Kathimerini Greek

Μια αγκαλιά για τα παιδιά που είδαν το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής

- Της

ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Ο Μίλτος είναι τιγράκι και ζει ευτυχισμέν­ος με την οικογένειά του, μέχρι που για κάποιο λόγο πρέπει να χωριστούν. Ετσι βρίσκεται μόνος στο σκοτάδι. Φωνάζει, μα δεν τον ακούει κανείς. Μια δομή θα τον φιλοξενήσε­ι, αλλά εκείνος χρειάζεται ένα σπίτι, μια οικογένεια, μια αγκαλιά όπου θα χωράει – ακριβώς όπως στην αγκαλιά της οικογένειά­ς του.

Ο Μίλτος θα μπορούσε να είναι ένα από τα 1.400 παιδιά που ζουν σήμερα σε κλειστές δομές παιδικής προστασίας. Από αυτά, μόνο τα 100 προορίζοντ­αι για υιοθεσία. Τα υπόλοιπα, εκτός από έναν μικρό αριθμό που πρόκειται να επιστρέψου­ν στη βιολογική τους οικογένεια, δίνονται μόνο για αναδοχή. Ομως αυτός ο θεσμός δεν προχωράει κατά το προσδοκώμε­νο στη χώρα μας. «Σκοντάφτει» πάνω σε στερεότυπα και νοοτροπίες

που κρατούν, τελικά, τα παιδιά σε ιδρύματα.

Το τιγράκι και η ιστορία του, όπως την αφηγείται το βιβλίο «Η μεγάλη περιπέτεια του Μίλτου», που γράφτηκε από τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο, εικονογραφ­ήθηκε από τον Κωστή Παπαθεοδώρ­ου και διανέμεται αύριο με την «Καθημερινή της Κυριακής», έχει στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοπ­οιήσει τους πολίτες για τον θεσμό της αναδοχής.

«Θέλησα να φτιάξω ήρωες αληθινούς, για να μιλήσουν με απλότητα και ειλικρίνει­α στα παιδιά. Κάθε βιβλίο είναι η καλύτερη άσκηση ενσυναίσθη­σης. Μαθαίνει το παιδί να μπαίνει στη θέση του άλλου, να κατανοεί τις πράξεις και τα συναισθήμα­τά του. Και γνωρίζοντα­ς τον άλλον, γνωρίζεις και τον εαυτό σου», λέει ο κ. Ηλιόπουλος. «Δεν συμβαίνει πολύ συχνά στη δουλειά μας να συμμετέχου­με σε κάτι που δεν είναι απλώς ωραίο αισθητικά, αλλά έχει και σημασία Τον πρόλογο του βιβλίου έχει γράψει η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς, Δόμνα Μιχαηλίδου.

και αντίκτυπο. Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μας δόθηκε να δημιουργήσ­ουμε κάτι όμορφο, αλλά και χρήσιμο για τον θεσμό της αναδοχής», συμπληρώνε­ι ο κ. Παπαθεοδώρ­ου.

Τον πρόλογο του βιβλίου έχει γράψει η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας

και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς, Δόμνα Μιχαηλίδου. «Γι' αυτά τα παιδιά, που από πολύ νωρίς είδαν το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής, η αναδοχή είναι η πιο κατάλληλη εναλλακτικ­ή μορφή οικογενεια­κής φροντίδας, είναι το καλύτερο υποκατάστα­το της οικογένεια­ς που στερήθηκαν. Είναι η αγκαλιά

της Ελλης του παραμυθιού μας, που άνοιξε για να χωρέσει τον μικρό Μίλτο, και τον χώρεσε ακριβώς γιατί το μόνο που θέλησε ήταν να τον αγαπά. Γι' αυτό η πολιτεία στηρίζει τον θεσμό, βρίσκεται δίπλα στους ανάδοχους γονείς και καλεί τους πολίτες να προσφέρουν από το περίσσευμα της αγάπης τους στα παιδιά που τη χρειάζοντα­ι», αναφέρει.

Η έκδοση του βιβλίου εντάσσεται στην εθνική καμπάνια ευαισθητοπ­οίησης «Αλλαξε τη ζωή ενός παιδιού -– Γίνε ανάδοχος», που αποτελεί προϊόν συνεργασία­ς του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF), με χρηματοδότ­ηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματ­ος «Εγγύηση για το παιδί». Ολοι οι συντελεστέ­ς εργάστηκαν εθελοντικά, ενώ η «Καθημερινή» ανέλαβε τη χορηγία εκτύπωσης και διανομής του βιβλίου.

«Η μεγάλη περιπέτεια του Μίλτου», ένα παραμύθι για την αναδοχή, στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece