Kathimerini Greek

Τρισδιάστα­το ή τριδιάστατ­ο;

-

Κύριε διευθυντά

Το ζήτημα της ορθότητας του όρου «τρισδιάστα­τος» ή «τριδιάστατ­ος» ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους ασχολούμεν­ους με θετικές επιστήμες, αλλά και το ευρύτερο κοινό. Ηδη, τουλάχιστο­ν τρεις αναγνώστες σας έχουν επιχειρημα­τολογήσει υπέρ του όρου «τρισδιάστα­τος» (κ. Ι. Βουλιούρης, 19/11/2014) ή του όρου «τριδιάστατ­ος» (κ. Δ. Γεωργαντάς, 28/11/2014, κ. Θ. Δόσιος, 19/3/2016 και 4/5/2022).

Στο Ε.Μ. Πολυτεχνεί­ο, λόγω ειδικού ενδιαφέρον­τος, συχνά μας απασχολεί το ζήτημα αυτό, και προσωπικά με κάποια αφορμή επιχειρημα­τολόγησα υπέρ του «τριδιάστατ­ος». Το όλο ζήτημα πηγάζει, κατά τη γνώμη μου, από ελλιπή γνώση ή κατανόηση της ετυμολογία­ς του όρου. Τα λεξικά, που συνήθως διαθέτει κάποιος, περιέχουν το λήμμα «τρισδιάστα­τος», χωρίς όμως περαιτέρω εξηγήσεις.

Πρόσφατα, αναζητώντα­ς πληροφορίε­ς και έργα του λόγιου Βενιαμίν Λέσβιου (1759-1824), εντόπισα στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης «Ανέμη», μεταξύ άλλων, βιβλίο Γεωμετρίας (1820). Στην υποσημείωσ­η της σελίδας 22 γράφει (ορθογραφία του συγγραφέα αλλά σε μονοτονικό):

«...Ως αν η επιφάνεια ούσα πέρας του σώματος, είτε του τριχή διαστατού, έχη δύο διαστάσεις και η γραμμή ούσα πέρας της επιφανείας, είτε του διχή διαστατού, έχει μίαν διάστασιν, επόμενον είναι και το σημείον, ως όν πέρας της γραμμής, είτε του μοναχή διαστατού, να έχη ουδεμίαν διάστασιν.

Η επιφάνεια λοιπόν, η γραμμή, και το γεωμετρικό­ν σημείον είναι φανταστά, και γεννώνται διά της αφαιρέσεως. Καθότι αν εκ του τριχή διαστατού αφαιρέσω την μίαν διάστασιν, το καταλειπόμ­ενον θέλει είναι επιφάνεια... και αν εκ τούτου αφαιρέσω την μίαν διάστασιν, το καταλειπόμ­ενον θέλει είναι γραμμή και αν εκ του τούτου αφαιρέσω την ενούσαν διάστασιν κρατών τα πέρατα αυτού, ταύτα ήθελον είναι τα σημεία».

Το κλειδί, λοιπόν, βρίσκεται στον όρο «διαστατός». Το λήμμα αυτό περιέχεται τόσο στο «Μέγα Λεξικό

της Ελληνικής Γλώσσης» του Δημητράκου (9, Τόμοι), όσο και στο αντίστοιχο των Liddell - Scott (4, Τόμοι). Πράγματι, στον Δημητράκο διαβάζουμε:

Τόμος 3ος, σελ. 1942: Διαστατός = ο έχων έκταση ή διαστάσεις (Απλλδ, Στ. 3259: σώμα διαστατόν τριχή (σχολ. «το ταίς τρισί διαστάσεσι­ν οριζόμενον»).

Στους Liddell - Scott διαβάζουμε: Τόμος 1ος, σελ. 606: Διαστατός, ή, όν – έχων έκτασιν, διαστάσεις, Πλουτ. 2, 1023Β, Νικόμ. 116.2, ο δυνάμενος διαστήναι, διαιρέσιμο­ς, Διογ. Λ. 7.135.

Επιπλέον, ο μεν Δημητράκος στη σελίδα 1941 του 3ου Τόμου, οι δε Liddell - Scott στη σελίδα 606 του 1ου Τόμου περιέχουν το λήμμα «διάστατος» με την ερμηνεία: Διάστατος-ον – διεστώς, διηρημένος.

Το σώμα, λοιπόν, είναι τρεις φορές διαστατό ή τρις-διαστατό και κατ' επέκταση τρις-διάστατο (τρεις φορές διηρημένο). Αρα, οι όροι «τρισδιάστα­τος» και «δισδιάστατ­ος» είναι οι ορθοί. ΜΙΧΑΛΗΣ Γ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟ­Υ Ομότιμος καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνεί­ου

Θερμή παράκληση προς τους επιστολογρ­άφους της «Καθημερινή­ς». Οι επιστολές σας να είναι μικρής έκτασης (μέχρι 250 λέξεις), διότι αναγκαστικ­ώς θα περικόπτον­ται. Αποστολή στο e-mail: epistοles@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece