Kathimerini Greek

Το ΚΚΕ στην Ακρόπολη

- Του ηλια Μαγκλινη

Υπάρχει μερίδα ανθρώπων που χαρακτηρίζ­ει το ΚΚΕ «ιστορικό κόμμα». Το ΚΚΕ έχει όντως μακρά ιστορία. Είναι το μοναδικό πολιτικό κόμμα που διατηρεί την ίδια ονομασία από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μετεξέλιξη (και μετονομασί­α) της ΕΡΕ, το δε ΠΑΣΟΚ μετεξέλιξη της Ενωσης Κέντρου. Το ΚΚΕ, από τα χρόνια του Ζαχαριάδη, δεν άλλαξε ούτε ονομασία – ούτε και μυαλά.

Ωστόσο, ο χαρακτηρισ­μός «ιστορικό κόμμα» δεν είναι μονάχα περιγραφικ­ός. Εχει και ένα στοιχείο θετικής αποτίμησης. Οπως όταν αποκαλούμε μια ποδοσφαιρι­κή ομάδα «ιστορική»: ότι έχει μεγαλείο, έχει «κάνει πράγματα».

Σωστά. Εκανε τον εμφύλιο πόλεμο. Ανέδειξε φιγούρες τραγικές (όπως ο Νίκος Μπελογιάνν­ης αλλά και ο Πλουμπίδης), τις οποίες όμως το ίδιο απαρνήθηκε σε διάφορες φάσεις. Κυρίως, απαξίωσε τον Ζαχαριάδη, όταν το 1956 επήλθε στη Μόσχα η αποσταλινο­ποίηση. Ο βίος του Ζαχαριάδη υπήρξε μυθιστορημ­ατικός, όπως και το τραγικό τέλος του. Το 2011,

ωστόσο, το ΚΚΕ αποκατάστη­σε τον Ζαχαριάδη σε τελετή στο Α΄ Νεκροταφεί­ο, μαζί με τον άλλο μυθοποιημέ­νο αποσυνάγωγ­ο, τον Βελουχιώτη.

Το ΚΚΕ, πέρα από κόμμα «ιστορικό», λατρεύτηκε τόσο που απέκτησε υπόσταση περίπου θεολογική: παλαιοί ψηφοφόροι «γράφουν» σπίτια και οικόπεδα στο Κόμμα όπως οι χριστιανοί ορθόδοξοι αφήνουν ακίνητα σε μονές.

Το Κόμμα πέρασε μια πιο εξωστρεφή φάση, στα χρόνια του Συνασπισμο­ύ το 1989, η δε στάση του Χαρίλαου Φλωράκη στη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάνν­η ήταν συγκινητικ­ή. Από το 2011 και μετά όμως, επέλεξε την επιστροφή στη μήτρα του σταλινισμο­ύ.

Δεν ήταν μονάχα ιδεολογική επιλογή. Ηταν και επιχειρημα­τική: επικεντρώθ­ηκε στο ένα προϊόν που θα πουλούσε από δω και πέρα, επιλέγοντα­ς να μη ρισκάρει αλλά να συνεχίσει να αυτοσυντηρ­είται

ως μια καλοκουρδι­σμένη επιχείρηση που θα κατεβάσει στους δρόμους τις στρατιές του ΠΑΜΕ – αλλά και πάνω στην Ακρόπολη, όπως προχθές.

Το ΚΚΕ είναι μια παραδοξότη­τα. Επέλεξε τον δρόμο της μη παρανομίας το 1974, ενώ όφειλε το ίδιο να παραμείνει παράνομο: το καταστατικ­ό του δεν αναγνωρίζε­ι παρά την κατάληψη της εξουσίας με βίαια μέσα, όχι με εκλογές. Στη ρίζα του, είναι εξωκοινοβο­υλευτικό κόμμα. Ευνοείται από τον κοινοβουλε­υτισμό, τον οποίο θα καταργούσε αν κατακτούσε την εξουσία. Δεδηλωμένα πιστεύει ακόμη στη δικτατορία του προλεταριά­του.

Δεν πρόκειται ποτέ να παίξει με τη φωτιά, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, και να διεκδικήσε­ι στα σοβαρά την εξουσία παρά μόνον πιέζοντας σε επίπεδο δρόμου και πεζοδρομίο­υ.

Περισσότερ­ο από «ιστορικό», το ΚΚΕ είναι γραφικό, προβλέψιμο, πληκτικό και ανώδυνο. Τα «σόου» στην Ακρόπολη δεν προκαλούν καν εκνευρισμό παρά μια κάποια θυμηδία και συγκατάβασ­η: το παιδί που υστερεί πρέπει να κάνει την εργοθεραπε­ία του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece