Kathimerini Greek

Οι Πρέσπες του Αιγαίου

- Του Σακη ΜουΜΤζη

Οσοι μιλούν για «Πρέσπες του Αιγαίου» αναφέροντα­ι σε μια συμφωνία που τη θεωρούν επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα. Η συμφωνία των Πρεσπών θεωρείται από τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των πολιτών μια κακή συμφωνία, γιατί πέραν όλων των άλλων δεν επιδέχεται ούτε βελτίωση, πολύ δε περισσότερ­ο ακύρωση. Τη διεθνή κοινότητα δεν την ενδιαφέρει αν την Ελλάδα κυβερνά η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ. Απαιτεί το ελληνικό κράτος στις διεθνείς του υποχρεώσει­ς να έχει μια συνέχεια.

Τι σημαίνει όμως η έκφραση «Πρέσπες του Αιγαίου;». Σημαίνει πως η Ελλάδα αναθεωρεί την πάγια θέση της πως η μόνη διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπί­δας. Σημαίνει ότι αποδέχεται προς συζήτηση τις τουρκικές θέσεις για την αποστρατιω­τικοποίηση νησιών, τον εναέριο χώρο, τη μουσουλμαν­ική μειονότητα στη Θράκη και προχωρεί σε έναν συνολικό συμβιβασμό. Επειδή η Ελλάδα ουδέν διεκδικεί, ο συμβιβασμό­ς ουσιαστικά αφορά μονομερείς παραχωρήσε­ις.

Στην πολιτική καλό είναι να μη σκιαμαχούμ­ε, θυσιάζοντα­ς άσκοπα χρόνο και φαιά ουσία. Ας αναρωτηθού­με, λοιπόν, αν υπάρχει ελληνικό πολιτικό κόμμα που να πρεσβεύει και να προωθεί παρόμοιο συμβιβασμό. Εξ όσων γνωρίζω, όχι. Οτι υφέρπουν μέσα σε κάποια κόμματα και σε πανεπιστημ­ιακούς κύκλους απόψεις που δεν θα ήταν αρνητικές σε «Πρέσπες του Αιγαίου», αυτό είναι γνωστό. Πρόκειται όμως για περιθωριακ­ές φωνές, χωρίς απήχηση στην κοινωνία. Η κεντρική έκφραση όλων των κομμάτων –και αυτό μετρά– κινείται πάνω στην πάγια εθνική γραμμή. Ακόμα και αυτοί που υπέγραψαν τη συμφωνία των Πρεσπών δεν τη θεωρούν υπόδειγμα για τις ελληνοτουρ­κικές διαφορές. Σε μια δημοκρατικ­ή κοινωνία ακούγονται όλες οι θέσεις και γίνεται μια διαπάλη ποια θα επικρατήσε­ι. Στην ελληνική κοινωνία η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α αντιτίθετα­ι σε παραχωρήσε­ις προς την Τουρκία, ομονοώντας πάνω στις «κόκκινες γραμμές» της πατρίδας μας. Οπως ομονοούσε και ομονοεί γιατί η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία.

Ως εκ τούτου δεν θα βρεθεί ελληνική κυβέρνηση που θα προωθήσει και θα αποδεχθεί τις «Πρέσπες του Αιγαίου», όχι γιατί θα καταρρεύσε­ι πάραυτα –αυτή την αιτιολογία τη θεωρώ προσβλητικ­ή για τους πολιτικούς μας– αλλά γιατί θα αντίκειται στον πατριωτισμ­ό της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece