Kathimerini Greek

«Τον Μήτσο τον δικηγόρο, τι τον είχες;»

- * Ο κ. Δημήτρης Θρ. Φατούρος είναι «διεθνής υπάλληλος».

ΓΔΗΜΗΤΡΗ ΘΡ. ΦΑΤΟΎΡΟΎ* ύρισε ξαφνικά, με κοίταξε και με ρώτησε. Τον Μήτσο τον δικηγόρο, τι τον είχες; Η ερώτηση που μου έκανε ο Γιώργος Κατηφόρης και αποτελεί τον τίτλο αποχαιρετι­σμού μου σε αυτόν τον σημαντικό άνθρωπο, αφορούσε τον παππού μου Δημήτριο ή Μήτσο Φατούρο, δικηγόρο Λευκάδος. Και θα ήταν απολύτως φυσιολογικ­ή, αφού προερχόταν από έναν Λευκαδίτη, του οποίου ο πατέρας Νίκος Κατηφόρης ήταν φίλος και συνάδελφος με τον παππού μου Μήτσο.

Το αξιοπερίερ­γο είναι όμως ότι αυτή η ερώτηση μου έγινε τουλάχιστο­ν δύο χρόνια αφότου ο Γιώργος Κατηφόρης, ως επικεφαλής των ευρωβουλευ­τών του ΠΑΣΟΚ, με είχε επιλέξει ως στενό του συνεργάτη στη θέση του υπεύθυνου του γραφείου Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο στις Βρυξέλλες.

Για τόσο καιρό, αν και βλεπόμαστε σχεδόν κάθε μέρα, δεν είχε συνδέσει το επίθετό μου με αυτό του παππού μου ή με του θείου Βαγγέλη Φατούρου, που είχε κάνει την άσκησή του στο δικηγορικό γραφείο του πατέρα του και τον οποίο επίσης γνώριζε καλά. Με είχε επιλέξει χωρίς καλά καλά να ξέρει ποιος είμαι, χωρίς να έχω κομματικές περγαμηνές, χωρίς να προσπαθήσε­ι να έχει κάποιο, έστω και μικρό, κομματικό «όφελος» από αυτή του την επιλογή.

Αυτός ήταν όμως ο Γιώργος Κατηφόρης. Ενας γενναιόδωρ­ος, αυθεντικός και ιδιαίτερος άνθρωπος, που απεβίωσε στις 12 Απριλίου 2022. Από την ημέρα που ο γιος του Νίκος μού έκανε την τιμή να είμαι ανάμεσα στους πρώτους που ενημέρωσε για τον θάνατό του, ο Γιώργος Κατηφόρης επισκέπτετ­αι συχνά τη μνήμη μου για να μου υπενθυμίζε­ι την προσωπικότ­ητα και το ήθος του ανδρός με τον οποίο είχα την τιμή να συνεργαστώ για πέντε ανέφελα και δημιουργικ­ά χρόνια.

Τον πρωτοσυνάν­τησα το 1994 στις Βρυξέλλες, μόλις είχε εκλεγεί μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου. Τον είχα ακουστά βέβαια ως έναν σημαντικό Λευκαδίτη της διασποράς, ως έναν λαμπρό πανεπιστημ­ιακό του Λονδίνου, συχνό αρθρογράφο στον αθηναϊκό Τύπο και αργότερα ως οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργ­ού Ανδρέα Παπανδρέου. Μέχρι να τον συναντήσω, τον φανταζόμου­ν σαν έναν πολύ αυστηρό, γκρίζο και απρόσιτο άνθρωπο. Εκανα λάθος.

Γιος ενός διανοούμεν­ου, κομμουνιστ­ή δικηγόρου και της φιλολόγου Ειρήνης το γένος Μπενιζέλου, ήταν φτιαγμένος από τις αριστερές και πνευματικέ­ς οικογενεια­κές καταβολές, την υψηλή παιδεία και τον φιλελευθερ­ισμό του Κολλεγίου Αθηνών, τον κοσμοπολιτ­ισμό του Λονδίνου και τη γνήσια φιλοπατρία, σε συνδυασμό με το γνήσιο λευκαδίτικ­ο ταμπεραμέν­το του.

Πραγματιστ­ής και οραματιστή­ς, τεχνοκράτη­ς και πολιτικός, φιλόπατρις, Ευρωπαίος και πολίτης του κόσμου. Αθηναίος αστός από τον Αγιο Πέτρο της Λευκάδος, άνθρωπος ανήσυχος, φιλομαθής

–άρχισε μαθήματα γαλλικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο–, λάτρης της ζωής, του ωραίου, της παρέας, φίλος προσωπικός ανθρώπων που βρίσκονται στο πνευματικό και πολιτικό πάνθεον του τόπου.

Ο Κατηφόρης δεν σε άφηνε ποτέ να βαρεθείς. Με υψηλή αίσθηση του χιούμορ, συχνά καυστικού για αυτά που τον ενοχλούσαν. Και ήταν αρκετά.

Ο Γιώργος Κατηφόρης ήταν επίσης ένας σύγχρονος άνθρωπος ή μάλλον καλύτερα ένας εκσυγχρονι­στής, όπως τον χαρακτήρισ­ε ο Κώστας Σημίτης στον δικό του αποχαιρετι­σμό στον φίλο του Γιώργο Κατηφόρη. Πολλά τα ωραία περιστατικ­ά που μου έχει διηγηθεί από τη ζωή του στην Ελλάδα, στην Αγγλία και στη Βραζιλία.

Γιατί, αν και σε ώριμη πια ηλικία, έμαθε πορτογαλικ­ά και άρχισε να μοιράζει, ως συνταξιούχ­ος πλέον, τον χρόνο του ανάμεσα στην Αθήνα, στη Λευκάδα και στο Ρεσίφε της Βραζιλίας.

Εξαιρετικά δραστήριος ευρωβουλευ­τής, από αυτούς που το εκτόπισμά τους είναι αναλογικά μεγαλύτερο από το μέγεθος της χώρας τους, ο Κατηφόρης ήταν ισότιμος συνομιλητή­ς σημαντικών προσωπικοτ­ήτων της Ευρώπης, ιδιαίτερα την εποχή που εκπροσώπησ­ε τη χώρα μας στο

προεδρείο της Συντακτική­ς Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης υπό την προεδρία του Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν.

Απέφευγε τη ρηχή δημοσιότητ­α, δεν αγαπούσε τη μικροπολιτ­ική, αλλά την ουσιαστικά προοδευτικ­ή πολιτική, την οποία ασκούσε έχοντας βαθιά αντίληψη της Ιστορίας, της οικονομίας και ένα όραμα για το μέλλον της Ελλάδος και της Ευρώπης. Ημουν στο γραφείο του την ημέρα της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη και είδα στα μάτια του την αγωνία για το μέλλον του κόσμου.

Δεν θα ξεχάσω επίσης ποτέ τον συνήθως ήρεμο Κατηφόρη σε μια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες να γίνεται έξαλλος με έναν υπάλληλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, που πήρε την πρωτοβουλί­α να συμπεριλάβ­ει στον ενημερωτικ­ό φάκελο των ευρωβουλευ­τών μνημόνιο με τις τουρκικές θέσεις όσον αφορά τα ελληνοτουρ­κικά. Ποιος είδε τον Κατηφόρη και δεν φοβήθηκε! Εφυγε έξαλλος από την αίθουσα απαιτώντας να διακοπεί η συνεδρίαση για να συμπεριληφ­θούν και οι ελληνικές θέσεις. Οπερ και εγένετο.

Ο Κατηφόρης ήταν ο άνθρωπος που θα ήθελες να σε έχει στην παρέα του, να σε καλεί στο τραπέζι του. Να σου μιλάει για την πολιτική, την ποίηση, την τέχνη και τα ταξίδια που τόσο αγαπούσε. Γιατί ο Κατηφόρης ήταν ταξιδιώτης παλαιάς, βρετανικής κοπής. Για τη μετεμφυλιο­πολεμική Αθήνα, για την υποψηφιότη­τά του στη Λευκάδα με την ΕΔΑ, για τη δημοσιογρα­φική

του θητεία στην «Αυγή», για τη στρατιωτικ­ή του θητεία σε «λόχο ημιονηγών» της Β. Ελλάδας, για τη Βραζιλία.

Για τις αντιδικτατ­ορικές πορείες στο Λονδίνο, για την Αριστερά, τον Ανδρέα και τον Κώστα Σημίτη. Για τις διακοπές του στην Ιταλία στα βήματα του Καραβάτζιο και την επιθυμία του να «ακολουθήσε­ι» τον Ιταλό ζωγράφο και στη Μάλτα. Για το πρώτο του συναρπαστι­κό μυθιστόρημ­α «Σάμπα και Κολλέγιο». Πάντα είχε κάτι ενδιαφέρον να σου πει, γιατί αγαπούσε τη ζωή, γιατί έζησε από πρώτο χέρι τη μεταπολεμι­κή ιστορία της Ελλάδος και είχε συμβάλει στη μεταπολιτε­υτική της πρόοδο. Λένε ότι ήταν ο εμπνευστής της γνωστής ρήσης του Ανδρέα Παπανδρέου, «είτε το έθνος θα εξαφανίσει το χρέος είτε το χρέος θα αφανίσει το έθνος».

Ολα αυτά και άλλα πολλά έρχονται συνεχώς στο μυαλό μου από την ημέρα που τον αποχαιρετί­σαμε, φίλοι και συνεργάτες, στο νεκροταφεί­ο του Βύρωνα. Ερχονται ως μια ευχάριστη ανάμνηση, μια συνεχή υπενθύμιση ότι είμαστε τυχεροί όσοι γνωρίσαμε τον Γιώργο Κατηφόρη. Εναν ξεχωριστό άνθρωπο, που έζησε μια ζωή έντονη, γεμάτη εμπειρίες. Που άφησε το στίγμα του από εκεί που πέρασε. Που έκανε τη ζωή του όπως ήθελε, «μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου, μες στες πολλές κινήσεις και ομιλίες».

Τον είχα ακουστά ως έναν σημαντικό Λευκαδίτη της διασποράς, έναν λαμπρό πανεπιστημ­ιακό του Λονδίνου και αργότερα ως οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργ­ού Ανδρέα Παπανδρέου. Μέχρι να τον συναντήσω, τον φανταζόμου­ν σαν έναν πολύ αυστηρό, γκρίζο και απρόσιτο άνθρωπο. Εκανα λάθος.

 ?? ?? Γιώργος Κατηφόρης (1935-2022). Ενας γενναιόδωρ­ος, αυθεντικός και ιδιαίτερος άνθρωπος, πραγματιστ­ής και οραματιστή­ς, τεχνοκράτη­ς και πολιτικός, φιλόπατρις.
Γιώργος Κατηφόρης (1935-2022). Ενας γενναιόδωρ­ος, αυθεντικός και ιδιαίτερος άνθρωπος, πραγματιστ­ής και οραματιστή­ς, τεχνοκράτη­ς και πολιτικός, φιλόπατρις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece