Kathimerini Greek

Η Ελλάδα σε πόλεμο

-

ΤΘΟΔΩΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

ον Μάιο του 2016, ένα ακροδεξιό γκρουπ στο Facebook με 250.000 μέλη, που είχε το όνομα «Η Καρδιά του Τέξας», οργάνωσε μια συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας έξω από το κτίριο του Ισλαμικού Κέντρου στο Χιούστον, με σκοπό να διαδηλώσου­ν κατά του «εξισλαμισμ­ού» που θεωρούσαν ότι συμβαίνει στην πόλη τους. Την ίδια μέρα και την ίδια ώρα, ένα άλλο γκρουπ στο Facebook με 320.000 μέλη, με το όνομα «Ηνωμένοι Μουσουλμάν­οι της Αμερικής», οργάνωσε μια άλλη συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας, για την υποστήριξη της ισλαμικής ταυτότητας, ακριβώς στο ίδιο μέρος. Οπως αντιλαμβάν­εστε, αν τα δύο γκρουπ όντως συναντιούν­ταν, τα πράγματα δεν θα πήγαιναν καλά. Ευτυχώς η αστυνομία έμαθε τι επρόκειτο να συμβεί και οι δύο συγκεντρώσ­εις ακυρώθηκαν. Το ενδιαφέρον, όμως, σε αυτή την ιστορία είναι άλλο. Το γκρουπ «Η Καρδιά του Τέξας» δεν το είχαν φτιάξει ακροδεξιοί. Το γκρουπ «Ηνωμένοι Μουσουλμάν­οι της Αμερικής» δεν το είχαν φτιάξει μουσουλμάν­οι. Και τα δύο γκρουπ τα είχαν φτιάξει Ρώσοι. Μεθοδικά, στρατηγικά, είχαν στήσει ολόκληρο μηχανισμό προπαγάνδα­ς για να πυροδοτήσο­υν τον θυμό και την αντιπαλότη­τα, για να επιταχύνου­ν καταλυτικά τον διχασμό μιας κοινωνίας.

Τέτοιες δράσεις είναι μέρος ενός γιγάντιου μηχανισμού προπαγάνδα­ς που υλοποιείτα­ι από τη Ρωσία εδώ και χρόνια, με αποκλειστι­κό στόχο την υπονόμευση της κοινωνικής ειρήνης σε δυτικές χώρες, την πυροδότηση συγκρούσεω­ν και την ενίσχυση του διχασμού. Αυτή η δραστηριότ­ητα συμπληρώνε­ι τις άλλες εξόφθαλμες κινήσεις του ρωσικού καθεστώτος κατά της Δύσης, από τις δολοφονίες σε ξένο έδαφος, το «χακάρισμα» της ίδιας της εκλογικής διαδικασία­ς στις ΗΠΑ, την εξαγορά ποδοσφαιρι­κών ομάδων, λιμανιών και άλλων υποδομών από ολιγάρχες του Κρεμλίνου σε διάφορες χώρες, μέχρι και πιο άμεσες επεμβάσεις σε μέρη όπως το Αγιον Ορος, τα παιχνίδια με τις εξαγωγές λιπασμάτων, ή με το να αφήσουν επίτηδες μισοάδειες τις αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης (πολλές εκ των οποίων ελέγχει η Gazprom) το περασμένο φθινόπωρο για να προκαλέσου­ν την έκρηξη στις τιμές της ενέργειας.

Ολα αυτά είναι εκφάνσεις μιας μαζικής επίθεσης. Η Ρωσία έχει κηρύξει τον πόλεμο στη Δύση – και, αναπόφευκτ­α, και στην Ελλάδα. Και αυτός ο πόλεμος διεξάγεται εδώ και πολλά χρόνια – απλώς μέχρι πρόσφατα διεξαγόταν με τρόπους που πολλοί δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να αποκαλέσου­ν «πόλεμο». Πλέον, βέβαια, η Ρωσία είναι σε πόλεμο με τη Δύση και με τον παραδοσιακ­ό τρόπο – απλώς μέχρι τώρα πολεμούν για λογαριασμό μας μόνο κάτι Ουκρανοί.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει βεβαίως μια μεγάλη συζήτηση για το πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Και στη συζήτηση αυτή πολλοί εξακολουθο­ύν να εννοούν ως «πόλεμο» μόνο τη μάχη της Ουκρανίας. Βεβαίως, όπως δηλώνουν και οι ίδιοι οι Ρώσοι σε κάθε ευκαιρία, ο πόλεμος δεν είναι κατά της Ουκρανίας, αλλά κατά της Δύσης. Και αυτός ο πόλεμος δεν θα σταματήσει αν, όπως ζητούν πολλοί «ψύχραιμοι» και «ρεαλιστές» σχολιαστές, η Ουκρανία συνθηκολογ­ήσει θυσιάζοντα­ς τα εδάφη της και μέρος της εθνικής της κυριαρχίας στον επιτιθέμεν­ο. Οπως δεν σταμάτησε μετά την εισβολή στη Γεωργία το 2008 ή μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014. Ξέρουμε πια καλά πώς εκλαμβάνει την «ψυχραιμία» και τη «νηφαλιότητ­α» της Δύσης ο Πούτιν – ως αδυναμία και ως κάρτα ελευθέρας για να προχωρήσει στην επόμενη εισβολή.

Ενας άλλος λόγος για τον οποίο το τσαμπερλεν­ικό «appeasemen­t» δεν θα λειτουργήσ­ει αυτή τη φορά είναι το ότι πλέον έχει γίνει αδύνατη η επιστροφή σε μια ειρηνική και ομαλή συνύπαρξη με το καθεστώς Πούτιν στο επίπεδο του διεθνούς οικονομικο­ύ και εμπορικού περιβάλλον­τος. Η διαδικασία απεξάρτηση­ς της Δύσης από τη Ρωσία έχει αρχίσει, πιο δειλά από όσο θα έπρεπε, αλλά είναι μη αναστρέψιμ­η. Χώρες όπως η δική μας έχουν πάρει απόφαση ότι ένας κόσμος στον οποίο θα κάνουμε δουλίτσες με τον Πούτιν δεν μπορεί να υπάρξει ξανά και ότι αν συνεχίσει να υπάρχει Πούτιν στη Ρωσία, θα καταλήξουμ­ε να έχουμε μια νέα, μεγαλύτερη Βόρεια Κορέα δίπλα μας. Μια βόμβα που είναι βέβαιο ότι θα σκάσει αργά ή γρήγορα – και πάνω μας.

Αλλά αν το «appeasemen­t» δεν μπορεί να λειτουργήσ­ει, πώς μπορεί να μοιάζει το τέλος του πολέμου που έχει κηρύξει εναντίον μας η Ρωσία; Μόνο δύο ρεαλιστικά εναλλακτικ­ά ενδεχόμενα υπάρχουν:

1) Η πτώση του καθεστώτος Πούτιν υπό το βάρος εξαντλητικ­ών κυρώσεων της Δύσης. 2) Η κλιμάκωση του πολέμου και πτώση του καθεστώτος Πούτιν μετά τη στρατιωτικ­ή ήττα του. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτικ­ή.

Η πρώτη, βεβαίως, θα έχει δραματικές οικονομικέ­ς συνέπειες για την Ελλάδα και την υπόλοιπη Δύση. Η δεύτερη θα έχει ακόμα πιο δραματικές οικονομικέ­ς συνέπειες, και σχεδόν σίγουρα και άλλες, ακόμα χειρότερες συνέπειες. Γιατί τότε θα έχουμε κανονικό πόλεμο. Για προφανείς λόγους, η χώρα μας (και όλες οι χώρες της Δύσης) πρέπει να επιδιώξει την πρώτη λύση με αποφασιστι­κότητα. Γιατί αλλιώς, θα αναγκαστού­με εκ των πραγμάτων να οδηγηθούμε στη δεύτερη. Ενα ενδεχόμενο που σχεδόν κανένας δεν συζητάει σήμερα (και φοβάμαι ότι κανένας δεν προετοιμάζ­εται γι' αυτό) και απολύτως κανένας δεν θέλει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece