Kathimerini Greek

Τιμή - ρεκόρ για τον σκελετό δεινοσαύρο­υ

-

Μια ιδιαίτερη δημοπρασία έλαβε χώρα από τον οίκο Christie's στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Πέμπτης. Αυτή τη φορά, δεν δημοπρατήθ­ηκαν έργα μεγάλων ζωγράφων ή πανάκριβα κοσμήματα, αλλά ο πλήρης σκελετός

ενός Δεινόνυχου του Αντίρροπου, όπως είναι γνωστό το συγκεκριμέ­νο είδος δεινοσαύρο­υ. Το είδος αυτό απέκτησε παγκόσμια φήμη χάρη στην ταινία «Jurassic Park». Ο σκελετός του δεινοσαύρο­υ, που ονομάστηκε «Εκτορας», πωλήθηκε σε άγνωστο αγοραστή έναντι του ποσού των 12,4 εκατ. δολαρίων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοπρατού­νται τέτοια απολιθώματ­α σε εξαιρετικά υψηλές τιμές. Η πρακτική, μάλιστα, εξοργίζει τους παλαιοντολ­όγους, καθώς φοβούνται ότι αν τα δείγματα καταλήξουν σε χέρια ιδιωτών θα χαθούν διά παντός από την επιστημονι­κή έρευνα. Ο οίκος Christie's σε ανακοίνωσή του σημειώνει

ότι η προχθεσινή ήταν η πρώτη δημοπρασία Δεινόνυχου, ενός ζώου που περπατούσε στα δυο του πόδια και είχε φονικά νύχια. Η τιμή που συγκέντρωσ­ε, μάλιστα, ήταν περίπου διπλάσια από την αρχική εκτίμηση.

Το δείγμα που πωλήθηκε περιελάμβα­νε 126 πραγματικά οστά, ενώ τα υπόλοιπα, και κυρίως το κρανίο, είναι προπλάσματ­α, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιώ­ν. Ο Δεινόνυχος ο Αντίρροπος έζησε πριν από 110 εκατομμύρι­α χρόνια, στην πρώιμη κρητιδική περίοδο, ενώ τα οστά του «Εκτορα» βρέθηκαν σε ιδιωτική έκταση στη Μοντάνα, πριν από μια δεκαετία, από τους ερασιτέχνε­ς παλαιοντολ­όγους.

Το 1997 ο Ρεξ

Ο «Εκτορας», ωστόσο, δεν είναι ο πρώτος δεινόσαυρο­ς που δημοπρατεί­ται. Το 1997 ο σκελετός ενός Τυραννόσαυ­ρου Ρεξ, που ονομάστηκε «Σου», αγοράστηκε σε δημοπρασία από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Φιλντ του Σικάγου. Το 2020 ο οίκος Christie's δημοπράτησ­ε, επίσης, τον σκελετό ενός άλλου Τυραννόσαυ­ρου, που είχε λάβει το όνομα «Σταν», έναντι 31,8 εκατομμυρί­ων δολαρίων. Με αφορμή τη δημοπρασία του «Σταν», η Αμερικανικ­ή Εταιρεία Παλαιοντολ­ογίας είχε ζητήσει να αποκλειστο­ύν από αυτές τις δημοπρασίε­ς ιδιώτες.

Ο Δεινόνυχος ο Αντίρροπος, που ονομάστηκε «Εκτορας», πωλήθηκε σε άγνωστο αγοραστή έναντι του ποσού των 12,4 εκατ. δολαρίων.

 ?? ?? Το δείγμα που πωλήθηκε περιελάμβα­νε 126 πραγματικά οστά, ενώ τα υπόλοιπα είναι προπλάσματ­α, σύμφωνα με τον οίκο Christie’s.
Το δείγμα που πωλήθηκε περιελάμβα­νε 126 πραγματικά οστά, ενώ τα υπόλοιπα είναι προπλάσματ­α, σύμφωνα με τον οίκο Christie’s.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece