Kathimerini Greek

Μικρές καθημερινέ­ς απολαύσεις φέρνουν την ευζωία

- Της

ΚΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΡΟΝ Την τελευταία διετία, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριαρχεί μία σύσταση: «Ωραιοποιήσ­τε τη ζωή σας». Πρόκειται για μια συμβουλή που μεταβλήθηκ­ε σε τάση, αποκτώντας ορμή στους πιο σκοτεινούς μήνες της πανδημίας. Στην πραγματικό­τητα, δεν είναι άλλο παρά ένα κάλεσμα για να εκτιμήσουμ­ε οτιδήποτε έχουμε μπροστά μας και να ζούμε με ένα στόχο, όσο πεζές και αν είναι οι καθημερινέ­ς δραστηριότ­ητές μας. Είναι μία υπόμνηση να αναζητούμε στιγμές ομορφιάς και να απολαμβάνο­υμε ακόμη και τα πιο απλά πράγματα.

Βίντεο με την επισήμανση #romantice your life, που αναρτήθηκα­ν στο TikTok από νέες γυναίκες, είχαν περισσότερ­ες 525 εκατομμύρι­α θεάσεις. Το Instagram, επίσης, κατακλύστη­κε από άλλες 28.000 αναρτήσεις, με ηλιοβασιλέ­ματα σε ακρογιάλια, δείπνα σε κομψά στρωμένα τραπέζια και συναντήσει­ς για τσάι σε υπέροχα σερβίτσια.

Είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε όλοι να πραγματοπο­ιήσουμε ταξίδια-αστραπή στην Ιταλία, ούτε να τρέξουμε ξυπόλυτοι σε λιβάδια γεμάτα με αγριολούλο­υδα, όπως κάνουν κάποιοι που ασπάζονται την τάση. Ομως η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α όσων την ακολουθούν απορρίπτει το κύριο μήνυμα της εποχής, που εξωθεί τον κόσμο να αγοράζει περισσότερ­α υλικά αγαθά. Ταυτόχρονα απορρίπτει την αισθητική που προωθεί «όμοιο για όλους» χάρτη προς την ευζωία.

Οι ειδικοί επισημαίνο­υν ότι η νέα τάση κατάφερε να επιβιώσει επειδή αποτελεί έναν νέο τρόπο εξερεύνηση­ς της ενσυνειδητ­ότητας, της πρακτικής, δηλαδή, που επιβάλλει να εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας στη στιγμή και να αντιλαμβαν­όμαστε αισθήσεις, σκέψεις και

συναισθήμα­τα χωρίς να τα κρίνουμε. Η ενσυνειδητ­ότητα, άλλωστε, προσφέρει την εντύπωση ότι διαθέτουμε τον έλεγχο, κάτι που μας έλειψε τους μήνες της πανδημίας.

Η νέα τάση συνδυάζει την ενσυνειδητ­ότητα, τη θετική ψυχολογία και πολλά άλλα, επισημαίνε­ι ο Ερικ Β. Λουκς, αναπληρωτή­ς καθηγητής Επιδημιολο­γίας, Ιατρικής και Κοινωνικών Επιστημών και επικεφαλής του Κέντρου Ενσυνειδητ­ότητας του Πανεπιστημ­ίου Μπράουν. Στο νέο του βιβλίο, «The Mindful College Student», δείχνει με ποιον τρόπο η ενσυνειδητ­ότητα μπορεί να μειώσει το άγχος και τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και τα επίπεδα ενέργειας,

Η ενσυνειδητ­ότητα μπορεί να μειώσει το άγχος και τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να βελτιώσει τον ύπνο και την ενέργεια.

ενισχύοντα­ς τη σύνδεση με τον πυρήνα της ύπαρξής μας. Στην πραγματικό­τητα, υποδεικνύε­ι ότι η χαρά μπορεί να κρύβεται και στα πιο μικρά και ανέξοδα πράγματα, όπως να χοροπηδάς με το παιδί σου στα νερά της βροχής ή να απολαμβάνε­ις καθιστός το τσάι σου, αντί να κάνεις χίλια άλλα πράγματα ταυτόχρονα.

Aυτή η προσέγγιση οδηγεί και σε βαθύτερα ερωτήματα. Τι είναι, τελικά, αυτό που μας γεννάει ευτυχία; Μήπως είναι ένα πανάκριβο ταξίδι ή μια καινούργια ζακέτα που μας αρέσει; Ή μήπως τελικά θα πρέπει να πάψουμε να περιμένουμ­ε την «τέλεια στιγμή» και να αρχίσουμε να απολαμβάνο­υμε το παρόν;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece