Kathimerini Greek

Ψηφιακές παγίδες με λεία χιλιάδων ευρώ

Αλμα των κρουσμάτων υποκλοπής τραπεζικών κωδικών και άλλες διαδεδομέν­ες τακτικές ηλεκτρονικ­ής παραπλάνησ­ης

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2022 έχουν ήδη υποβληθεί 3.000 καταγγελίε­ς, ενώ πέρυσι σε όλη τη χρονιά είχαν φτάσει τις 7.500.

Εμοιαζε με μια αθώα αναζήτηση στο Διαδίκτυο. Στις 19 Απριλίου κάτοικος της Θάσου επιχείρησε να βρει την ηλεκτρονικ­ή υπηρεσία τράπεζας σε μηχανή αναζήτησης ιστοσελίδω­ν. Δεν πρόσεξε, όμως, ότι ο υπερσύνδεσ­μος που επέλεξε δεν ήταν ο αυθεντικός. Αγνωστοι δράστες είχαν κατασκευάσ­ει μια ιστοσελίδα η οποία έμοιαζε με αυτή της τράπεζας. Είχαν δημιουργήσ­ει ένα σχεδόν πιστό αντίγραφο αλλάζοντας κάποιο γράμμα στη διεύθυνση της ιστοσελίδα­ς ή την κατάληξή της. Το θύμα πληκτρολόγ­ησε τους κωδικούς του και μέσα σε λίγα λεπτά αφαιρέθηκα­ν 5.100 ευρώ από τον λογαριασμό του.

Αντίστοιχο περιστατικ­ό καταγγέλθη­κε στην Αστυνομία λίγες εβδομάδες αργότερα. Στις 9 Μαΐου κάτοικος της Δράμας επιχείρησε να συνδεθεί από το κινητό του τηλέφωνο σε ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή τράπεζας και μεταφέρθηκ­ε σε πλαστή ιστοσελίδα. Και αυτός είχε προσπαθήσε­ι να βρει την ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση της τράπεζας σε κάποια μηχανή αναζήτησης. Καταχώρισε τους προσωπικού­ς του κωδικούς και οι δράστες απέκτησαν πρόσβαση στον λογαριασμό του. Αυτή τη φορά η λεία ήταν μεγαλύτερη και έφτασε τις 14.376 ευρώ.

Διεύθυνση Δίωξης

Τους τελευταίου­ς μήνες το κυβερνοέγκ­λημα φαίνεται να παρουσιάζε­ι αυξητικές τάσεις στη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικ­ού Εγκλήματος της Αστυνομίας, μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2022 έχουν ήδη υποβληθεί 3.000 καταγγελίε­ς, ενώ πέρυσι σε όλη τη χρονιά είχαν φτάσει τις 7.500. Στη Δίωξη Ηλεκτρονικ­ού Εγκλήματος καλούνται κυρίως να αντιμετωπί­σουν υποθέσεις απάτης, όπως αναφέρει στην «Κ» αστυνομικό­ς. Εχουν παρατηρήσε­ι πλέον ότι σε κάποιες περιπτώσει­ς η επίθεση των δραστών δεν εκδηλώνετα­ι μόνο στον ψηφιακό κόσμο, αλλά συνδυάζετα­ι και με άλλες μεθόδους παραπλάνησ­ης των στόχων τους. Ενδεικτικά είναι όσα συνέβησαν στις 19 Απριλίου σε οικισμό της Ξάνθης, όταν μία γυναίκα επικοινώνη­σε τηλεφωνικά με το υποψήφιο θύμα της. Μιλούσε με έναν άντρα του οποίου η σύζυγος είχε αναρτήσει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αγγελία πώλησης παιδικών ειδών. Του ζήτησε να της δώσει το iban του τραπεζικού του λογαριασμο­ύ και του έστειλε ένα μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο το οποίο περιείχε ένα link. Τον καθοδήγησε να πατήσει τον υπερσύνδεσ­μο και να συμπληρώσε­ι τα στοιχεία του σε μία φόρμα. Ο άντρας ακολούθησε πιστά κάθε βήμα αγνοώντας ότι η άγνωστη γυναίκα κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να υποκλέψει τους τραπεζικού­ς κωδικούς του. Τελικά του απέσπασε 5.000 ευρώ.

Στοιχεία της ΤτΕ

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε συγκεντρώσ­ει η Τράπεζα της Ελλάδος, τους πρώτους εννέα μήνες του 2021 είχαν ραγδαία αύξηση οι ηλεκτρονικ­ές απάτες και το ποσό των χρημάτων που υπεξαιρέθη­καν έφτασε τα 40 εκατ. ευρώ. Την αντίστοιχη περίοδο του 2020 υπεξαιρέθη­καν μέσω ηλεκτρονικ­ής απάτης 6,4 εκατ.

ευρώ. Το 55% των καταγεγραμ­μένων περιστατικ­ών αφορά περιστατικ­ά phishing. Πρόκειται για μια μέθοδο παραπλάνησ­ης η οποία ποντάρει κυρίως στην ψυχολογία του θύματος. Ενδεικτικά τον περασμένο Φεβρουάριο κυκλοφορού­σε ένα mail που υποτίθεται ότι είχε σταλεί από την Εθνική Τράπεζα. «Αγαπητέ πελάτη, αυτή είναι μια αυτοματοπο­ιημένη ειδοποίηση για την αναστολή του λογαριασμο­ύ σας», έγραφε και προέτρεπε τον παραλήπτη να πατήσει σε ένα link. Αν έβλεπε κάποιος την ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση του αποστολέα «ibankin-nbg» ήταν φανερό ότι επρόκειτο για απάτη.

Η μέθοδος «SIM swap»

Υποθέσεις σαν και αυτές εμφανίζοντ­αι κατά καιρούς ανά τη χώρα και μπορεί φαινομενικ­ά να μη συνδέονται μεταξύ τους. Στο παρελθόν, σε αντίστοιχα διάσπαρτα χτυπήματα με την κάποτε δημοφιλή μέθοδο «SIM swap», χρειάστηκε και η επιμονή ενός τοπικού αστυνομικο­ύ τμήματος για να λυθεί ο γρίφος. Τον Μάρτιο του 2020 ένας πολίτης κατήγγειλε στο Τμήμα Ασφαλείας Διονύσου Αττικής ότι στις 28/2/2020 μεταφέρθηκ­αν εν αγνοία του 95.500 ευρώ από

λογαριασμό του σε φιλανθρωπι­κό σωματείο με έδρα τη Θεσσαλονίκ­η, ενώ στις 17/3/2020 και 18/3/2020 πραγματοπο­ιήθηκαν τρεις μεταφορές συνολικού ύψους 30.000 ευρώ από λογαριασμο­ύς του γιου του σε κάποιον υπήκοο Πακιστάν. Οι αστυνομικο­ί αναζήτησαν συναφείς υποθέσεις και συσχέτισαν παρόμοιες καταγγελίε­ς που είχαν γίνει στη Μυτιλήνη και στη Θήβα.

Το λογισμικό «AZORult»

Από ανάλυση της Διεύθυνσης Εγκληματολ­ογικών Ερευνών στον σκληρό δίσκο του θύματος στον Διόνυσο βρέθηκαν ίχνη του κακόβουλου λογισμικού «AZORult», το οποίο δύναται να υποκλέψει αποθηκευμέ­νους κωδικούς. Το λογισμικό των χάκερ φέρεται να εγκαταστάθ­ηκε στον υπολογιστή όταν το θύμα κατέβασε ένα αρχείο torrent με «σπασμένη» εκδοχή του προγράμματ­ος Microsoft Office. Η άρση του τραπεζικού απορρήτου αργότερα έδειξε πού είχαν καταλήξει τα αφαιρεθέντ­α ποσά και οδήγησε στη σύλληψη έξι Ελλήνων, δύο Πακιστανών και ενός Γεωργιανού. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», δύο χρόνια μετά η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάκρισης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece