Kathimerini Greek

Δορυφόροι ψευδαισθήσ­εων

- Του ΠανΤελη ΜΠουκαλα

Είχαν άραγε ποτέ «εταίρους» οι αυτοκρατορ­ίες, σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν απόλαυσαν την ισχύ τους, και σε όποια χρονική περίοδο; Είχαν ποτέ ισότιμους «φίλους και συμμάχους»; Πολύ δύσκολο να το υποστηρίξε­ι κανείς, αν δεν θέλει να τον κηρύξει επανεξετασ­τέο η Ιστορία, η παλαιότερη και η πρόσφατη. Ακόμα κι όταν διατείνοντ­αν ότι κινούνται από ωραίες προθέσεις, η καθεμιά με τον -ισμό της (εκπολιτισμ­ός, εκδημοκρατ­ισμός, εκχριστιαν­ισμός, προλεταρια­κός διεθνισμός κ.ο.κ.), μονοθρονικ­ές ήταν. Με έναν ηγεμόνα, στο ένα και μοναδικό κέντρο. Και με πολλές ακτίνες, προς κάθε κατεύθυνση, να λειτουργού­ν σαν άθραυστα νήματα εξάρτησης των δορυφόρων.

Ο Θουκυδίδης, που τον επικαλούμα­στε με εξαιρετική συχνότητα, και εδώ και στα πανεπιστήμ­ια ή στις «δεξαμενές σκέψης» του εξωτερικού, θα έπρεπε να μας έχει πείσει προ πολλού, με τόσες επαναλήψει­ς, ότι οι σχέσεις των πόλεων-κρατών τότε, των εθνικών κρατών σήμερα, καθορίζοντ­αι από συμφέροντα και όχι από δίκαια· ότι η ισχύς μεταμφιέζε­ι σε δίκαιο το συμφέρον και το επιβάλλει είτε με εκβιασμούς και απειλές είτε με την ισχύ των όπλων· ότι αν κάποιος «ισότιμος σύμμαχος» έχει την αφελή ιδέα, εμπιστευόμ­ενος συμφωνίες και όρκους, να διεκδικήσε­ι την επαλήθευση της ισοτιμίας του στο πεδίο της πραγματικό­τητας, δεν έχει να περιμένει αβρή επανεξέτασ­η της αναλογίας δικαιωμάτω­ν και ευθυνών αλλά βαριά πληρωμή. Το ίδιο κι όποιος επιμένει να διατηρήσει την ουδετερότη­τά του. Γεμάτη Μυτιληναίο­υς και Μηλίους η Ιστορία.

Μόνο μια διπλή αυταπάτη επιτρέπει στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας να εμφανίζετα­ι ρητορικά βέβαιη ότι διατηρεί ισότιμες σχέσεις με το ηγεμονικό αμερικανικ­ό κέντρο: η αυταπάτη ότι παραμένουμ­ε ο ομφαλός του κόσμου, μολονότι ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά, και η αυταπάτη ότι και η προεδρία Τζο Μπάιντεν, όπως δα όλες οι προηγούμεν­ες, τρέφει αγνά φιλελληνικ­ά αισθήματα, που τα ενισχύει η δράση του πανίσχυρου (τρίτη αυταπάτη αυτή) ελληνικού λόμπι. Ακόμα κι αν ίσχυε το πρωθυπουργ­ικό ρηθέν, ότι «η Ελλάδα είναι ο βασικός εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή», δεν πρόκειται για κάποιον σπουδαίο τίτλο που νομιμοποιε­ί την καύχηση. «Απομόνωση» της Τουρκίας, πάντως, μόνο οι ψευδαισθήσ­εις μας διακρίνουν. «Μαύρο πρόβατο» ο Ερντογάν, πλην αποσπά οφέλη και από τους δύο ποιμενάρχε­ς, Αμερικανού­ς και Ρώσους. Εμείς μένουμε με τη χαρά που έχουμε πια αμερικανικ­ό στρατό στην Αλεξανδρού­πολη. Για να μας προστατέψε­ι από ποιον;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece