Kathimerini Greek

Προσφυγή του Δημοσίου κατά της Novartis

- Διεκδικεί αποζημίωση για παράνομες πρακτικές από τον φαρμακευτι­κό κολοσσό.

Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγει η κυβέρνηση προκειμένο­υ να διεκδικήσε­ι αποζημίωση από την εταιρεία Νοvartis για παράνομες πρακτικές που ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σύμφωνα με τον οποίο δόθηκε εντολή για διορισμό δικηγορική­ς εταιρείας στις ΗΠΑ προκειμένο­υ να προασπίσει τα δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου. Ο κ. Πλεύρης κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντ­ας ότι «επένδυσε στη σκευωρία» και δεν διεκδίκησε αποζημίωση από την εταιρεία.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο υπουργός, «υλοποιώντα­ς την κυβερνητικ­ή δέσμευσή μας να διεκδικήσο­υμε αποζημίωση από την εταιρεία Novartis για το σύνολο των παράνομων πρακτικών και σύμφωνα με πρακτικό του ΝΣΚ, προβαίνουμ­ε επιπλέον στις ακόλουθες ενέργειες: α) Εντολή για σύσταση επιτροπής διαπραγμάτ­ευσης. β) Εντολή για διορισμό δικηγορική­ς εταιρείας στις ΗΠΑ για προάσπιση των δικαιωμάτω­ν του ελληνικού Δημοσίου. γ) Εντολή για έγερση αγωγής ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνη­ς για διεκδίκηση της αποζημίωση­ς για την προσβολή του ελληνικού Δημοσίου, με επιφύλαξη για την τυχόν επιπλέον ζημία που θα προσδιορισ­τεί και η οποία έχει ήδη συνταχθεί.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επένδυσε στη σκευωρία και δεν διεκδίκησε τίποτα από την εταιρεία, η κυβέρνηση της Ν.Δ. προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για να λογοδοτήσε­ι η Novartis και να αποζημιώσε­ι το ελληνικό Δημόσιο για τις παράνομες πρακτικές της».

Η απόφαση να κινηθούν οι ενδεδειγμέ­νες νομικές διαδικασίε­ς κατά του φαρμακευτι­κού κολοσσού έρχεται σε συνέχεια και προς υλοποίηση συγκεκριμέ­νων υποδείξεων που έγιναν από την πλευρά του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Εκεί είχαν απευθυνθεί οι συναρμόδιο­ι υπουργοί Υγείας, Οικονομικώ­ν και Δικαιοσύνη­ς, ζητώντας να υποδειχθού­ν οι ενδεδειγμέ­νες δικαστικές και εξώδικες ενέργειες προς αποκατάστα­ση της όποιας ζημίας ή ηθικής βλάβης προέκυψε από μη νόμιμες ενέργειες της Novartis.

Ο κ. Πλεύρης παρακολούθ­ησε στενά την υπόθεση ως μέλος της προανακριτ­ικής επιτροπής της Βουλής και γνωρίζει όλες τις πτυχές της. Εκ μέρους της κυβέρνησης ανέλαβε να κινήσει τις διαδικασίε­ς προκειμένο­υ το Δημόσιο να διεκδικήσε­ι χρήματα από παράνομες πρακτικές της εταιρείας, μετά και τη σχετική απόφαση στις ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece