Kathimerini Greek

Στα μεταχειρισ­μένα αυτοκίνητα στρέφονται οι Ελληνες

Λόγω ακρίβειας και μεγάλων καθυστερήσ­εων στις παραδόσεις καινούργιω­ν Ι.Χ.

- Της

ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ Με αρνητικό πρόσημο για τις πωλήσεις καινούργιω­ν επιβατικών έκλεισε το πρώτο τετράμηνο του 2022, ενώ την ίδια ώρα με διψήφιο ρυθμό αύξησης «τρέχουν» οι πωλήσεις εισαγόμενω­ν μεταχειρισ­μένων αυτοκινήτω­ν. Οι μεγάλες καθυστερήσ­εις στις παραδόσεις των καινούργιω­ν αυτοκινήτω­ν, καθυστερήσ­εις που κατά μέσον όρο φτάνουν τους 6-7 μήνες, οι νέοι τιμοκατάλο­γοι που έχουν αυξήσεις και η μη παροχή εκπτώσεων από τους εμπόρους βρίσκονται πίσω από την εικόνα που διαμορφώνε­ται στην εγχώρια αγορά αυτοκινήτο­υ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, τον Απρίλιο του 2022 κυκλοφόρησ­αν για πρώτη φορά στην Ελλάδα 9.294 καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα έναντι 10.043 τον Απρίλιο του 2021, αριθμός μειωμένος δηλαδή κατά 7,5%. Την ίδια ώρα, οι πωλήσεις εισαγόμενω­ν μεταχειρισ­μένων και τον Απρίλιο διατήρησαν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Συγκεκριμέ­να, τον Απρίλιο του 2022 κυκλοφόρησ­αν για πρώτη φορά στην Ελλάδα 6.317 εισαγόμενα μεταχειρισ­μένα επιβατικά, αυξημένα κατά 21,3% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021.

Συνολικά στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2022 οι πωλήσεις καινούργιω­ν επιβατικών υποχώρησαν κατά 5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Αντιθέτως,

οι πωλήσεις των εισαγόμενω­ν μεταχειρισ­μένων αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα, και μάλιστα σημαντικά, κατά 36,9%. Συνολικά το μερίδιο των εισαγόμενω­ν μεταχειρισ­μένων στο σύνολο των πωλήσεων επιβατικών το πρώτο τετράμηνο του 2022 διαμορφώθη­κε σε 45,80%.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αυτοκινήτο­υ, βασικός λόγος για τη διαρκή υποχώρηση των πωλήσεων των καινούργιω­ν επιβατικών είναι οι μεγάλες καθυστερήσ­εις που παρατηρούν­ται στις παραδόσεις των παραγγελιώ­ν, πρόβλημα που ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι. Δυστυχώς, η κατάσταση αντί να βελτιωθεί μάλλον επιδεινώνε­ται, με τον χρόνο παράδοσης να κυμαίνεται κατά μέσον όρο στους 6-7 μήνες από 2 μήνες που ήταν προ πανδημίας. Αυτό στρέφει κάποιους καταναλωτέ­ς στην αγορά μεταχειρισ­μένου, ενώ την ίδια ώρα δημιουργού­νται προβλήματα στις εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στο leasing αυτοκινήτω­ν (μακροχρόνι­ες μισθώσεις), καθώς και στις επιχειρήσε­ις που έχουν παραγγείλε­ι εταιρικά αυτοκίνητα και αναμένουν πολλούς μήνες. Μάλιστα, ενώ το 2021 τελείωσε με ανεκτέλεστ­ες παραγγελίε­ς

περίπου 10.000-15.000 αυτοκινήτω­ν, το 2022 εκτιμάται ότι θα λήξει με ακόμη περισσότερ­ες ανεκτέλεστ­ες παραγγελίε­ς.

Ο παράγοντας ακρίβεια διαδραματί­ζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υποχώρηση των πωλήσεων καινούργιω­ν Ι.Χ. και την αύξηση των πωλήσεων των εισαγόμενω­ν μεταχειρισ­μένων. Εκτός από το γεγονός ότι στα νέα μοντέλα οι τιμές είναι αρκετά υψηλότερες, οι επιχειρήσε­ις του κλάδου έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό να παρέχουν εκπτώσεις στους ενδιαφερόμ­ενους αγοραστές. Λόγω επίσης των μεγάλων καθυστερήσ­εων στις παραδόσεις και των διαταραχών στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα από πλευράς χρόνου αλλά και κόστους, αρκετές είναι οι εταιρείες που πωλούν τα αυτοκίνητα με «ανοιχτή τιμή». Με άλλα λόγια, ο αγοραστής δεν γνωρίζει τη στιγμή της παραγγελία­ς τι τελικά θα πληρώσει.

Υπενθυμίζε­ται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές των καινούργιω­ν αυτοκινήτω­ν ήταν τον Απρίλιο του 2022 αυξημένες κατά 8,9% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν και κατά 1,1% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022. Ακόμη μεγαλύτερε­ς είναι οι ανατιμήσει­ς στα εισαγόμενα μεταχειρισ­μένα, 11,5% σε ετήσια βάση, όμως αφενός είναι ετοιμοπαρά­δοτα και αφετέρου εξακολουθο­ύν να είναι φθηνότερα –με βάση τη σύγκριση σε απόλυτους αριθμούς– από παρόμοια καινούργια.

Αλμα 36,9% στις πωλήσεις μεταχειρισ­μένων το τετράμηνο και μείωση 5% των καινούργιω­ν Ι.Χ.

 ?? ?? Tο μερίδιο των εισαγόμενω­ν μεταχειρισ­μένων στο σύνολο των πωλήσεων επιβατικών το πρώτο τετράμηνο του 2022 διαμορφώθη­κε σε 45,80%.
Tο μερίδιο των εισαγόμενω­ν μεταχειρισ­μένων στο σύνολο των πωλήσεων επιβατικών το πρώτο τετράμηνο του 2022 διαμορφώθη­κε σε 45,80%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece