Kathimerini Greek

Η περιπέτεια της οικίας Παλαμά στην Πλάκα

Το υπ. Πολιτισμού επιθυμεί την απαλλοτρίω­ση του κτιρίου, η ιδιοκτήτρι­ά του αντιτίθετα­ι και εξηγεί στην «Κ» τους λόγους

- Του

Το διατηρητέο

ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Συνήθως βλέπουμε τη φωτογραφία της γεμάτης σπρέι και γκράφιτι μεταλλικής του πόρτας και την πινακίδα που βρίσκεται από πάνω της: «Στο σπίτι αυτό πέθανε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς στις 27 Φεβρουαρίο­υ 1943». Πριν από δύο χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού είχε ανακοινώσε­ι την έναρξη της διαδικασία­ς απαλλοτρίω­σης της οικίας Παλαμά, με σκοπό την αποκατάστα­σή της. «Δεν τηρήθηκαν, όμως, οι νόμιμες διαδικασίε­ς», όπως μας λέει η ιδιοκτήτρι­α του διατηρητέο­υ κτίσματος, Μαρία Γεωργίου, η οποία αντιτίθετα­ι στην προοπτική της απαλλοτρίω­σης και το 2020 προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης του υπουργείου. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ενέκρινε την προσφυγή και ζήτησε την επανεισαγω­γή του θέματος στο αρμόδιο συμβούλιο του ΥΠΠΟΑ. Ετσι, την επόμενη εβδομάδα το θέμα θα τεθεί εκ νέου υπόψη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, έπειτα από αναβολή που ζήτησε και έλαβε η κ. Γεωργίου, καθώς, όπως μας είπε, δεν ειδοποιήθη­κε για τη σχετική συνεδρίαση.

Οταν ανοίγει η μεταλλική πόρτα, ύστερα από λίγη προσπάθεια βλέπουμε τη μικρή αυλή και τη σκάλα από την οποία κατέβηκε το φέρετρο του ποιητή στην παλλαϊκή κηδεία του. Η ιδιοκτήτρι­α μας δείχνει το ένα από τα δύο διαμερίσμα­τα του επάνω ορόφου που νοίκιαζε για 8 χρόνια ο Παλαμάς και σήμερα στέκουν ερειπωμένα. «Οταν το αγόρασα, το 2000, ήθελα να το μετατρέψω σε κέντρο για

Tην επόμενη εβδομάδα το θέμα θα τεθεί εκ νέου υπόψη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

τον ελληνισμό και την ορθοδοξία και να τιμήσω τη μνήμη του Παλαμά», σημειώνει.

Το κτίσμα αποτελείτα­ι από ακόμη δύο διαμερίσμα­τα στο ισόγειο, που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Στο εσωτερικό οι σοβάδες έχουν αποκολληθε­ί και η λιθοδομή του κτιρίου είναι εμφανής σε πολλά σημεία, ακόμη και σε ολόκληρους τοίχους, παράθυρα έχουν σπάσει, καλώδια και μεταλλικά στοιχεία έχουν αφαιρεθεί και οικοδομικά υλικά, απομεινάρι­α βανδαλισμώ­ν, στέκουν

 ?? ?? κτίσμα και το οικόπεδο της Περιάνδρου ανήκουν στη Μαρία Γεωργίου (φωτ.) από το 2000 και, όπως λέει, δεν είναι διατεθειμέ­νη να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση του κτιρίου, το οποίο διεκδικεί και το υπουργείο Πολιτισμού.
κτίσμα και το οικόπεδο της Περιάνδρου ανήκουν στη Μαρία Γεωργίου (φωτ.) από το 2000 και, όπως λέει, δεν είναι διατεθειμέ­νη να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση του κτιρίου, το οποίο διεκδικεί και το υπουργείο Πολιτισμού.
 ?? ?? Η σκάλα που οδηγεί στο διαμέρισμα που νοίκιασε ο Κωστής Παλαμάς τα τελευταία χρόνια της ζωής του και διακρίνετα­ι δεξιά.
Η σκάλα που οδηγεί στο διαμέρισμα που νοίκιασε ο Κωστής Παλαμάς τα τελευταία χρόνια της ζωής του και διακρίνετα­ι δεξιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece