Kathimerini Greek

Επικίνδυνο το επάγγελμα του κωμικού

Το χαστούκι του Σμιθ στον Ροκ, αιτία για μέτρα ασφαλείας σε κλαμπ standup

- Του

ΜΑΤ ΣΤΙΒΕΝΣ

Οι κωμικοί μονόλογοι, είδος που εισήγαγαν στις ΗΠΑ Εβραίοι κωμικοί από την ανατολική Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα, είναι γνωστό ότι μπορούν να εξοργίσουν κάποιους θεατές, αν και οι ταλαντούχο­ι κωμικοί γνωρίζουν πώς να απαντήσουν με ευρηματικό­τητα και χιούμορ.

Οι πρόσφατες επιθέσεις με θύματα διάσημους κωμικούς –ο Κρις Ροκ να δέχεται χαστούκι από τον Ουίλ Σμιθ στην τελετή των Οσκαρ και ο άνδρας που εισέβαλε στη σκηνή του Χόλιγουντ Μπόουλ για να επιτεθεί στον Ντέιβιντ Σαπέλ– έκαναν ορισμένους κωμικούς να αναρωτιούν­ται εάν το παλκοσένικ­ο έχει γίνει επικίνδυνο. Πολλά κλαμπ ενίσχυσαν μάλιστα τα μέτρα ασφάλειας, τοποθετώντ­ας ανιχνευτές μετάλλων και επιπλέον προσωπικό ασφαλείας.

Το κλαμπ «Εργοστάσιο Γέλιου» προσέθεσε κάμερες παρακολούθ­ησης στους χώρους του, ενώ κλαμπ στην Ατλάντα προσέλαβε αστυνομικό για να ενισχύσει την ομάδα ασφαλείας. Ο Νόαμ Ντουόρμαν, ιδιοκτήτης του κλαμπ κωμωδίας Comedy

Cellar στη Νέα Υόρκη, λέει ότι η αντιπαράθε­ση Σμιθ - Ροκ ήταν μοναδικό φαινόμενο, με τον Ουίλ Σμιθ να έχει ως βασικό του κίνητρο την ταπείνωση του Κρις Ροκ και όχι τον τραυματισμ­ό του. Η επίθεση επί σκηνής μέλους

«Πολλοί εξισώνουν τον λόγο με τη βία και έτσι τους φαίνεται λογικό να αντιδρούν βίαια σε λόγια που δεν τους αρέσουν», λέει ο ιδιοκτήτης του Comedy Cellar.

του κοινού κατά του Σαπέλ ήταν αντίθετα πιο ανησυχητικ­ή και ίσως να αποτελεί μέρος ευρύτερης τάσης. «Η βία πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά μας. Πολλοί εξισώνουν τον λόγο με τη βία και έτσι τους φαίνεται λογικό να αντιδρούν βίαια σε λόγια που δεν τους αρέσουν», τονίζει ο Ντουόρμαν. Πολλοί κωμικοί υποβάθμισα­ν τον κίνδυνο, επισημαίνο­ντας ότι δεν διαθέτουν την αναγνωρισι­μότητα των Σμιθ και Ροκ. Αρκετοί

από αυτούς δεσμεύθηκα­ν να μη «μαλακώσουν» το υλικό τους. Κάποιοι, όμως, ανέφεραν ότι η κοινωνική και ιδεολογική πόλωση των τελευταίων ετών και οι αντιξοότητ­ες της ζωής σε καιρό πανδημίας έσπρωξαν μερίδα της κοινωνίας στα ψυχολογικά της άκρα και της στέρησαν την ικανότητα να απολαύσει ένα καλοπροαίρ­ετο αστείο. Ο κωμικός Τέραν φον Γκάσρι είναι μεταξύ αυτών που διαπιστώνο­υν ότι το ποσοστό «υπερευαίσθ­ητων» θεατών, έτοιμων για καβγά, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Αλλοι κατηγορούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με θεατές να σπεύδουν να καταγράψου­ν στα κινητά τους τηλέφωνα κάθε αμφιλεγόμε­νο αστείο για να το δημοσιεύσο­υν στο δίκτυο και να πυροδοτήσο­υν αντιπαράθε­ση. Επίσης την τετραετία Τραμπ, που όξυνε την ιδεολογική πόλωση, και τα lockdowns της πανδημίας, που έφεραν στην επιφάνεια κρυμμένες ψυχώσεις.

 ?? ?? Το κλαμπ «Εργοστάσιο Γέλιου» στο Λος Αντζελες προσέθεσε κάμερες παρακολούθ­ησης στους χώρους του, ενώ γίνονται και έλεγχοι ανίχνευσης μετάλλων.
Το κλαμπ «Εργοστάσιο Γέλιου» στο Λος Αντζελες προσέθεσε κάμερες παρακολούθ­ησης στους χώρους του, ενώ γίνονται και έλεγχοι ανίχνευσης μετάλλων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece