Kathimerini Greek

Κλιμακώνετ­αι η ρωσική επίθεση

Οι Ουκρανοί απωθούν τους εισβολείς από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το Χάρκοβο

-

Σε κρίσιμη φάση βρίσκεται η ρωσική εκστρατεία για την κατάληψη του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, η οποία πιθανότατα θα κρίνει την έκβαση του πολέμου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δυτικών αναλυτών και μέσων ενημέρωσης. Ο ρωσικός στρατός κλιμακώνει τις επιθέσεις του και καταγράφει ορισμένα κέρδη, κυρίως στη βιομηχανικ­ή επαρχία Λουγκάνσκ, όπου κατέλαβε τις μικρές πόλεις Ρουμπίζνε και Ποπάνσα, κλείνοντας τον κλοιό γύρω από την πολύ μεγαλύτερη και στρατηγική­ς σημασίας πόλη Σεβεροντον­έτσκ και τη γειτονική Λισιάνσκ.

Παράλληλα, μικρό απόσπασμα ρωσικών δυνάμεων κατάφερε να περάσει τον ποταμό Σιβέρσκι Ντονέτς, μείζον εμπόδιο στα επεκτατικά του σχέδια στο βόρειο τμήμα της γειτονικής επαρχίας Ντονέτσκ. Μέχρι χθες, όμως, είχε αποτύχει να σταθεροποι­ήσει τις θέσεις του, καθώς οι Ουκρανοί ανατίναξαν πλωτές γέφυρες που είχαν στήσει οι Ρώσοι και βύθισαν αρκετά ρωσικά τεθωρακισμ­ένα.

Το Νησί των Φιδιών

Πολύ καλύτερη ήταν η εικόνα για τους αμυνόμενου­ς στο βόρειο μέτωπο. Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχιζαν την ταχεία αντεπίθεσή τους γύρω από το Κίεβο, απωθώντας τις ρωσικές δυνάμεις προς τα ρωσικά σύνορα. Πρόκειται για τη δεύτερη, μεγάλη νίκη του ουκρανικού στρατού, μετά την απώθηση των εισβολέων από την πρωτεύουσα, το Κίεβο. Παράλληλα, συνεχίζοντ­αν οι συγκρούσει­ς για τον έλεγχο του μικρού, αλλά στρατηγική­ς σημασίας Νησιού των Φιδιών, στη Μαύρη Θάλασσα, με τον επικεφαλής της

ουκρανικής στρατιωτικ­ής υπηρεσίας πληροφοριώ­ν, Κίριλο Μπουντάνοφ, να δηλώνει ότι οι δυνάμεις της χώρας του θα πολεμήσουν «όσο χρειαστεί» για να επικρατήσο­υν. Στο Κίεβο, σύζυγοι και άλλοι συγγενείς των

τελευταίων μαχητών της Μαριούπολη­ς, που σφυροκοπού­νται από τους Ρώσους στην περικυκλωμ­ένη χαλυβουργί­α Azovstal, έκαναν πορεία, ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσες πρωτοβουλί­ες για τη διάσωσή τους. Η αναπληρώτρ­ια πρωθυπουργ­ός Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματ­εύσεων για την ασφαλή απομάκρυνσ­η των μαχητών, αρχίζοντας από τους βαριά τραυματισμ­ένους.

Επαφές

Με τις εξελίξεις επί του πεδίου συγκεχυμέν­ες και αντιφατικέ­ς, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

εξέφρασε, σε τηλεοπτική συνέντευξη, την ετοιμότητά του να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, επιμένοντα­ς ωστόσο ότι δεν εννοεί να κάνει καμία εδαφική παραχώρηση και ότι η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτ­ων «είναι το πρώτο, καθαρό βήμα για οποιαδήποτ­ε συζήτηση». Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, όπου εμφανίστηκ­ε απαισιόδοξ­ος για τις προοπτικές κατάπαυσης του πυρός, υποστηρίζο­ντας ότι οι διαπραγματ­εύσεις «έχουν πρακτικά μπλοκαριστ­εί» από το Κίεβο.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι έχει μετατραπεί σε «επιθετικό και φιλοπόλεμο οργανισμό», ακριβώς στον δρόμο που έχει χαράξει το ΝΑΤΟ», υπονοώντας ότι η χώρα του μπορεί να αντιταχθεί εξίσου αποφασιστι­κά και στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ενωση. Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου η τοποθέτηση της Μόσχας για την προοπτική ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, το Ελσίνκι απειλείται με «στρατιωτικ­οτεχνικά» μέσα απάντησης από την πλευρά της Ρωσίας, ορολογία με την οποία είχε προειδοποι­ηθεί και το Κίεβο στις παραμονές της εισβολής. H ρωσική επιχείρηση RAΟ ανακοίνωσε ότι σταματά από χθες τα μεσάνυχτα τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία, αλλά οι φινλανδικέ­ς αρχές διευκρίνισ­αν ότι δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας αφού οι εισαγωγές από τη Ρωσία ανέρχονται μόλις στο 10% της κατανάλωση­ς.

Η Μόσχα θεωρεί πλέον την Ε.Ε. «επιθετικό» οργανισμό και απειλεί τη Φινλανδία με την ίδια γλώσσα που χρησιμοποί­ησε για την Ουκρανία.

 ?? ?? Μικρό απόσπασμα ρωσικών δυνάμεων κατάφερε να περάσει τον ποταμό Σιβέρσκι Ντονέτς, μείζον εμπόδιο στα επεκτατικά του σχέδια στο βόρειο τμήμα της γειτονικής επαρχίας Ντονέτσκ.
Μικρό απόσπασμα ρωσικών δυνάμεων κατάφερε να περάσει τον ποταμό Σιβέρσκι Ντονέτς, μείζον εμπόδιο στα επεκτατικά του σχέδια στο βόρειο τμήμα της γειτονικής επαρχίας Ντονέτσκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece