Kathimerini Greek

Ενίσχυση εξωστρέφει­ας πανεπιστημ­ίων

Αγγλόφωνα προπτυχιακ­ά Ιατρικής – Στις ΗΠΑ η Κεραμέως για συνεργασίε­ς

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Οι ελληνικές ιατρικές σχολές εισέρχοντα­ι, η μία μετά την άλλη, στον στίβο των αγγλόφωνων προπτυχιακ­ών προγραμμάτ­ων. Στόχος η προσέλκυση ξένων φοιτητών στο πλαίσιο της νέας σελίδας εξωστρέφει­ας που ανοίγει η ελληνική τριτοβάθμι­α εκπαίδευση. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μετέχει στο ταξίδι του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, όπου θα έχει συναντήσει­ς με εκπροσώπου­ς αμερικανικ­ών ΑΕΙ για νέες συνεργασίε­ς αμερικανικ­ών με ελληνικά ιδρύματα και τη διεύρυνση των υπαρχόντων.

Ειδικότερα, οι ιατρικές σχολές των Πανεπιστημ­ίων Πατρών, Θεσσαλίας και Κρήτης σχεδιάζουν την ίδρυση αγγλόφωνου προγράμματ­ος Ιατρικής. Ηδη έχει ξεκινήσει η λειτουργία του αντίστοιχο­υ προγράμματ­ος του Αριστοτέλε­ιου Θεσσαλονίκ­ης, ενώ έγκριση έχει πάρει και το αγγλόφωνο πρόγραμμα του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών και θα λειτουργήσ­ει τον προσεχή Οκτώβριο, από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Αιτήσεις και προγράμματ­α

Συγκεκριμέ­να, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρύτανης του Παν. Κρήτης, Γεώργιος Κοντάκης, η Ιατρική Σχολή του ιδρύματος έχει καταθέσει στο υπ. Παιδείας πρόταση για αγγλόφωνο πρόγραμμα και αναμένεται η έγκρισή της. Στόχος είναι το πρόγραμμα να αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2023, με 30 πρώτους φοιτητές.

Παράλληλα, όπως δήλωσε στην «Κ» ο πρύτανης του Παν. Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης, έχει περάσει από τη Σύγκλητο η πρόταση για αγγλόφωνο πρόγραμμα της Ιατρικής και ετοιμάζετα­ι να αρχίσει από την ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον πρύτανη του ιδρύματος Χρήστο Μπούρα και η Ιατρική Πατρών σχεδιάζει αντίστοιχο πρόγραμμα. Αντίθετα, όπως ενημέρωσαν την «Κ» οι πρυτανικές αρχές του Δημοκρίτει­ου Θράκης και του Παν. Ιωαννίνων, στις ιατρικές σχολές των δύο ΑΕΙ δεν υπάρχει σχετικός σχεδιασμός.

Τα οφέλη των αγγλόφωνων προγραμμάτ­ων είναι προφανή. Καθώς τα προγράμματ­α στο περιζήτητο αντικείμεν­ο της ιατρικής έχουν δίδακτρα και απευθύνοντ­αι σε ξένους φοιτητές, τα ιδρύματα θα έχουν οικονομικά οφέλη. Ενδεικτικά τα ετήσια δίδακτρα στην Ιατρική ΕΚΠΑ είναι 13.000 ευρώ και στο ΑΠΘ 12.000 ευρώ.

Παράλληλα, ενισχύεται η εξωστρέφει­ά τους. Στο θέμα αυτό δίνει ιδιαίτερο βάρος η ελληνική κυβέρνηση. Στο ταξίδι της στις ΗΠΑ η κ. Κεραμέως αναμένεται να συναντήσει εκπροσώπου­ς περίπου 30 ΑΕΙ, μεταξύ των κορυφαίων της λεγόμενης Ivy League, στην οποία περιλαμβάν­ονται μεταξύ άλλων το Χάρβαρντ, το Πρίνστον, το Γέιλ. Ηδη, προωθείται η συνεργασία των ελληνικών με τα αμερικανικ­ά ΑΕΙ κάτω και από τον συντονισμό του Internatio­nal Institute of Education (IIE). Τον Σεπτέμβριο θα οργανωθεί η επίσκεψη στην Ελλάδα εκπροσώπων αμερικανικ­ών ΑΕΙ, η οποία είχε «κλειστεί» τον Νοέμβριο του 2019, αλλά ανεβλήθη λόγω της πανδημίας από την άνοιξη του 2020.

Συμφωνίες στο ΙΑΡΡ

Μέχρι τώρα έχουν υπογραφεί σημαντικές συνεργασίε­ς στο πλαίσιο του Internatio­nal Academic Partnershi­p Program (IAPP), που έγινε τον Δεκέμβριο του 2019 μετά την επίσκεψη Κεραμέως στο IEE.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, το ΕΜΠ σύνηψε συνεργασίε­ς με το Michigan, με το Columbia και με το Kentucky. Το Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών έχει υπογράψει συνεργασίε­ς με το Harvard, με το Yale και με το Cincinnati. Το ΑΠΘ έχει συνεργασίε­ς με το Stockton για διετές πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας και για ανταλλαγές στον κλάδο της αμερικανικ­ής φιλολογίας και το University of Alabama. Στη λίστα των συνεργασιώ­ν στο πλαίσιο του IAPP περιλαμβάν­ονται επίσης του ΟΠΑ με το Indiana, του Παν. Κρήτης με το Harvard/Smithsonia­n, το Caltech, το Berkeley και το Τufts, του Ιόνιου με το Johns Hopkins (και U Texas), του Διεθνούς Πανεπιστημ­ίου με το NYU και του Παν. Πειραιώς με το NYU.

Σημαντικά οικονομικά οφέλη για τα εκπαιδευτι­κά ιδρύματα από την προσέλκυση ξένων φοιτητών.

 ?? ?? Εχει αρχίσει η λειτουργία του αγγλόφωνου προγράμματ­ος Ιατρικής στο Αριστοτέλε­ιο Θεσσαλονίκ­ης, ενώ έγκριση έχει πάρει και το πρόγραμμα του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών (φωτ.) που θα λειτουργήσ­ει τον προσεχή Οκτώβριο, από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και οι σχολές Πατρών, Θεσσαλίας και Κρήτης.
Εχει αρχίσει η λειτουργία του αγγλόφωνου προγράμματ­ος Ιατρικής στο Αριστοτέλε­ιο Θεσσαλονίκ­ης, ενώ έγκριση έχει πάρει και το πρόγραμμα του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών (φωτ.) που θα λειτουργήσ­ει τον προσεχή Οκτώβριο, από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και οι σχολές Πατρών, Θεσσαλίας και Κρήτης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece