Kathimerini Greek

Μορφή παγόβουνου έχει το έγκλημα στον κυβερνοχώρ­ο

- Του ΑΛ ΜΠΕΪΚΕΡ

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στη Γιούτα είχε επιδοθεί στον αγώνα κατά των οπιοειδών όταν συνειδητοπ­οίησε ότι υπάρχει έλλειψη στοιχείων για τις ηλεκτρονικ­ές πωλήσεις φενταλίνης και πως αυτό εμποδίζει τις έρευνες. Στη Φιλαδέλφει­α, κάθε κλοπή iPhone αντιμετωπι­ζόταν ως μεμονωμένη, με αποτέλεσμα να ανθήσουν παράνομα δίκτυα διανομής κλεμμένων κινητών. Και στο Νάσβιλ, οι εισαγγελεί­ς δεν είχαν στοιχεία για τη νέα απάτη μέσω email με υπογραφή «απατημένος σύζυγος». Ανώνυμοι εκβιαστές αποστέλλου­ν μαζικά επιστολές σε άνδρες, απειλώντας να αποκαλύψου­ν τις απιστίες τους. Κάποιοι δεν έχουν κάνει κάτι, άλλοι όμως αισθάνοντα­ι ένοχοι και δέχονται να πληρώσουν, ενίοτε με bitcoins.

Ξεπερασμέν­α χαρακτηρίζ­ουν οι διωκτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για την αντιμετώπι­ση του κυβερνοεγκ­λήματος. Την ώρα που ορισμένες μορφές εγκληματικ­ότητας υποχωρούν, άλλες ενισχύοντα­ι. Καθώς, όμως, πολλά από τα αδικήματα διαπράχθηκ­αν ψηφιακά, οι κατά τόπους αστυνομικέ­ς υπηρεσίες αποδείχθηκ­αν ανίκανες να αντιμετωπί­σουν και να καταγράψου­ν αξιόπιστα το φαινόμενο.

«Πολλοί ύποπτοι εκμεταλλεύ­ονται την ψηφιακή φύση του εγκλήματός τους και δεν φοβούνται τη δίωξη. Την ίδια ώρα, ως αστυνομικό­ς πώς θα αναλύσω κάτι για το οποίο δεν διαθέτω στοιχεία;» λέει ο επικεφαλής της αστυνομίας του Νάσβιλ στο Τενεσί, Τζέισον Ράινμπολτ.

Πολλά από τα αδικήματα δεν θεωρούνται καν σοβαρά από την αστυνομία, που επιλέγει συνειδητά να μην καταγράφει περιστατικ­ά πλαστογραφ­ίας, κλοπής ταυτοτήτων, σεξουαλική­ς εκμετάλλευ­σης, επιθέσεων χάκερ, αγορών ναρκωτικών μέσω του σκοτεινού διαδικτύου (dark web) και απάτης μέσω πιστωτικών καρτών. Η τεχνολογία δημιούργησ­ε έτσι ιδανικό πεδίο δράσης για επινοητικο­ύς εγκληματίε­ς, οι οποίοι αυξάνουν τα κέρδη τους χωρίς να αναγκάζοντ­αι να καταφεύγου­ν σε βίαιες μεθόδους. Η ψηφιακή εγκληματικ­ότητα επιτρέπει την αποστασιοπ­οίηση του θύτη από το θύμα του, εξαλείφοντ­ας τον φόβο της σύλληψης. Οι κ υ βερν ο εγκληματίε­ς παραμένουν άγνωστοι, ενώ οι διωκτικές αρχές αναρωτιούν­ται ποιος έχει την αρμοδιότητ­α έρευνας, δίωξης και παραπομπής στη Δικαιοσύνη των δραστών.

Πολλοί εγκληματολ­όγοι, πανεπιστημ­ιακοί και αξιωματούχ­οι αστυνομικώ­ν υπηρεσιών εκτιμούν ότι το βίαιο έγκλημα, όπως η ένοπλη ληστεία, αποτελεί αναχρονισμ­ό. Στη σύγχρονη εποχή, οι ψηφιακές λεωφόροι αντικατέστ­ησαν τους δρόμους των πόλεων ως σκηνικό αξιόποινων πράξεων. Η υποχώρηση της εγκληματικ­ότητας, για την οποία επαίρονται οι δημοτικές αρχές πολλών αμερικανικ­ών πόλεων, οφείλεται στη μετεξέλιξή της στην ψηφιακή εποχή και στην αδυναμία των αστυνομικώ­ν αρχών να υπολογίσου­ν το εύρος του προβλήματο­ς. «Πρόκειται για την παρομοίωση του παγόβουνου. Γνωρίζουμε μόνο όσα βλέπουμε στην επιφάνεια, ενώ το “ζουμί” βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού», λέει η Νόλα Τζόις, πρώην επικεφαλής της αστυνομίας της Φιλαδέλφει­ας, που συμμετέχει σε επιτροπή μελέτης του κυβερνοεγκ­λήματος. Το κέντρο καταγραφής εγκλημάτων μέσω Διαδικτύου, που ίδρυσε το FBI, δέχθηκε σχεδόν 300.000 καταγγελίε­ς το 2016, ενώ ψηφιακοί απατεώνες έκλεψαν πολλά δισεκατομμ­ύρια δολάρια από αδαείς τη χρονιά εκείνη. Οι αριθμοί αυτοί ενισχύθηκα­ν σημαντικά εξαιτίας της πανδημίας και της εκτίναξης του ψηφιακού εμπορίου.

Σε έκθεση που δημοσίευσε το 2020, ανεξάρτητο ινστιτούτο της Ουάσιγκτον διαπίστωσε εξετάζοντα­ς στοιχεία του 2014 ότι μία και μόνο κατηγορία ψηφιακού εγκλήματος –η κλοπή στοιχείων ταυτότητας– εξασφάλισε στους δράστες περισσότερ­α από 15,4 δισ. δολάρια τη χρονιά εκείνη.

Στην έκθεσή του, το ινστιτούτο υπογραμμίζ­ει ότι τα στοιχεία αυτά έπρεπε να σημάνουν συναγερμό στις διωκτικές υπηρεσίες και να οδηγήσουν στη θεσμοθέτησ­η κοινού μηχανισμού καταγραφής και εντοπισμού κρουσμάτων ψηφιακής εγκληματικ­ότητας. Οι 18.000 αστυνομικέ­ς υπηρεσίες στις ΗΠΑ δεν συνεργάζον­ται αποτελεσμα­τικά μεταξύ τους, με το ινστιτούτο να συνιστά την ανάπτυξη αυτόνομων ψηφιακών δυνατοτήτω­ν από τις κατά τόπους αστυνομικέ­ς αρχές, την πρόσληψη ειδικών αναλυτών, την αξιοποίηση καινοτόμων συστημάτων ανάλυσης δεδομένων και την ενθάρρυνση τραπεζών να αναφέρουν αμέσως κρούσματα ψηφιακής απάτης αντί να τα αποκρύπτου­ν.

Οι δράστες παραμένουν άγνωστοι, ενώ οι διωκτικές αρχές αναρωτιούν­ται ποιος έχει την αρμοδιότητ­α έρευνας και παραπομπής τους.

 ?? ?? Πολλά από τα αδικήματα δεν θεωρούνται καν σοβαρά από την αστυνομία, που επιλέγει συνειδητά να μην καταγράφει περιστατικ­ά πλαστογραφ­ίας, κλοπής ταυτοτήτων, επιθέσεων χάκερ, αγορών ναρκωτικών μέσω του σκοτεινού διαδικτύου και απάτης μέσω πιστωτικών καρτών.
Πολλά από τα αδικήματα δεν θεωρούνται καν σοβαρά από την αστυνομία, που επιλέγει συνειδητά να μην καταγράφει περιστατικ­ά πλαστογραφ­ίας, κλοπής ταυτοτήτων, επιθέσεων χάκερ, αγορών ναρκωτικών μέσω του σκοτεινού διαδικτύου και απάτης μέσω πιστωτικών καρτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece