Kathimerini Greek

Οι κάλπες, ακτινογραφ­ία μιας νέας εποχής

- Οι υπουργοί Περιβάλλον­τος 16 γερμανικών κρατιδίων συμφώνησαν στην επιβολή ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητο­δρόμους.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στις κάλπες προσέρχοντ­αι αύριο 13 εκατομμύρι­α ψηφοφόροι της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του πολυπληθέσ­τερου γερμανικού κρατιδίου, σε μια πρώτη αποτύπωση των αλλαγών που έχουν επιφέρει τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων μηνών στη συνείδηση του εκλογικού σώματος. Μια ένδειξη των αλλαγών έδωσαν χθες οι υπουργοί Περιβάλλον­τος των 16 γερμανικών κρατιδίων, οι οποίοι συμφώνησαν για πρώτη φορά ομόφωνα στην επιβολή ορίου ταχύτητας στους γερμανικού­ς αυτοκινητο­δρόμους, για λόγους εξοικονόμη­σης καυσίμων.

Το όριο ταχύτητας στους αυτοκινητο­δρόμους είναι ένα ταμπού της γερμανικής πολιτικής, το οποίο μόλις πριν από λίγους μήνες είχε τεθεί εκτός συζήτησης

με βέτο των Φιλελευθέρ­ων στις διαπραγματ­εύσεις σχηματισμο­ύ κυβέρνησης. Η ομόφωνη υιοθέτησή του, τώρα, από εκπροσώπου­ς όλων των πολιτικών σχηματισμώ­ν σε επίπεδο κρατιδίων είναι πιθανότατα προάγγελος αλλαγών σε ομοσπονδια­κό επίπεδο.

Συγκεκριμέ­να, για τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία το ερώτημα

είναι αν το κρατίδιο θα επιστρέψει στη σοσιαλδημο­κρατική του παράδοση, εκλέγοντας τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνη­ς Τόμας Κουτσάτι ή θα παραμείνει στα χέρια των Χριστιανοδ­ημοκρατών, όπως συμβαίνει από το 2017. Ο Χριστιανοδ­ημοκράτης υποψήφιος είναι ο σχετικά άγνωστος εν ενεργεία πρωθυπουργ­ός Χέντρικ Βιστ, ο οποίος ανέλαβε το αξίωμα το περασμένο καλοκαίρι, με την αποχώρηση του Αρμιν Λάσετ, ο οποίος κατέβηκε στην κεντρική πολιτική ως υποψήφιος καγκελάριο­ς των Χριστιανοδ­ημοκρατών. Στο πλάι του Βιστ διεκδικεί την επανεκλογή του στην τοπική Βουλή του Ντίσελντορ­φ και ένας πολιτικός με ελληνικές ρίζες, ο Χρήστος Κατζίδης.

 ?? ?? Αύριο 13 εκατομμύρι­α θα ψηφίσουν στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Δίπλα στον υποψήφιο του CDU, Χέντρικ Βιστ (φωτ.), διεκδικεί την επανεκλογή του στo Ντίσελντορ­φ και ένας πολιτικός με ελληνικές ρίζες, ο Χρήστος Κατζίδης.
Αύριο 13 εκατομμύρι­α θα ψηφίσουν στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Δίπλα στον υποψήφιο του CDU, Χέντρικ Βιστ (φωτ.), διεκδικεί την επανεκλογή του στo Ντίσελντορ­φ και ένας πολιτικός με ελληνικές ρίζες, ο Χρήστος Κατζίδης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece