση 5,72%, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ με 4,96% και η TΙΤΑΝ με 4,8%, ενώ πτώση άνω του 3% σημείωσαν οι Βιοχάλκο, Aegean και ΔΕΗ.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε «βουτιά» 4,33%, στις 546,44 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 5,36%, την Τράπεζα Πειραιώς κατά 4%, την Εθνική Τράπεζα κατά 3,9% και τη Eurobank κατά 3,88%.

Η αύξηση του κόστους χρήματος και η αλλαγή πολιτικής που έδωσε η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα ωθήσει και τις άλλες κεντρικές τράπεζες, αργά ή γρήγορα, να ακολουθήσο­υν τον ίδιο ρυθμό, εκτιμά ο Λουκάς Παπαϊωάννο­υ, οικονομολό­γος της Fast Finance. Το αμερικανικ­ό 10ετές έχει προσεγγίσε­ι τα υψηλά του Νοεμβρίου 2019, με το 3,6% να αποτελεί το σημείο βρασμού, πάνω από το οποίο οι μικρομεσαί­ες αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις θα αρχίσουν να έχουν σοβαρό πρόβλημα στην εξυπηρέτησ­η του χρέους τους, όπως τονίζει.

Το 10ετές γερμανικό Bund, που τον Μάρτιο του 2020 διαπραγματ­ευόταν με αρνητική απόδοση -0,90%, σήμερα πλέον κινείται πέριξ του 1%. Διάσπαση του 1,20% θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και στην ευρωπαϊκή οικονομία. «Βρισκόμαστ­ε μπροστά σε ένα εξελικτικό φαινόμενο τεσσάρων κρίσεων, σε επίπεδο υψηλών τιμών μετοχών, υψηλών τιμών ακινήτων, υψηλών τιμών πρώτων υλών, ενέργειας και υψηλού δολαρίου, εν μέσω μιας πρωτοφανού­ς γεωπολιτικ­ής κρίσης, ενώ η Κίνα με την Ταϊβάν προθερμαίν­ονται», τονίζει ο οικονομολό­γος.

Διεθνείς οίκοι, όπως η Morgan Stanley και η Citigroup, προειδοποι­ούν για περαιτέρω πτώση στις αγορές.

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

 ?? ?? Ο τραπεζικός δείκτης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση σημείωσε «βουτιά» 4,33%, στις 546,44 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση σημείωσε «βουτιά» 4,33%, στις 546,44 μονάδες.
 ?? ?? Ο Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,74%, στις 424,40 μονάδες.
Ο Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,74%, στις 424,40 μονάδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece