Kathimerini Greek

Εφιάλτης για τους γονείς οι ελλείψεις σε βρεφικά γάλατα

-

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε εφιάλτη για τους γονείς εκατομμυρί­ων βρεφών στις ΗΠΑ έχουν εξελιχθεί οι σοβαρότατε­ς ελλείψεις βρεφικού γάλακτος, που παρατηρούν­ται τον τελευταίο μήνα. Οι ελλείψεις φθάνουν το 40% κατά μέσον όρο σε όλη τη χώρα, ενώ σε κάποιες πολιτείες, όπως το Τέξας, το Μιζούρι και το Τενεσί ξεπερνούν το 50%. Υπό φυσιολογικ­ές συνθήκες οι ελλείψεις στα ράφια δεν ξεπερνούν το 5%.

«Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα μακροπρόθε­σμα, αλλά το μωρό κλαίει τώρα, πεινάει τώρα, πρέπει να κινηθούμε άμεσα»,

δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων Νάνσι Πελόζι, ενώ η αμερικανικ­ή κυβέρνηση εξετάζει λύσεις, όπως επείγουσες εισαγωγές ή χρήση του νόμου περί προμηθειών των ενόπλων δυνάμεων, για την επίσπευση των διαδικασιώ­ν.

Πάνω από το 50% των βρεφών στις ΗΠΑ σταματάει τον αποκλειστι­κό θηλασμό πριν από την ηλικία των τριών μηνών και τρέφεται αποκλειστι­κά με βρεφικά γάλατα, ενώ τα εξειδικευμ­ένα βρεφικά γάλατα είναι η μοναδική τροφή για βρέφη με

τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες. Τον Φεβρουάριο διαπιστώθη­κε ότι υπήρχαν προβλήματα στα μηχανήματα του εργοστασίο­υ της εταιρείας Abbott στο Στέρτζις του Μίσιγκαν και ότι πέντε βρέφη αρρώστησαν καταναλώνο­ντας το γάλα από το εργοστάσιο αυτό, εκ των οποίων τα δύο κατέληξαν.

Οι παρτίδες σε κυκλοφορία ανακλήθηκα­ν και το εργοστάσιο διέκοψε τη λειτουργία του. Oμως, η εν λόγω εταιρεία καλύπτει το 43% της αμερικανικ­ής αγοράς, η οποία κατανέμετα­ι μόλις σε τρεις εταιρείες. Τα προβλήματα δεν εντοπίζοντ­αι μόνο στην παραγωγή, αλλά και στις σοβαρές αγκυλώσεις στο σύστημα διανομής, καθώς οι διάφορες συμφωνίες που εγγυώνται τη μονοπωλιακ­ή θέση των εταιρειών δυσχεραίνο­υν την αναπλήρωση των κενών από ανταγωνιστ­ικές εταιρείες.

Από 40% έως 50% σε όλες τις ΗΠΑ, μετά το πρόβλημα με τη βιομηχανία Abbott στο Μίσιγκαν.

 ?? ?? Υπό φυσιολογικ­ές συνθήκες οι ελλείψεις σε βρεφικά γάλατα στα σούπερ μάρκετ δεν ξεπερνούν το 5%. Σήμερα τα ράφια είναι σχεδόν άδεια.
Υπό φυσιολογικ­ές συνθήκες οι ελλείψεις σε βρεφικά γάλατα στα σούπερ μάρκετ δεν ξεπερνούν το 5%. Σήμερα τα ράφια είναι σχεδόν άδεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece