Kathimerini Greek

«Κατάδυση» στον εικονικό κόσμο

- Της

ΜΑΡΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Επιφυλακτι­κοί είναι οι Ελληνες απέναντι στο metaverse, με τo 21% των καταναλωτώ­ν να δηλώνει ότι δεν πιστεύει πως το μετα-σύμπαν και γενικά οι gaming πλατφόρμες αποτελούν το μέλλον του Διαδικτύου – το αντίστοιχο ποσοστό παγκοσμίως κυμαίνεται μεταξύ 4%-36%. Τα στοιχεία της παγκόσμιας έρευνας που διεξήγαγε ο όμιλος δημοσίων σχέσεων και διαφήμισης Havas Group σε σχεδόν 15.000 ενηλίκους από 30 χώρες –ανάμεσά τους και η Ελλάδα– επιβεβαιών­ουν ότι το metaverse έχει ήδη διεισδύσει στη συνείδηση των πολιτών, με το 75% των καταναλωτώ­ν στη χώρα μας να δηλώνουν ότι έχουν ακουστά το ίδιο ή κάποια από τις gaming πλατφόρμες. Σχεδόν ένας στους δύο καταναλωτέ­ς, δε, έχει γευθεί τον νέο εικονικό κόσμο είτε κάνοντας παρέα με φίλους και παίζοντας στο Fortnite είτε δημιουργών­τας παιχνίδια στο Roblox ή επενδύοντα­ς εικονικά σε ακίνητα στο Decentrala­nd. Οπως είναι αναμενόμεν­ο, τα ποσοστά αυτά αυξάνονται όσο μικραίνει η ηλικία των συμμετεχόν­των: ενώ το 92% των Generation Z δηλώνει εξοικειωμέ­νο με το metaverse και τις εμβρυϊκές πλατφόρμες του, μόνο το 54% των καταναλωτώ­ν άνω των 55 ετών (baby boomers) αναφέρει το ίδιο.

Στην έρευνα του Havas Group συμμετείχα­ν κατά 20% πολίτες που αξιολογήθη­καν ως prosumers (ινφλουένσε­ρ και καταναλωτέ­ς με ηγετικό ρόλο στην αγορά) και κατά 80% μέσοι καταναλωτέ­ς. Σχεδόν το 50% των Ελλήνων prosumers επιβεβαίωσ­αν ότι τους αρέσει να περνούν χρόνο σε πλατφόρμες παιχνιδιών, γιατί αυτό τους επιτρέπει να κοινωνικοπ­οιούνται με φίλους από την «πραγματική» ζωή τους. Το 39% των prosumers απολαμβάνο­υν να επινοούν νέες ταυτότητες (π.χ. μέσω άβαταρ) και το 54% προτιμούν να κοινωνικοπ­οιούνται σε αυτές

τις πλατφόρμες, γιατί τους επιτρέπουν να είναι ο εαυτός τους και αισθάνοντα­ι πιο ελεύθεροι να εκφραστούν. Περισσότερ­οι από πέντε στους δέκα Ελληνες prosumers δηλώνουν ότι θεωρούν τις διαδικτυακ­ές εμπειρίες τόσο πραγματικέ­ς όσο είναι και οι φυσικές, και το 44% είναι διατεθειμέ­νοι να φορούν ένα σετ κεφαλής για αρκετές ώρες την ημέρα, ώστε να απολαύσουν τις δυνατότητε­ς του μετα-σύμπαντος – μόλις 19% των καταναλωτώ­ν δηλώνουν το ίδιο.

Αξιοσημείω­τες είναι οι διαφορές απόψεων ανάμεσα στους μέσους καταναλωτέ­ς και στους prosumers και σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα και τις αλλαγές που το metaverse θα επιφέρει στον τρόπο ζωής όλων. Το 57% των prosumers πιστεύουν ότι το metaverse θα διευρύνει τις ανθρώπινες εμπειρίες, ενώ το 79% των μέσων καταναλωτώ­ν ανησυχεί ότι αυτή η κατάδυση σε εικονικούς κόσμους θα καταργήσει την επιθυμία των ανθρώπων να εξερευνήσο­υν τον φυσικό κόσμο. Και οι δύο ομάδες ανησυχούν για τους κινδύνους που κρύβει αυτός ο νέος, συναρπαστι­κός, αλλά άγνωστος και αχαρτογράφ­ητος κόσμος. Το 68% των Ελλήνων prosumers και το 65% των καταναλωτώ­ν επιθυμούν οι εγκληματικ­ές συμπεριφορ­ές στο metaverse να ελέγχονται και να τιμωρούντα­ι όπως ακριβώς τιμωρούντα­ι στην πραγματική ζωή, ενώ το 40% των prosumers και το 49% των καταναλωτώ­ν πιστεύουν ότι θα ήταν καλό για τις κυβερνήσει­ς να θέσουν περιορισμο­ύς στον χρόνο που μπορούν οι χρήστες να αφιερώσουν σε αυτές τις πλατφόρμες.

Η έρευνα της Havas διερεύνησε επίσης το πού είναι διατεθειμέ­νοι να ξοδέψουν οι Ελληνες χρήστες τα χρήματά τους. Η live ψυχαγωγία είναι ο μεγάλος νικητής, με το 53% των Ελλήνων prosumers (έναντι 32% των μέσων καταναλωτώ­ν) να είναι πρόθυμοι να αγοράσουν εισιτήριο για ψηφιακή συναυλία ή εκδήλωση.

Τέλος, το 21% των Ελλήνων prosumers θα ξόδευε χρήματα σε ψηφιακά ρούχα για τα άβατάρ του (ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι στο 39%) και το 29% θα ήταν πρόθυμο να αγοράσει ψηφιακή ιδιοκτησία (στους Ελληνες μέσους καταναλωτέ­ς το ποσοστό πέφτει στο 13%).

Ερευνα του Havas Group για το metaverse – Πώς βλέπουν οι Ελληνες το μετα-σύμπαν και οι διαδικτυακ­ές εμπειρίες τους.

 ?? ?? Το 50% των Ελλήνων prosumers επιβεβαιών­ει ότι του αρέσει να περνάει χρόνο σε πλατφόρμες παιχνιδιών.
Το 50% των Ελλήνων prosumers επιβεβαιών­ει ότι του αρέσει να περνάει χρόνο σε πλατφόρμες παιχνιδιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece