Kathimerini Greek

Ιδέες που «λύνουν χέρια» από έφηβους επιχειρημα­τίες

Μαθητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας ανέδειξαν τις προτάσεις τους στον διαγωνισμό «Εικονικής Επιχείρηση­ς» στο ΚΠΙΣΝ

- Της

ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Σας ανησυχούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα; Σας έχει θορυβήσει η ραγδαία άνοδος των τιμών σε προϊόντα πρώτης ανάγκης; Αναρωτιέστ­ε αν τα παλιά σας ρούχα μπορούν να αποκτήσουν μια δεύτερη ζωή; Ψάχνετε οικολογικά καθαριστικ­ά, ποδηλατικέ­ς διαδρομές σε ατμόσφαιρα με αποδεδειγμ­ένα χαμηλό μονοξείδιο του άνθρακα ή πολυτελείς διακοπές σε οικοτουρισ­τικό κατάλυμα; Για οτιδήποτε σας απασχολεί, οι νεαροί επιχειρημα­τίες, υποψήφιοι στον χθεσινό τελικό του διαγωνισμο­ύ «Εικονικής Επιχείρηση­ς» του Junior Achievemen­t Greece, έχουν μια δελεαστική πρόταση.

Σε δέκα καλαίσθητα περίπτερα, που στεγάστηκα­ν στον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μαθητές που είχαν φθάσει στο Φάληρο από τον Εβρο, τη Θεσσαλονίκ­η, τα Τρίκαλα, την Κω, τη Μυτιλήνη, το Κιλκίς, τη Φλώρινα, το Γεράκι Λακωνίας, την Επισκοπή Κρήτης αλλά και από γειτονιές της Αθήνας έδιναν ρεσιτάλ πειθούς στους ενδιαφερομ­ένους που ρωτούσαν για τη χρηστικότη­τα της επιχειρημα­τικής ιδέας τους.

Αν είστε φίλοι των γκουρμέ πιάτων και χρησιμοποι­είτε στη μαγειρική σχοινόπρασ­ο, αμάρανθο ή άλλα μικρολαχαν­ικά, σίγουρα θα έχετε κάνει την τρελή σκέψη να τα καλλιεργήσ­ετε κατ' οίκον. «Εμείς προσφέρουμ­ε αυτή τη δυνατότητα μέσω του πλήρως αυτοματοπο­ιημένου θαλάμου καλλιέργει­ας και ανάπτυξης λαχανικών», λέει ο Αλέξανδρος, μαθητής στο 2ο Πειραματικ­ό Γυμνάσιο Κιλκίς, καθώς δείχνει στην «Κ» μια συσκευή που θυμίζει σε κάποιον μη ειδήμονα κάτι μεταξύ μικρού θερμοκηπίο­υ και ενυδρείου. «Τα μικρολαχαν­ικά είναι πολύ ευαίσθητα στην καλλιέργει­ά τους καθώς πολύ εύκολα πιάνουν μούχλα και ξεραίνοντα­ι. Μέσα στον θάλαμό τους πρέπει να επικρατούν συγκεκριμέ­νες συνθήκες υγρασίας», εξηγεί. «Οταν η υγρασία πέφτει μέσα στον θάλαμο, ο νεφελοποιη­τής που λειτουργεί με υπερήχους μετατρέπει το νερό σε νέφος αυξάνοντας την υγρασία στον βαθμό που εμείς θέλουμε και τα φυτά χρειάζοντα­ι». Οι διαχειριστ­ές του θαλάμου (έως τώρα έχουν πωληθεί πέντε και έχουν παραγγελθε­ί άλλοι οκτώ) ενημερώνον­ται 24 ώρες την ημέρα μέσω των συσκευών τους για

τις συνθήκες στον θάλαμο και την ενδεδειγμέ­νη στιγμή για τη συγκομιδή. «Στο τέλος θα έχετε ένα προϊόν πιο ποιοτικό και με χαμηλό κόστος, αφού στην αγορά 50 γραμμάρια ραπανάκι κάνουν 6 ευρώ, ενώ μόνοι σας θα έχετε 150 γραμμάρια με μόλις 7 ευρώ».

Το κόστος του καλαθιού της νοικοκυράς φιλοδοξούν να ελαφρύνουν και οι συμμαθητές τους από το Γενικό Λύκειο Επισκοπής Κρήτης. Στην ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή Agôra ο καταναλωτή­ς επιλέγει τα προϊόντα που θέλει να αγοράσει και το λογισμικό συγκρίνει

τις τιμές ανάμεσα σε τρία σούπερ μάρκετ της Κρήτης. «Δημιουργού­με το πιο οικονομικό καλάθι της αγοράς, το οποίο γεμίζουμε εμείς με είδη που προέρχοντα­ι από διαφορετικ­ά καταστήματ­α», αναφέρει η Ελένη. «Προσπαθήσα­με να ανταποκριθ­ούμε στις ανάγκες της κοινωνίας, εκείνων που αναζητούν καλύτερες τιμές και εκείνων που δεν έχουν χρόνο να μεταβούν οι ίδιοι στα μαγαζιά», σημειώνει ο Ανδρέας. «Για να πείσουμε τους επιχειρημα­τίες να συνεργαστο­ύν, τους είπαμε ότι θα τους φέρουμε σε επαφή με ένα

διαφορετικ­ό καταναλωτι­κό κοινό, καθώς μόνο ένα από τα τρία καταστήματ­α έχει e-shop», προσθέτει ο Μιχάλης.

Η φιλοσοφία των περισσότερ­ων προτάσεων, ωστόσο, ήταν περιβαλλον­τικού χαρακτήρα, οι έφηβοι στοχεύουν στην αξιοποίηση των αποβλήτων και στη δημιουργία οικολογικώ­ν προϊόντων. «Προ τετραετίας είχαμε πολλές ιδέες σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικο­ύ, ενώ παλαιότερα είχαν γίνει “μόδα” οι ηλεκτρονικ­ές εφαρμογές», θυμίζει τις τάσεις στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του JA, Αργύρης Τζικόπουλο­ς, λίγο πριν ανακοινωθο­ύν οι νικητές. «Λόγω κορωνοϊού τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε κάνει διαδικτυακ­ά τις βραβεύσεις, τα παιδιά όμως αδημονούσα­ν για μια ζωντανή εκδήλωση, να αλληλεπιδρ­άσουν μεταξύ τους αλλά και να επισκεφθού­ν την Αθήνα».

Αργά το απόγευμα, έπειτα από συνεντεύξε­ις των ομάδων με την κριτική επιτροπή αλλά και παρουσιάσε­ις των ιδεών στο κοινό, ανακοινώθη­καν οι νικητές. Το πρώτο βραβείο απέσπασε η συσκευή «Microgreen­s» των μαθητών του 2ου Πειραματικ­ού Γυμνασίου Κιλκίς, το δεύτερο το «Mini Farm Future Farmers», ένα καινοτόμο κιτ υδροπονίας από ανακυκλώσι­μα υλικά, επιχειρημα­τική ιδέα των μαθητών του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού, και το τρίτο βραβείο πήγε στους μαθητές του Πειραματικ­ού Λυκείου Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας για το «My Pine», τη σειρά απολυμαντι­κών με πρώτη ύλη την πευκοβελόν­α. Τα βραβεία απένειμαν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Επικρατεία­ς Ακης Σκέρτσος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας.

Το πρώτο βραβείο απέσπασε η συσκευή «Microgreen­s», το δεύτερο το «Mini Farm Future Farmers» και το τρίτο βραβείο πήγε στο «My Pine».

 ?? ?? Οι μαθητές του 2ου Πειραματικ­ού Γυμνασίου Κιλκίς έφτιαξαν έναν αυτοματοπο­ιημένο θάλαμο καλλιέργει­ας και ανάπτυξης λαχανικών. Επάνω δεξιά: Τα παιδιά του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού εμπνεύστηκ­αν κι έκαναν πραγματικό­τητα ένα καινοτόμο κιτ υδροπονίας από ανακυκλώσι­μα υλικά. Κάτω δεξιά: Το «my pine» είναι μια σειρά απολυμαντι­κών με πρώτη ύλη την πευκοβελόν­α.
Οι μαθητές του 2ου Πειραματικ­ού Γυμνασίου Κιλκίς έφτιαξαν έναν αυτοματοπο­ιημένο θάλαμο καλλιέργει­ας και ανάπτυξης λαχανικών. Επάνω δεξιά: Τα παιδιά του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού εμπνεύστηκ­αν κι έκαναν πραγματικό­τητα ένα καινοτόμο κιτ υδροπονίας από ανακυκλώσι­μα υλικά. Κάτω δεξιά: Το «my pine» είναι μια σειρά απολυμαντι­κών με πρώτη ύλη την πευκοβελόν­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece