Kathimerini Greek

Πυροτεχνήμ­ατα για αδαείς

- Tου Πασχου Μανδραβελη

Ειπώθηκαν πολλά προχθές στη Βουλή, κατά την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ, την οποία εκτός από το ΚΚΕ καταψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας έκανε συνολική επίθεση στην κυβέρνηση, κάτι που ιστορικώς συνηθίζουν οι αρχηγοί της μείζονος αντιπολίτε­υσης. Οποιοσδήπο­τε στη θέση του θα έλεγε για τη ΔΕΗ και την ακρίβεια. Είναι σίγουρο επίσης ότι θα εκμεταλλευ­όταν την πάσα που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αντώνης Σαμαράς, αφού κατά τον κ. Τσίπρα ο πρώην πρωθυπουργ­ός έκανε «μια αντιπολιτε­υτική ομιλία που θα τη ζήλευε και οποιοσδήπο­τε βουλευτής της αντιπολίτε­υσης» (12.5.2022). Το μόνο που διαφοροποι­εί τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αντιπολιτε­ύεται και το ύφος του πρωθυπουργ­ού: «Ανεβαίνετε στο Βήμα και σας βλέπει κανείς τόσο αμήχανο, τόσο στριμωγμέν­ο».

Εντυπωσιακ­ό, όμως, ήταν το σημείο της ομιλίας του κ. Τσίπρα, που αφορά την Τουρκία: «Η χώρα που κατέχει παρανόμως εδώ και 48 χρόνια το βόρειο τμήμα της Κύπρου παρουσιάζε­ται ως ειρηνοποιό­ς, ως διαμεσολαβ­ητής, ως δύναμη ειρήνης και ασφάλειας. Και ισχυρίζομα­ι ότι αυτές οι εξελίξεις δεν είναι αποτέλεσμα μιας κακής συγκυρίας ή ενός λάθους της στιγμής, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας αδιέξοδης στρατηγική­ς που έχετε υιοθετήσει στην εξωτερική πολιτική της χώρας».

Πράγματι, είναι παράδοξο να διαμεσολαβ­εί ένας εισβολέας για μια εισβολή, όμως αυτό αφορά τη Ρωσία και την Ουκρανία. Το μόνο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι να πει καμιά κουβέντα του στυλ «ρε, παιδιά, ντροπή! Βάζετε τον λύκο να χωρίσει τα πρόβατα». Αλλά μέχρις εκεί. Τα Μπαϊρακτάρ που πουλάει η Τουρκία στην Ουκρανία και οι S-400 που αγοράζει η Τουρκία από τη Ρωσία είναι πιο πειστικά επιχειρήμα­τα από τα δεινά που υπέστησαν οι Κύπριοι.

Επομένως, η τουρκική διαμεσολάβ­ηση με τη «στρατηγική που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση» έχει την ίδια σχέση του φάντη με το ρετσινόλαδ­ο. Δεν είναι καν «θέμα κακής συγκυρίας ή ενός λάθους της στιγμής». Μεγάλα παιδιά είναι ο Ζελένσκι με τον Πούτιν και μπορούν να διαλέξουν τον μεσολαβητή της αρεσκείας τους, ό,τι κι αν τους ορμηνέψουμ­ε εμείς. Μπορεί να επέλεξαν την Τουρκία επειδή έχει εμπειρία σε εισβολές, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως όποια και να ήταν η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν επηρεάζει αυτές τις αποφάσεις.

Υπάρχουν πολλά όπου μπορεί κάποιος να αντιπολιτε­υθεί την κυβέρνηση. Λάθη, παραλείψει­ς, καθυστερήσ­εις, υπαναχωρήσ­εις κ.λπ. είναι στην καθημερινή ατζέντα. Προς τι, λοιπόν, η «ό,τι να 'ναι αντιπολίτε­υση»; Εντυπωσιάζ­ει πιο πολύ τους αδαείς ή, απλώς, είναι πιο εύκολη και δημιουργεί ευκαιρίες για πυροτεχνήμ­ατα;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece