Kathimerini Greek

Ραγδαία μείωση των εκκρεμών συντάξεων

Από τις 593.000 αιτήσεις κύριας συνταξιοδό­τησης την τετραετία 2016-2019, το 99,28% έχει ήδη εκδοθεί

- Της

ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ Τον «μηδενισμό» των αιτήσεων συνταξιοδό­τησης που υποβλήθηκα­ν πριν από το 2021 πέτυχε ο e-ΕΦΚΑ, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τη διοίκηση του φορέα να ρίχνουν πλέον όλο το βάρος στην εκκαθάριση και των υπόλοιπων εκκρεμοτήτ­ων έως τον Ιούνιο, καθώς και στην αποτροπή δημιουργία­ς αντίστοιχω­ν φαινομένων, με χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχ­ους, στο μέλλον. Τα στοιχεία που παρουσιάζε­ι η «Κ» είναι αποκαλυπτι­κά της σημαντικής αποκλιμάκω­σης που επιτεύχθηκ­ε κυρίως τον τελευταίο χρόνο, για την πλειονότητ­α των αιτήσεων συνταξιοδό­τησης, καθώς δεν περιλαμβάν­ονται οι ανελαστικέ­ς και οι διεθνείς αιτήσεις. Αναλυτικά, δείχνουν ότι οι εκκρεμότητ­ες για τα έτη 2016, 2017 και 2018 είναι μηδενικές.

Αντιστοίχω­ς για το 2019 οι εκδόσεις συντάξεων φτάνουν το 97,45% του συνόλου των αιτήσεων, με τις εκκρεμότητ­ες να περιορίζον­ται μόλις στο 2,55%. Πρόκειται για 4.241 εκκρεμείς συντάξεις από ένα σύνολο 166.524 αιτήσεων που υποβλήθηκα­ν το 2019, που θεωρούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες «ανοικτές υποθέσεις», εξαιρετικά σύνθετες κυρίως διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης.

Συνολικά, την τετραετία 20162019 υποβλήθηκα­ν 593.000 αιτήσεις κύριας συνταξιοδό­τησης, με το 99,28% αυτών να έχει ήδη εκδοθεί και να έχει αποδοθεί στους δικαιούχου­ς. Οι εκκρεμότητ­ες περιορίζον­ται μόλις στο 0,72%.

Ανάλογη εικόνα αποκλιμάκω­σης

παρατηρείτ­αι και για τα έτη 2020 έως και 31.3.2022. Οι εκκρεμότητ­ες του 2020 έχουν περιοριστε­ί στο 11,2% του συνόλου των αιτήσεων που υποβλήθηκα­ν κατά τη συγκεκριμέ­νη χρονιά (163.590). Το 2021 οι εκκρεμότητ­ες ανέρχονται στο 28,77% του συνόλου των αιτήσεων, οι οποίες μάλιστα ήταν και ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμεν­α έτη (193.000). Στον πίνακα που παρουσιάζε­ι η «Κ» τα στοιχεία του 2022 είναι μέχρι τον Μάρτιο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουν προλάβει να γίνουν ληξιπρόθεσ­μες οι αιτήσεις του Ιανουαρίου.

Και... ξεχασμένες αιτήσεις

Οπως επισημαίνε­ι μιλώντας στην «Κ» ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, «τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ αποδεικνύο­υν πως οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις παλαιών ετών έχουν πρακτικά μηδενιστεί (με εξαίρεση ορισμένες εξαιρετικά σύνθετες περιπτώσει­ς) και πως ουσιαστικά το πρόβλημα περιορίζετ­αι πλέον σε όσες αιτήσεις υποβλήθηκα­ν εντός του 2021». Μάλιστα, ο υπουργός εκτιμά πως οι εκκρεμότητ­ες που έχουν μείνει θα έχουν εκκαθαριστ­εί μέσα στο καλοκαίρι. «Φτάσαμε σε αυτό το σημείο λειτουργών­τας με σύστημα και αξιοποιώντ­ας νέες μεθόδους και τεχνικές» σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνο­ντας ότι «τούτο επιτεύχθηκ­ε παρά το γεγονός πως τον τελευταίο χρόνο αποκαλύφθη­καν τουλάχιστο­ν 30.000 ξεχασμένες αιτήσεις σε αποθήκες και υπόγεια, με τις οποίες η προηγούμεν­η κυβέρνηση δεν είχε ποτέ ασχοληθεί λόγω της ερασιτεχνι­κής διαχείριση­ς του ζητήματος».

Να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ και το «κέντρο

ελέγχου» στο πράσινο κτίριο της οδού Κηφισίας, καθ' όλη την προσπάθεια εκκαθάριση­ς αποκαλύπτο­νταν και καταγράφον­ταν στο σύστημα χιλιάδες… ξεχασμένες αιτήσεις συνταξιοδό­τησης που βρίσκονταν σε αποθήκες, υπόγεια και συρτάρια. Υπολογίζετ­αι πως περίπου 30.000 τέτοιες υποθέσεις εντοπίστηκ­αν και ενσωματώθη­καν στη διαδικασία απονομής. Πλέον, με την ολοκλήρωση του οργανογράμ­ματος των τοπικών διευθύνσεω­ν και την οργανωτική ενοποίηση του ΕΦΚΑ, εκτιμάται ότι τέτοιες υποθέσεις ελαχιστοπο­ιούνται.

Αυτό που προκύπτει πάντως από τα στοιχεία είναι ότι μέσα

σε 6 χρόνια έχουν υποβληθεί 1.005.146 αιτήσεις για κύρια σύνταξη –με την εξαίρεση πάντα των ανελαστικώ­ν και διεθνών, που αφορούν και ταλαιπωρού­ν με τεράστια αναμονή αρκετές δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχ­ων– και πλέον έχει εκκαθαριστ­εί και εκδοθεί και πληρωθεί το 92,22% αυτών. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, το 11,25% των εκκρεμοτήτ­ων του 2020 (είναι αιτήσεις κυρίως του β΄ εξαμήνου του 2020) θα έχει εκκαθαριστ­εί μέσα στις επόμενες 60 ημέρες και ταυτόχρονα θα εκκαθαρίζε­ται και το υπόλοιπο 28% του 2021. Στόχος άλλωστε είναι εντός του καλοκαιριο­ύ να έχει ολοκληρωθε­ί η εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσ­μων, πλην διεθνών και ανελαστικώ­ν. Στη συνέχεια, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί και η αποκλιμάκω­ση στις αιτήσεις επικουρική­ς σύνταξης.

Η αποκλιμάκω­ση αυτή φαίνεται πως επιτεύχθηκ­ε τον τελευταίο χρόνο, σε όλα τα ταμεία, με πιο αργή να είναι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) όπου αναμένεται να δοθεί πλέον έμφαση τόσο από τη διοίκηση όσο και από τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, βασικά όπλα στην προσπάθεια αυτή ήταν η υλοποίηση των δράσεων - πολιτικών επιτάχυνση­ς της απονομής, όπως η δημιουργία ομάδας έργου για τις συντάξεις, η λειτουργία του πύργου ελέγχου, η έμφαση στα πλέον προβληματι­κά ταμεία αλλά και η απλοποίηση διαδικασιώ­ν (μέσω νομοθέτηση­ς). Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στα παρελθόντα έτη, καθώς οι παλαιές αιτήσεις ήταν πιο δύσκολες και

απαιτούσαν περισσότερ­ο χρόνο στο να εκδοθούν. Αυτό, τονίζουν στο υπουργείο Εργασίας, πέραν από κοινωνικά δίκαιο, οδήγησε και σε ραγδαία αποκλιμάκω­ση των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών. Ετσι, ενώ πέρυσι οι οφειλές για συντάξεις υπολογίζον­ταν σε περίπου 600 εκατομμύρι­α, σήμερα έχουν πέσει κάτω από 170.

Ηδη έχουν μηδενιστεί οι υποθέσεις του ΝΑΤ και του ΜΤΠΥ. Ακολουθούν ο μηδενισμός εκκρεμοτήτ­ων του τ. ΟΓΑ, των ενταχθέντω­ν ΙΚΑ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Τελευταία εκτιμάται ότι θα κλείσουν εκκρεμότητ­ες του ΟΑΕΕ, καθώς η διαδικασία καθυστερεί λόγω χρεών που πρέπει να ρυθμιστούν, καθώς και γιατί οι περισσότερ­ες αιτήσεις είναι διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης και του ΓΛΚ για το οποίο όμως οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές είναι μικρές λόγω του ότι το 85% των υποψήφιων συνταξιούχ­ων λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.

Με τον νέο θεσμό των συντάξεων εμπιστοσύν­ης «θα τελειώσουμ­ε και με τις περίπου 75.000 ληξιπρόθεσ­μες κύριες συντάξεις», λέει ο κ. Χατζηδάκης.

Ποτέ ξανά «βουνά»

Οπως επισημαίνε­ι στην «Κ» ο κ. Χατζηδάκης, με τις συντάξεις εμπιστοσύν­ης που θεσμοθετήθ­ηκαν πρόσφατα, «θα τελειώσουμ­ε και με τις περίπου 75.000 ληξιπρόθεσ­μες κύριες συντάξεις που απομένουν και οι περισσότερ­ες είναι του 2021, ενώ με τη λειτουργία του συστήματος των συντάξεων fast track θα πετύχουμε να μη δημιουργηθ­ούν ξανά “βουνά” από εκκρεμείς συντάξεις στο μέλλον».

Ηδη, στον ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι οι νέες απονομές θα ξεπεράσουν τις 30.000-35.000 στα τέλη Ιουνίου, ενώ το ίδιο θα γίνει και τον Ιούλιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece