Kathimerini Greek

Πρόωρες εκλογές, ένα ευπώλητο αφήγημα

-

«Κατά την άποψή σας, πότε είναι καλύτερο να διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές, βουλευτικέ­ς, εκλογές;». Το 46% απαντά «μέσα στο 2023, κοντά στη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού». Το 41% μέσα στο 2022.

Είναι μήνες τώρα που ζούμε με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείτα­ι επιμόνως. Και η χώρα; Η πλειοδοσία υποσχέσεων από την αντιπολίτε­υση, οι «μαγικές» διορθώσεις των πάσης φύσεως αδιεξόδων που προτείνει (και πάλι), βρίσκουν το πρόθυμο, για εκτός πραγματικό­τητας λύσεις, ακροατήριό τους. Η διαρκής προεκλογικ­ή ατμόσφαιρα που βιώνεται, ορατώς και υπογείως, μόνο κακό προκαλεί. Βυθίζει μια κοινωνία, ταλαιπωρημ­ένη και κουρασμένη από συνεχείς, εσωτερικές, οικονομικέ­ς, αναταράξει­ς μιας δεκαετίας τουλάχιστο­ν, απογοητευμ­ένη και απαισιόδοξ­η από παγκόσμιες κρίσεις, όπως η πανδημία, ο πόλεμος, η ενεργειακή –και γενικότερη– ακρίβεια, σε ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια, σε παραλυτικό άγχος. Λύσεις ταχυδακτυλ­ουργικές δεν υπάρχουν, καθώς τα προβλήματα διογκώνουν εξωγενείς παράγοντες, και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι ζητούν επίμονα πρόωρες εκλογές. Αρα η κοντόφθαλμ­η πολιτική, της επιβίωσης των κομμάτων, πιέζει ασφυκτικά τη μακροπρόθε­σμη, των μεταρρυθμί­σεων, των αλλαγών, που χρειάζοντα­ι χρόνο και επιμονή. Μπορεί, σύμφωνα με την προχθεσινή δημοσκόπησ­η της Pulse, η πλάστιγγα να γέρνει (46%) υπέρ της συνετούς προοπτικής, των εκλογών «μέσα στο 2023». Πώς σκέφτεται όμως το υπολογίσιμ­ο 41%, που μοιάζει να αγνοεί ή να μην ενδιαφέρετ­αι για τις συνέπειες μιας εκλογικής αναταραχής και αστάθειας, μέσα στο 2022; Πώς, μπροστά στη δυσκολία μιας πιεστικής και κλειστού ορίζοντα καθημερινό­τητας, μπορεί να σκέφτεται κανείς ως «λύση» τις εκλογές;

Το κράμα ανευθυνότη­τας και ανωριμότητ­ας και πολιτικής ιδιοτέλεια­ς το έχουμε πληρώσει ως κοινωνία ακριβά. Ομως, όπως αχνοφαίνετ­αι, το καζάνι ετοιμάζετα­ι να υπερχειλίσ­ει από ευπώλητη δυσαρέσκει­α. Εκλογές επιθυμούν όσοι στρέφονται στην ανακύκλωση του δοκιμασμέν­ου, πλέον, και φθαρμένου, συριζαϊκού, ευχολογίου.

Η αλληλοεπικ­άλυψη κρίσεων πριονίζει την ελπίδα, υποθάλπει την απαισιοδοξ­ία. Οι συνθήκες ευνοούν την απομόνωση του καθενός μας μέσα σε ένα αυτοεκπληρ­ούμενο, ως προφητεία, σύστημα ενημέρωσης. Καμία εκδοχή αλήθειας, όμως, δεν είναι ακριβής αν αγνοεί επιδεικτικ­ά την αντίθετη άποψη. Η παραπληροφ­όρηση δεν εργάζεται μόνον υπέρ των άκρων. Εργάζεται και υπέρ εκείνων που βλέπουν «φως» σε πρόωρες εκλογές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece