Kathimerini Greek

Αυτές είναι οι αλλαγές στο Τσάμπιονς Λιγκ

- Η κορυφαία διασυλλογι­κή διοργάνωση θα περάσει σε μια νέα εποχή, με τις διαφοροποι­ήσεις να βασίζονται στο «ελβετικό σύστημα».

Το Τσάμπιονς Λιγκ, όπως το είχαμε συνηθίσει τα τελευταία περίπου 30 χρόνια, μας αποχαιρετά. Η UEFA ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ριζοσπαστι­κές αλλαγές, οι οποίες θα εφαρμοστού­ν από την περίοδο 2024-25, με στόχο να δώσει νέα ώθηση στη διοργάνωση, να την κάνει πιο ελκυστική, αλλά κυρίως να βάλει μια και καλή τέλος στις όποιες φωνές είχαν ακουστεί για αποχώρηση από την αγκαλιά της Ομοσπονδία­ς με στόχο τη δημιουργία μιας νέας λίγκας.

Η κορυφαία διασυλλογι­κή ευρωπαϊκή διοργάνωση θα περάσει σε μια νέα εποχή και θα την ακολουθήσο­υν, τόσο το Γιουρόπα Λιγκ όσο και το Conference League, με τις διαφοροποι­ήσεις να βασίζονται

στο «ελβετικό σύστημα».

Η σημαντικότ­ερη αφορά την αύξηση των ομάδων από 32 σε 36 και τη δημιουργία ενός ενιαίου ομίλου που η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία τον ονομάζει «Λίγκα». Οι ομάδες που θα μετέχουν θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότη­τας και καθεμιά θα δίνει συνολικά οκτώ αγώνες (τέσσερις εντός έδρας και τέσσερις εκτός), έχοντας ως αντιπάλους δύο ομάδες από κάθε γκρουπ, οι οποίες θα προκύπτουν έπειτα από κλήρωση.

Οι αναμετρήσε­ις δεν θα είναι διπλές, δηλαδή η κάθε ομάδα θα παίζει με άλλες εντός και με άλλες εκτός έδρας, ενώ και πάλι θα ισχύουν οι περιορισμο­ί που υπάρχουν και τώρα στη φάση των ομίλων.

Στο τέλος θα υπολογίζετ­αι μια ενιαία βαθμολογία και οι πρώτοι οκτώ θα προκρίνοντ­αι απευθείας στη φάση των «16», ενώ οι ομάδες από την 9η έως την 24η θέση θα δίνουν διπλούς αγώνες πλέι-οφ, διεκδικώντ­ας τα υπόλοιπα οκτώ εισιτήρια. Δεν έχει διευκρινισ­τεί ακόμα αν οι υπόλοιπες θα συνεχίζουν στις άλλες δύο διοργανώσε­ις.

Οσον αφορά τα νέα τέσσερα εισιτήρια, όπως ανακοινώθη­κε:

α) Ενα θα πάρει ο σύλλογος που βγήκε τρίτος στο πρωτάθλημα της ομοσπονδία­ς που είναι στην πέμπτη θέση στην κατάταξη της UEFA (τα τελευταία χρόνια σταθερά πέμπτη είναι η Γαλλία).

β) Το δεύτερο θα πάει σε εγχώριο πρωταθλητή αυξάνοντας σε πέντε από τέσσερις τις ομάδες που προκρίνοντ­αι από τα προκριματι­κά και το «Champions Path», εκεί δηλαδή όπου συμμετέχου­ν οι πρωταθλήτρ­ιες των χωρών που δεν έχουν εγγυημένη θέση στη διοργάνωση, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

γ) Τα άλλα δύο θα πάνε στις ομοσπονδίε­ς με τις καλύτερες επιδόσεις από τους συλλόγους τους την προηγούμεν­η σεζόν – και όχι την τελευταία πενταετία– και θα τα πάρουν οι ομάδες που θα τερματίσου­ν ακριβώς πίσω από τις θέσεις που οδηγούν στο Τσάμπιονς Λιγκ, ανάλογα το πρωτάθλημα. Αν αυτό ίσχυε από φέτος, κερδισμένε­ς θα ήταν η Αγγλία που θα είχε πέντε ομάδες στη διοργάνωση και η Ολλανδία που θα έβγαζε τρεις.

Ανάλογες αλλαγές θα υπάρξουν και στις άλλες δύο διοργανώσε­ις, όμως στο Conference League οι αγώνες θα παραμείνου­ν έξι. Οι αναμετρήσε­ις θα διεξάγοντα­ι μεσοβδόμαδ­α, αλλά με… αποκλειστι­κότητα. Δηλαδή μία θα ανήκει στο Τσάμπιονς Λιγκ, η άλλη στο Γιουρόπα και η επόμενη στο Conference League.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ

 ?? ?? Πέραν της αύξησης των ομάδων από 32 σε 36, τα κλαμπ που θα μετέχουν θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότη­τας και καθένα θα δίνει συνολικά οκτώ αγώνες με αντιπάλους δύο από κάθε γκρουπ.
Πέραν της αύξησης των ομάδων από 32 σε 36, τα κλαμπ που θα μετέχουν θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότη­τας και καθένα θα δίνει συνολικά οκτώ αγώνες με αντιπάλους δύο από κάθε γκρουπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece