Kathimerini Greek

«Φωτιές» στο ΝΑΤΟ από Ερντογάν

Διαφώνησε με την προοπτική ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Η σκοπιμότητ­α των δηλώσεων του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί διαφωνίας της Αγκυρας στην πιθανότητα ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ διερευνάτα­ι και στην Αθήνα, υπό το φως, μάλιστα, της σύνδεσης της συγκεκριμέ­νης συζήτησης και με την Ελλάδα. Υπενθυμίζε­ται ότι χθες ο κ. Ερντογάν δήλωσε τα εξής: «Παρακολουθ­ούμε τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, όμως δεν έχουμε θετικές σκέψεις για το ζήτημα. Διότι οι προηγούμεν­ες διοικήσεις σχετικά με το ΝΑΤΟ έκαναν ένα λάθος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, και ξέρετε τη στάση που κρατάει η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία αφού παίρνει από πίσω της και το ΝΑΤΟ. Ως Τουρκία δεν θέλουμε να κάνουμε ένα δεύτερο λάθος». Και στη συνέχεια ο κ. Ερντογάν άφησε αιχμές και κατά της Σουηδίας λέγοντας ότι μαζί με την Ολλανδία «οι σκανδιναβι­κές χώρες έχουν μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας τρομοκρατι­κών οργανώσεων», κάνοντας αναφορά στην κουρδική οργάνωση PKK και στο εκτός νόμου κομμουνιστ­ικό DHKP-C.

Ο κ. Ερντογάν, όταν ερωτήθηκε για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, όπου ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έχει ακόμα προσκληθεί, δεν έκρυψε την ενόχλησή του. «Δεν ξέρω τι είδους δηλώσεις μπορεί να κάνει ή θα κάνει ο Μπάιντεν. Και φυσικά τα μηνύματα του Μητσοτάκη εκεί είναι ξεχωριστό θέμα. Επομένως, αφού δούμε τα πάντα, ειδικά αφού δούμε και τις δηλώσεις του Μπάιντεν, θα αποκαλύψου­με τη στάση μας». Στην Αθήνα είναι απολύτως δεδομένο ότι ο κ. Ερντογάν έχει μπει σε μια διαδικασία ανατολίτικ­ου παζαριού, δίχως να είναι σαφές αν αυτή η διαδικασία έχει ως στόχο κέρδη από την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ (π.χ. για την υπόθεση των F-16 ή την πίεση για το ενεργειακό). Πηγές με άριστη γνώση της συζήτησης που επικρατεί στις Βρυξέλλες για το ενδιαφέρον Φινλανδίας και Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ σημειώνουν ότι ο κ. Ερντογάν με τη δημόσια τοποθέτησή του είπε εκείνο που σκέφτονται ήδη αρκετές χώρες του Βορειοατλα­ντικού Συμφώνου, περί του αν δηλαδή είναι απαραίτητο να δοθούν στη Μόσχα επιχειρήμα­τα για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Και πρόσθεταν ότι αν η Τουρκία ήταν η μόνη σκεπτικιστ­ική χώρα κατά της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, τότε ο κ. Ερντογάν πιθανότατα δεν θα αναλάμβανε την πρωτοβουλί­α να τοποθετηθε­ί δημόσια. Εν ολίγοις, εφόσον έλθει η στιγμή να κυρωθεί η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, και έχει εξασφαλιστ­εί η υποστήριξη των 29 από τα 30 κράτη-μέλη, η Τουρκία πιθανότατα δεν θα επιμείνει στην αντίδρασή της. Σε κάθε περίπτωση, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κάρεν Ντόνφριντ είπε χθες ότι στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών του ΝΑΤΟ θα συζητηθεί η τουρκική θέση, ενώ σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον ήδη έχει ζητήσει να «διευκρινισ­τεί» τι ακριβώς εννοούσε ο κ. Ερντογάν.

Αντιθέτως, την Αθήνα ανησυχεί η επαναφορά των έμμεσων, πλην σαφών απειλών κατά της Ελλάδας, που συνδυάζοντ­αι και με τις πρόσφατες υπόνοιες περί νέων ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο τις προηγούμεν­ες ημέρες. Σε γενικές γραμμές στην Αθήνα εκτιμάται ότι η ένταση των τελευταίων εβδομάδων με επίκεντρο το Αιγαίο και οι επιθετικές δηλώσεις εντάσσοντα­ι σε μια προσπάθεια να κεντριστεί και το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον, παρά το γεγονός ότι ήδη στην κυβέρνηση Μπάιντεν έχει συντελεστε­ί μια αρκετά σαφής στροφή βελτίωσης των σχέσεων με την Αγκυρα. Προφανώς, όλα αυτά θα εμπλουτίσο­υν τον φάκελο που ήδη έχει προετοιμασ­τεί και θα έχει μαζί του

Εκτιμάται πως ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να ξεκινήσει ένα «ανατολίτικ­ο παζάρι» με την Ουάσιγκτον.

στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την Αθήνα αναμένεται να τονίσουν ότι πέρα από τις υπερπτήσει­ς, ο κ. Ερντογάν υπονομεύει δημόσια την ενότητα του ΝΑΤΟ, μάλιστα κατ' επανάληψη, καθώς η Αγκυρα ήδη επιχειρεί ρόλο μεσάζοντα, ενώ δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με σκοπό, μάλιστα, να επωφεληθεί οικονομικά.

 ?? ?? Τη Δευτέρα θα πραγματοπο­ιηθεί το τετ α τετ μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Είναι η δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού στον Λευκό Οίκο, καθώς έχει προηγηθεί η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2020.
Τη Δευτέρα θα πραγματοπο­ιηθεί το τετ α τετ μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Είναι η δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού στον Λευκό Οίκο, καθώς έχει προηγηθεί η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2020.
 ?? ?? Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece