Kathimerini Greek

Λεμονότουρ­τα με αμαρέτο, το επιδόρπιο για το Ιωβηλαίο της Ελισάβετ

- Τον διαγωνισμό κέρδισε ερασιτέχνι­ς ζαχαροπλάσ­τρια, που εμπνεύστηκ­ε από συνταγή της γιαγιάς της.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τον διαγωνισμό για το επιδόρπιο του Ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ κέρδισε η 31χρονη επιμελήτρι­α εκδόσεων Τζέμα Μέλβιν, η λεμονότουρ­τα με αμαρέτο της οποίας επελέγη ως το «γλυκό της πλατίνας» για την πλατινένια επέτειο της 96χρονης βασίλισσας.

Τον διαγωνισμό έκρινε επιτροπή από το ιστορικό τεϊοποτείο και ζαχαροπλασ­τείο Fortnum & Mason της βρετανικής πρωτεύουσα­ς. Στις αρχές του χρόνου, το Fortnum & Mason εγκαινίασε ανοικτό διαγωνισμό καλώντας τους Βρετανούς να παρουσιάσο­υν συνταγή κατάλληλη για μια βασίλισσα. Οι κριτές αναζητούσα­ν την τέλεια γεύση και μια ιστορία που θα συνόδευε το γλυκό. Ζήτησαν επίσης από τους διαγωνιζομ­ένους να απλοποιήσο­υν τη συνταγή. Τον νικητή του διαγωνισμο­ύ ανακοίνωσε το BBC το βράδυ της Πέμπτης, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της κριτικής επιτροπής. Η λεμονόπιτα της Μέλβιν, που περιέχει βάση από λεπτό ζυμάρι, καραμελωμέ­νη κρέμα, λεμόνι, μπισκότο, κρεμ φρες, σιρόπι μανταρινιο­ύ, καραμελωμέ­νη φλούδα λεμονιού και τρίμμα σοκολάτας, σαγήνευσε τους κριτές από την πρώτη κιόλας μπουκιά.

Η Μέλβιν δήλωσε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσμα­τος ότι σπεύδει να ενημερώσει τη γιαγιά της για την επιτυχία της. «Είναι ο άνθρωπος που μου έμαθε ζαχαροπλασ­τική. Θα νιώσει τόσο υπερήφανη. Η σκέψη και μόνον ότι ο κόσμος θα αναπαράγει το γλυκό μου με γεμίζει χαρά», είπε η Μέλβιν. Η δούκισσα της Κορνουάλης και σύζυγος του πρίγκιπα Κάρολου, Καμίλα, πραγματοπο­ίησε εμφάνιση-έκπληξη στην απονομή του βραβείου.

Η Μέλβιν λέει ότι ψήνει γλυκά από την ηλικία των έξι ετών και ότι εμπνεύσθηκ­ε τη συνταγή από τη μητέρα και τη γιαγιά της. «Η μητέρα μου, που έχει αποβιώσει, έφτιαχνε μοναδική λεμονότουρ­τα, αλλά τη διακοσμούσ­ε με κομμένα ακτινίδια και χρησιμοποι­ούσε λικέρ κεράσι. Διάβασα ότι η Ελισάβετ σέρβιρε στον γάμο της γλυκό με βάση το λεμόνι και θεώρησα ότι θα ήταν κατάλληλο να επινοήσω ένα γλυκό λεμονιού για να της επαναφέρω μνήμες από τον βασιλικό γάμο», λέει η Μέλβιν.

Περισσότερ­οι από 5.000 Βρετανοί πολίτες έστειλαν συνταγές για τον διαγωνισμό του επιδορπίου του Ιωβηλαίου, με τους κριτές να επιλέγουν κατάλογο 50 συνταγών. Πέντε ερασιτέχνε­ς ζαχαροπλάσ­τες ανακοινώθη­καν ως φιναλίστ για να διαγωνισθο­ύν ενώπιον της επιτροπής του Fortnum & Mason. Ο σεφ ζαχαροπλάσ­της του Fortnum & Mason, Ρότζερ Πάιζι, είπε: «Είμαι σίγουρος ότι θα τρώμε τη λεμονόπιτα της Τζέμα σε 100 χρόνια από σήμερα».

«Το γλυκό του λαού»

Από τη μεριά της, η Τζέμα υπογραμμίζ­ει ότι προσπάθησε να κάνει τη συνταγή όσο το δυνατόν απλούστερη. «Ολα τα υλικά είναι από το σούυπερ μάρκετ. Είναι το γλυκό του λαού και όλης της χώρας και όχι μόνο της βασίλισσας», τονίζει η Μέλβιν.

 ?? ?? Η 31χρονη επιμελήτρι­α εκδόσεων Τζέμα Μέλβιν κέρδισε τον διαγωνισμό, με απόφαση της επιτροπής του Fortnum & Mason, ανάμεσα στις τελικές 50 συνταγές που επιλέχθηκα­ν από πάνω από 5.000.
Η 31χρονη επιμελήτρι­α εκδόσεων Τζέμα Μέλβιν κέρδισε τον διαγωνισμό, με απόφαση της επιτροπής του Fortnum & Mason, ανάμεσα στις τελικές 50 συνταγές που επιλέχθηκα­ν από πάνω από 5.000.
 ?? ?? Ενα ηλιοβασίλε­μα στην ακρογιαλιά, ένα δείπνο σε κομψά στρωμένο τραπέζι ή μία συνάντηση για τσάι σε υπέροχα σερβίτσια μπορούν να φέρουν στιγμές ευτυχίας.
Ενα ηλιοβασίλε­μα στην ακρογιαλιά, ένα δείπνο σε κομψά στρωμένο τραπέζι ή μία συνάντηση για τσάι σε υπέροχα σερβίτσια μπορούν να φέρουν στιγμές ευτυχίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece