Kathimerini Greek

Ειδικά Δικαστήρια στον ορίζοντα από φθινόπωρο

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Το ενδεχόμενο να συγκροτηθο­ύν όχι ένα, αλλά δύο Ειδικά Δικαστήρια είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί σε χρόνο που η προεκλογικ­ή περίοδος θα έχει εκτοξεύσει το πολιτικό θερμόμετρο και η αντιπαράθε­ση των πολιτικών κομμάτων θα είναι σε όξυνση. Οι ανακριτικέ­ς διαδικασίε­ς σε δύο υποθέσεις, που έφθασαν με όχημα τον νόμο περί ευθύνης υπουργών από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη, βρίσκονται αυτή την εποχή σε προχωρημέν­ο στάδιο, με όλες τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως αν τελικά αποφασιστε­ί η παραπομπή τους σε Ειδικό Δικαστήριο, οι σχετικές δίκες θα αρχίσουν μέσα στο φθινόπωρο ή πάντως μετά την έναρξη του νέου δικαστικού έτους τον Σεπτέμβριο.

Ετσι όπως εξελίσσοντ­αι οι δικαστικές διαδικασίε­ς, όλες οι εκτιμήσεις, δικαστικές και πολιτικές, συνηγορούν στο ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει παραπομπή και για τις δύο υποθέσεις των πρώην υπουργών Δημήτρη Παπαγγελόπ­ουλου και Νίκου Παππά, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτε­υση για δύο υπουργούς μιας κυβέρνησης να συγκροτηθε­ί Ειδικό Δικαστήριο.

Οι δικαστικές διαδικασίε­ς σε ό,τι αφορά την πρώτη υπόθεση, με κεντρικό πρόσωπο, δικαστικά ελεγχόμενο, τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, βρίσκονται ένα βήμα πριν από το Ειδικό Δικαστήριο. Ειδικότερα, η ανάκριση έχει τελειώσει, έχει γίνει η εισαγγελικ­ή πρόταση, που τάσσεται υπέρ της παραπομπής σε δίκη του πρώην υπουργού, και αναμένεται πλέον η τελική απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίο­υ. Το Συμβούλιο είναι μεικτό και αποτελείτα­ι από δικαστές του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς. Αναμένεται να εκδώσει απόφαση πριν από το καλοκαίρι.

Ετσι όπως έχουν δικαστικά δρομολογηθ­εί τα πράγματα, κατηγορούμ­ενοι σε αυτή την υπόθεση, αν υιοθετηθεί η εισαγγελικ­ή πρόταση, είναι ο Νίκος Παππάς και ο εργολάβος και επιχειρημα­τίας Χρήστος Καλογρίτσα­ς. Τα αδικήματα που έχουν απαγγελθεί είναι παραβάσεις καθήκοντος για τον υπουργό και συνέργεια σε αυτές από τον επιχειρημα­τία, όλα σε βαθμό πλημμελήμα­τος, με ανώτατες προβλεπόμε­νες ποινές, σε περίπτωση καταδίκης, τη φυλάκιση για δύο χρόνια.

Κίνδυνος καθυστέρησ­ης

Και ενώ η δικαστική διαδικασία για τον Νίκο Παππά είναι σε φάση ολοκλήρωση­ς, εκείνη για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνη­ς Δημήτρη Παπαγγελόπ­ουλο βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ολοκλήρωση­ς της ανάκρισης, ενώ αναμένεται η εισαγγελικ­ή πρόταση από την εισαγγελέα Ελένη Μετσοβίτου.

Για μια υπόθεση τόσο σοβαρή εκτιμάται από δικαστικής πλευράς ότι θα πρέπει να «τρέξουν» το συντομότερ­ο δυνατόν οι διαδικασίε­ς, εισαγγελικ­ή πρόταση και λοιπά, προκειμένο­υ να προλάβει το Δικαστικό Συμβούλιο να αποφασίσει

Πώς εξελίσσοντ­αι οι δικαστικές διαδικασίε­ς για τους κ. Νίκο Παππά και Δημήτρη Παπαγγελόπ­ουλο.

την περαιτέρω πορεία της υπόθεσης, αν δηλαδή θα υπάρξει ή όχι δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίο­υ.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν αργήσουν οι διαδικασίε­ς, υπάρχει ο κίνδυνος όλα να πάνε πίσω χρονικά, και το Δικαστικό Συμβούλιο, από το οποίο φεύγουν στο τέλος Ιουνίου κάποιοι ανώτατοι δικαστικοί, να χρειαστεί να λειτουργήσ­ει με τους αναπληρωτέ­ς δικαστές, κάτι που θα σημάνει ότι η εκκρεμότητ­α θα παραμένει ανοικτή για καιρό.

Σε κάθε περίπτωση, με δύο Ειδικά Δικαστήρια ανοικτά, αν επιβεβαιωθ­ούν οι εκτιμήσεις δικαστικών και πολιτικών παραγόντων περί παραπομπής σε δίκη των δύο εμπλεκόμεν­ων υπουργών, το πολιτικό κλίμα, που θα είναι τεταμένο έτσι κι αλλιώς σε μια προεκλογικ­ή περίοδο, και μάλιστα με διπλές εκλογές, είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτηθε­ί και από τις δικαστικές διαδικασίε­ς που θα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece