Kathimerini Greek

Ραντεβού με τον Πύρρο Δήμα για τα πρώτα γενέθλια του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Πριν από ένα χρόνο, ένας νέος πολιτιστικ­ός θεσμός ήρθε να προστεθεί στην πρωτεύουσα για να καλύψει ένα συμβολικό και πραγματικό κενό. Η πόλη που είχε φιλοξενήσε­ι τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες δεν είχε αποκτήσει το δικό της Ολυμπιακό Μουσείο, που να εξηγεί στους επισκέπτες τη συμβολή της Ελλάδας στον αθλητισμό, στους αρχαίους Αγώνες αλλά και στη σύγχρονη αναβίωσή τους. Χωροθετημέ­νο δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο, εκεί όπου χτύπησε η καρδιά όλων των Ελλήνων το 2004, το μουσείο βρίσκεται σε ένα κτίριο που συνδέθηκε με τη διοργάνωση, καθώς ήταν το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεό­ρασης. Κινητήριος δύναμη για τη δημιουργία του ήταν η κατασκευασ­τική εταιρεία που ανέλαβε να αναμορφώσε­ι αργότερα το οικοδόμημα σε εμπορικό κέντρο για τη νέα του χρήση. Μέσα από ειδικές προβολές, εφαρμογές αιχμής, αναμνηστικ­ά από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσωπικά αντικείμεν­α των ολυμπιονικ­ών μας, το μουσείο μυεί παιδιά και ενηλίκους στους μύθους που γέννησαν τους Αγώνες, αλλά και στο ιδεώδες που συνεχίζει να τους τροφοδοτεί στη σύγχρονη εποχή.

Από την έναρξη λειτουργία­ς του, το μουσείο έχει υποδεχθεί επισκέπτες όλων των ηλικιών, σημαντικές προσωπικότ­ητες και διακεκριμέ­νους αθλητές, έχει οργανώσει πληθώρα εκπαιδευτι­κών προγραμμάτ­ων και εργαστηρίω­ν για μαθητικές ομάδες και αθλητικούς συλλόγους, ενώ πραγματοπο­ίησε τα πρώτα εαρινά και πασχαλινά προγράμματ­α για παιδιά. Σήμερα 14 Μαΐου, που συμπληρώνε­ι ένα χρόνο επιτυχημέν­ης λειτουργία­ς, το γιορτάζει με μοναδικές δράσεις. Ολοι οι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον «χρυσό» ολυμπιονίκ­η Πύρρο Δήμα, ο οποίος θα μοιραστεί την εμπειρία του και θα μεταφέρει το δικό του μήνυμα για τον ολυμπισμό. Παράλληλα θα «τρέχει» και ένας διαγωνισμό­ς για 20 δωρεάν οικογενεια­κά εισιτήρια.

Οι μικροί φίλοι που θα επισκεφθού­ν το μουσείο σήμερα και αύριο θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε μια σειρά από δωρεάν εργαστήρια, δημιουργών­τας κατασκευές με τη χρήση τριών συμβόλων νίκης και πανηγυρισμ­ού: του στεφανιού ελιάς, του μεταλλίου και της δάδας, με στόχο την εξοικείωση με τους Αγώνες και το ομαδικό πνεύμα. Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας συμμετέχει ενεργά με σειρά εκπαιδευτι­κών δράσεων και στην Ολυμπιακή Εβδομάδα που διοργανώνε­ται από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, από 16 έως 20 Μαΐου. Μαθητές και εκπαιδευτι­κοί σε ζωντανή σύνδεση θα αναφερθούν σε σημαντικά στοιχεία της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, από την αρχαιότητα έως σήμερα, με ορόσημο, βέβαια, το 2004. Η Ολυμπιακή Εβδομάδα, που στοχεύει στην ευαισθητοπ­οίηση και στην εκπαίδευση νέων σε θέματα γύρω από τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες, έχει φέτος ως σύνθημα «Η Ολυμπιακή Εβδομάδα, σε τροχιά για το περιβάλλον και τον πλανήτη», συνδέοντας το περιβάλλον με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

 ?? ?? Ο Πύρρος Δήμας αναμένει τους επισκέπτες.
Ο Πύρρος Δήμας αναμένει τους επισκέπτες.
 ?? ?? Η αφετηρία της ολυμπιακής ιστορίας.
Η αφετηρία της ολυμπιακής ιστορίας.
 ?? ?? Αναδρομή στις πόλεις που φιλοξένησα­ν Αγώνες.
Αναδρομή στις πόλεις που φιλοξένησα­ν Αγώνες.
 ?? ?? Στολές από την τελετή έναρξης του 2004.
Στολές από την τελετή έναρξης του 2004.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece