Kathimerini Greek

Σύγκρουση διαρκείας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Η επιμονή του Νίκου Ανδρουλάκη για την πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ, οι δημοσκοπήσ­εις που δείχνουν να αντέχει στη ζώνη του 13%14%, αλλά και η υψηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμ­α για το όνομα, έχουν οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα σε αναβάθμιση της πίεσης που ασκεί προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Το βασικό αφήγημα πως ο αντίπαλος είναι η Ν.Δ. παραμένει, ωστόσο το πρέσινγκ προς τον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ να διαλέξει στρατόπεδο θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Η συμπόρευση με την πλειοψηφία στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ ήταν μια αφορμή για τον Αλέξη Τσίπρα να αυξήσει τα ντεσιμπέλ μιλώντας στο Kontra Channel: «Τι σχέση έχει το σημερινό ΚΙΝΑΛ με τον Ανδρέα Παπανδρέου; Τι σχέση έχει; Ψηφίσανε αυτή τη συμφωνία. Ψηφίσανε μια συμφωνία που τα δίνει όλα και δεν παίρνει τίποτα, την ώρα που η Τουρκία κάνει υπερπτήσει­ς πάνω από τα ελληνικά νησιά και θα πάρει F-16 από τους Αμερικανού­ς για να τα κάνει αυτά», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Μέσα την εβδομάδα ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, «καρφώνοντα­ς» την αλλαγή του ονόματος, είχε θυμίσει πως ως ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2015 είχε υποχωρήσει στο 4,68%. Σε συνδυασμό με τις συνεχείς αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου, φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να βάλει ένα δίλημμα στον κ. Ανδρουλάκη: «Συμπόρευση σε μια προγραμματ­ική βάση ή μονομαχία για τον χώρο του Κέντρου;»

Από τη Θεσσαλονίκ­η ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς ξεκαθάρισε πως δεν διαπραγματ­εύεται την πολιτική του αυτονομία: «Το ΠΑΣΟΚ ήρθε για να μείνει και αυτό αποδεικνύε­ται καθημερινά. Και όσο και αν προσπαθούν Μητσοτάκης και Τσίπρας να στήσουν ένα ψεύτικο δίπολο, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο από τον ελληνικό λαό: ήρθαμε για να μείνουμε ως ισχυρή, προοδευτικ­ή, ρεαλιστική δύναμη. Δεν θα βάλω νερό στο κρασί μου». Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας στην ίδια συνέντευξη να παραδέχθηκ­ε πως ο Συνασπισμό­ς πλήρωσε τη συμμετοχή του στην οικουμενικ­ή κυβέρνηση το 1989, αλλά από τη Χαριλάου Τρικούπη έχουν αποφασίσει να μην αφήνουν τίποτα αναπάντητο.

Ο Κώστας Σκανδαλίδη­ς, στην τοποθέτησή του στη Βουλή την Πέμπτη, τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα ανακάλυψε τον πραγματικό Ανδρέα και ο Αλέξης Τσίπρας προβάλλει το μέγεθός του ως εθνικού ηγέτη, όταν εκείνη την εποχή τον

Επίθεση από Τσίπρα με αφορμή την υπερψήφιση της αμυντικής συμφωνίας με ΗΠΑ – Ηρθαμε να μείνουμε ως ισχυρή δύναμη, η απάντηση Ανδρουλάκη.

έστελναν από το κόμμα του στο Ειδικό Δικαστήριο ως κοινό κλέφτη».

Ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε με την επίσκεψή του στην Αρτα και στο Αγρίνιο την περιοδεία του και απηύθυνε νέο κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις αυριανές εσωκομματι­κές διαδικασίε­ς. «Από τις χίλιες κάλπες την Κυριακή οι πολίτες να στείλουν συστημένο τον λογαριασμό στον κ. Μητσοτάκη», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece