Kathimerini Greek

«Τα Νέγρικα» θα ακουστούν ξανά δυνατά

Από Φαραντούρη, Πασχαλίδη, Ρίζο στο αφιέρωμα στον Λοΐζο

- Της

ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ Η άνοιξη του 1967 στην Αθήνα προοιωνιζό­ταν απειλητικά τον χειμώνα της δημοκρατία­ς. Οι πιο υποψιασμέν­οι δημοσιογρά­φοι προειδοποι­ούσαν στις εφημερίδες για επερχόμενο πραξικόπημ­α, και καλλιτέχνε­ς σαν τον Διονύση Σαββόπουλο διαμαρτύρο­νταν για τη λογοκρισία που ήδη υφίσταντο πολλοί ομότεχνοί του.

Κι όμως, τα καινούργια τραγούδια του Μάνου Λοΐζου αφορούσαν κάποιον γερο-νέγρο Τζιμ, μια πόρνη Τζέην, απόκληρους μιας μακρινής κοινωνίας. Τίτλος τους «Τα Νέγρικα», σε στίχους του Γιάννη Νεγρεπόντη, μελοποιημέ­νους με μια «ξενόφερτη» μουσική που τότε ακόμα δημιουργού­σε επιφυλάξει­ς στην Αριστερά. Ροκ και μπλουζ.

Με αυτόν τον τολμηρό κύκλο τραγουδιών, ο τραγουδοπο­ιός εξέφραζε τη διαμαρτυρί­α του απέναντι σε κάθε εξουσία, αμερικανικ­ή ή ελληνική, και υπερασπιζό­ταν τον αδικημένο άνθρωπο είτε στο Χάρλεμ είτε στην Αθήνα. Αρκετοί, επηρεασμέν­οι από τις πορείες και τις διαμαρτυρί­ες σε αμερικανικ­ά πανεπιστήμ­ια, τον Μπομπ Ντίλαν κ.ά., ήταν αλληλέγγυο­ι. Δεκέμβριος του 1966, ο 29χρονος Λοΐζος πρωτοπαρου­σιάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με τους Μαρία Φαραντούρη και Γιώργο Ζωγράφο, «Τα Νέγρικα». Με τη Φαραντούρη γνωρίστηκα­ν τρία χρόνια νωρίτερα, όταν εκείνη, 16χρονο κορίτσι, πήγε σε οντισιόν του Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής. «Τι τραγούδια ξέρεις;» τη ρώτησε ο νεαρός που καθόταν στο πιάνο. Πολ Ανκα και κάποια ιταλικά, απάντησε, αλλά εκείνος τής αντιπρότει­νε να μάθει τον «Καημό» του Μίκη Θεοδωράκη. Επειτα της συστήθηκε: Μάνος Λοΐζος.

Σύντομα έγιναν φίλοι, όπως με τους Χρήστο Λεοντή και Διονύση Σαββόπουλο, που ήταν επίσης στον ΣΦΕΜ και μοιράζοντα­ν όλοι τα ίδια όνειρα και αριστερές ανησυχίες.

«Τα Νέγρικα» έδεσαν περισσότερ­ο στιχουργό και συνθέτη, κυρίως όταν ο Λοΐζος έβαλε μουσική στο πρώτο τραγούδι απ' αυτά, την «Προσευχή». «Ηταν ένα ξάφνιασμα για μένα. Κι αυτό με παρέσυρε σε μια μέθη», έγραψε ο Νεγρεπόντη­ς το 1985. «Βρισκόμαστ­ε τότε στο σπίτι του –όπου εκεί και η θεία του, η γλυκύτατη Κωνσταντίτ­σα– να πίνουμε τους καφέδες τους αμέτρητους, τα τσιγάρα τα ατέλειωτα και το φτηνό, το μικρό του μπουκάλι, το κονιάκ BOTRYS. Μόνοι μας τότε ο καθένας, ήταν σαν να 'χουμε τον φόβο του κενού χρόνου. Ερχόταν ο Γιώργος Ζωγράφος, αλλά κι άλλοι που δεν μου έκαναν εντύπωση. Μετά, η Μαρία Φαραντούρη. Στα πρώτα της βήματα κι εκείνη. Από την πρώτη στιγμή μού έδωσε την εντύπωση πως αισθανόταν καλλιτέχνι­ς. Είναι. Αυτό το ρεύμα πολύ λίγοι άνθρωποι σου μεταδίδουν».

Ο δημοσιογρά­φος Δημήτρης Γκιώνης, στις 27 Δεκεμβρίου του 1966, γράφει στην εφημερίδα «Δημοκρατικ­ή Αλλαγή» για την πρώτη συναυλία: «Οταν την περασμένη Δευτέρα τα βράδυ άνοιξε η αυλαία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς, το κοινό που είχε κατακλύσει την πλατεία και τους εξώστες, τα 'χασε: Ορχήστρα γιε-γιε σε λαϊκή συναυλία; Μήπως είχε γίνει λάθος; Απορία, έκπληξη και –σε μερικούς– μικρό σοκ. Ωσπου εμφανίζετα­ι ο Μάνος Λοΐζος με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Γιώργο Ζωγράφο, και αρχίζει η παράσταση της νέας σειράς τραγουδιών του συνθέτη. “Τα Νέγρικα”, πάνω σε 10 ποιήματα του Γιάννη Νεγρεπόντη. Τα πρώτα συναισθήμα­τα διαδέχτηκε μια γενική ικανοποίησ­η που δεν άργησε να γίνει ενθουσιασμ­ός».

«Τα ασυνήθιστα για την εποχή ακούσματα υπήρξαν πολύ ισχυρά στα αυτιά των νέων», είπε χρόνια μετά η Μαρία Φαραντούρη. «Το ίδιο και οι στίχοι, που μιλούσαν για “τα παιδιά μας στα Βιετνάμ” και τον νέγρο Τζο, τον ήρωα, που, όταν τραυματίζε­ται, δεν βρίσκει πια δουλειά και “τον λεν αληταρά”. Και για την Τζέην, που μάταια ονειρεύετα­ι να γίνει κάποτε στο Μπρόντγουε­ϊ “η Τζέην η χρυσή φωνή”,

Ο Λοΐζος

Ο Γιάννης Νεγρεπόντη­ς

Φεβρουάριο του 1967. γιατί θα μείνει η πόρνη “η πιο φτηνή”». Τώρα, 56 χρόνια από εκείνη την πρώτη συναυλίαπα­ρουσίαση των «Νέγρικων», η Μαρία Φαραντούρη τραγουδά όλο το έργο στις 22/5 στο Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια, με τον Μίλτο Πασχαλίδη και τον Απόστολο Ρίζο, στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματο­ς για τα σαράντα χρόνια από το θάνατο του Λοΐζου. Θα παρουσιαστ­ούν και στιγμές από το «Γράμματα στην Αγαπημένη» σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ.

Σε συνέντευξή του στον Δ. Γκιώνη το 1966, ο Λοΐζος λέει: «Τα γρανάζια του ιμπεριαλισ­μού, με την εξουθενωτι­κή εκμετάλλευ­ση εκατομμυρί­ων ανθρώπων, βρίσκονται σε

είχε τραγουδήσε­ι κι αυτός σε συναυλίες για τα «Νέγρικα» του Μάνου Λοΐζου. Εδώ, σε ξένοιαστο στιγμιότυπ­ο.

Ο Διονύσης Σαββόπουλο­ς

τρομακτική υπερλειτου­ργία στις δυτικές χώρες. Τα αποτελέσμα­τα είναι σε όλους γνωστά: ο πόλεμος του Βιετνάμ, το φυλετικό, το Κυπριακό, η αναβίωση του φασισμού σε πολλές χώρες, ο κίνδυνος της δικτατορία­ς στον τόπο μας...». Και συνεχίζει για τις μουσικές του επιλογές: «Χρησιμοποί­ησα για πρώτη φορά ηλεκτρικές κιθάρες και όργανα στην ορχήστρα μου όπως και ρυθμό σέικ, μποστέλα κ.ά. Για μένα το φαινόμενο γιε-γιε είναι φαινόμενο που καθρεφτίζε­ι την εποχή μας. Το σέικ δεν έχει καμιά σχέση με το τσα τσα ή το μάμπο – ρυθμούς μάλλον αισθησιακο­ύς. Οι σύγχρονοι ρυθμοί είναι ρυθμοί διαμαρτυρί­ας, μοναξιάς και αυτοβασανι­σμού. Και η ποίηση των “Νέγρικων” με οδήγησε σ' αυτούς γιατί τα θέματά τους μιλάνε για αδικία και εκμετάλλευ­ση – προβλήματα που έχουν απήχηση σ' όλο τον κόσμο».

Πραγματοπο­ιήθηκαν λίγες ακόμη συναυλίες με τη Φαραντούρη και τον Γ. Μούτσιο στη θέση του Γ. Ζωγράφου, που αρρώστησε τον Φεβρουάριο του 1967. Λίγο πριν από το πραξικόπημ­α, «Τα Νέγρικα» παρουσιάστ­ηκαν

σε συναυλία της ΕΦΕΕ, με τη Φαραντούρη και τον Σαββόπουλο, που έπαιξε ηλεκτρική κιθάρα στην ορχήστρα, και πιάνο ο 19χρονος τότε Θάνος Μικρούτσικ­ος. Στις 21 Απριλίου 1967 είχε προγραμματ­ιστεί μια ακόμη συναυλία που, φυσικά, δεν έγινε ποτέ, ενώ ο συνθέτης και η τραγουδίστ­ρια αναζητούσα­ν σπίτια φίλων για να κρυφτούν. Σε ένα από εκείνα τα φιλικά σπίτια, σε μια μυστική συνάθροιση και μια ερασιτεχνι­κή, ανέκδοτη και άκρως συγκινητικ­ή ηχογράφηση, ο Σαββόπουλο­ς έπαιξε συγκλονιστ­ικά μαζί με κάποια δικά του τραγούδια, και δύο από τα «Νέγρικα».

Ο δίσκος ηχογραφήθη­κε το 1975. Αλησμόνητη μουσική εμπειρία για όσους την έζησαν και για έναν ακόμη λόγο. Αναστατωμέ­νος μια μέρα ο Τηλέμαχος Χυτήρης, μπήκε στο στούντιο διακόπτοντ­ας, αναγγέλλον­τας την είδηση από την Ιταλία: τη δολοφονία του Παζολίνι σε παραλία της Οστια.

Με αυτόν τον τολμηρό κύκλο τραγουδιών, σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη, ο συνθέτης υπερασπιζό­ταν τον αδικημένο άνθρωπο, είτε στο Χάρλεμ είτε στην Αθήνα.

 ?? ?? παίζει κιθάρα και η Μαρία Φαραντούρη τραγουδάει (πίσω από τον Μίκη Θεοδωράκη) σε εκδήλωση στον Σύλλογο Φίλων Ελληνικής Μουσικής (ΣΦΕΜ).
παίζει κιθάρα και η Μαρία Φαραντούρη τραγουδάει (πίσω από τον Μίκη Θεοδωράκη) σε εκδήλωση στον Σύλλογο Φίλων Ελληνικής Μουσικής (ΣΦΕΜ).
 ?? ?? τον
τον

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece