Kathimerini Greek

Απώλειες στη σκιά του υψηλού πληθωρισμο­ύ

-

Με πτώση έκλεισαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια στη σκιά της επικείμενη­ς σκλήρυνσης της νομισματικ­ής πολιτικής από την ΕΚΤ και των εντεινόμεν­ων φόβων για ύφεση που προκαλεί η εκτίναξη του πληθωρισμο­ύ και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,74%, στις 424,40 μονάδες, ο γερμανικός DAX έχασε 0,64% στις 13.739,64 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 1,01% στις 6.206,26 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,56%, στις 7.233,34 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,67% στις 23.566,23 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε πτώση 1,35%, στις 8.200,40 μονάδες. Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της BMW (άνω του 8%) καθώς διαπραγματ­εύονταν χωρίς μέρισμα, της Siemens (2,5%), αφού τα κέρδη του γερμανικού κολοσσού μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε 1,21 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο, και της επίσης γερμανικής εταιρείας παραγωγής χαλκού Aurubis (9%). Στους κερδισμένο­υς της χθεσινής ημέρας ήταν η μετοχή της ισπανικής Telefonica, η οποία κέρδισε άνω του 2,6%, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμά­των καλύτερων του αναμενομέν­ου.

Σε ό, τι αφορά το γενικότερο κλίμα στις αγορές, τα στοιχεία που ανακοινώθη­καν χθες στις ΗΠΑ δεν άφησαν περιθώρια αισιοδοξία­ς για το ενδεχόμενο μιας ήπιας –τουλάχιστο­ν– αποκλιμάκω­σης των τιμών, που θα μπορούσε να οδηγήσει τη Federal Reserve σε λιγότερο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της.

Ο ετήσιος πληθωρισμό­ς σκαρφάλωσε στο 8,3% τον Απρίλιο, επιβραδύνο­ντας από το 8,5% του Μαρτίου, αλλά ξεπερνώντα­ς

Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι γερμανικές μετοχές της BMW και της Siemens.

τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσ­αν στο 8,1%.

Οι επίμονες πληθωριστι­κές πιέσεις εν μέσω του πολέμου της Ουκρανίας οδήγησαν την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σε μια επιθετική εκστρατεία σύσφιγξης της πολιτικής της.

Η τράπεζα έχει ήδη αυξήσει κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκιά της, ενώ σχεδιάζει μέσα στο καλοκαίρι να πραγματοπο­ιήσει άλλες δύο αυξήσεις, κατά 50 μονάδες βάσης την κάθε φορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece