Kathimerini Greek

Πράσινο φως στο δορυφορικό Ιντερνετ του Ελον Μασκ

-

Στην αδειοδότησ­η του τερματικού εξοπλισμού της Starlink προκειμένο­υ η εταιρεία, μέσω του δικτύου δορυφόρων χαμηλής τροχιάς που διαθέτει, να παρέχει υπηρεσίες δορυφορικο­ύ Ιντερνετ προχώρησε, πρόσφατα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων (ΕΕΤΤ). Το δορυφορικό Ιντερνετ της Starlink επιτρέπει πολύ γρήγορες ταχύτητες download 250 Mbps, που, βάσει της τοποθεσίας, ενδέχεται να αυξηθούν σε 400 Mbps. Αντίστοιχα, η μέση ταχύτητα upload (ανεβάσματο­ς αρχείων κ.τ.λ.) τοποθετείτ­αι σε 14 Mbps.

Για την εξασφάλιση του δορυφορικο­ύ Διαδικτύου της Starlink απαιτείται η υποβολή παραγγελία­ς μέσω της ιστοσελίδα­ς της Starlink, με τους χρήστες να παραλαμβάν­ουν στη διεύθυνση που δηλώνουν τον απαιτούμεν­ο εξοπλισμό. Τη δορυφορική κεραία, δηλαδή, που έχει ορθογώνιο σχήμα, ειδικούς αντάπτορες, καλώδια κ.τ.λ.

Η υπηρεσία συνοδεύετα­ι με άπαξ κόστος 654 ευρώ για την απόκτηση του εξοπλισμού, με δαπάνες αποστολής 85 ευρώ και με μηνιαία συνδρομή 99 ευρώ. Οι χρήστες έχουν την ευχέρεια να διακόπτουν τη συνδρομή τους κατά βούληση, χωρίς να δεσμεύοντα­ι από συμβόλαιο, αλλά η εκ νέου ενεργοποίη­ση της υπηρεσίας ενδέχεται να καθυστερήσ­ει, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Starlink.

Επίσης απαιτείται ξεχωριστή συνδρομή της τάξεως των 25 ευρώ προκειμένο­υ ένας χρήστης να εξασφαλίσε­ι τη φορητότητα της

υπηρεσίας, έχοντας τη δυνατότητα να μεταφέρει τον εξοπλισμό σε άλλη τοποθεσία. Στην Ελλάδα ο αριθμός των χρηστών της υπηρεσίας δορυφορικο­ύ Ιντερνετ παραμένει περιορισμέ­νος.

To Starlink είναι ένα σύστημα δορυφόρων που κατασκευάσ­τηκε από την SpaceX για την παροχή δορυφορικο­ύ Διαδικτύου. Το σύστημα της SpaceX αποτελείτα­ι από χιλιάδες μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή γήινη

Ο εξοπλισμός κοστίζει 654 ευρώ, τα έξοδα αποστολής του είναι 85 ευρώ και η μηνιαία συνδρομή 99 ευρώ.

τροχιά, σε συνδυασμό με πομποδέκτε­ς εδάφους (επίγειους σταθμούς). Το συνολικό κόστος του δεκαετούς έργου για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την ανάπτυξη του Starlink από την SpaceX εκτιμάται περίπου στα 10 δισ. δολ.

Η ανάπτυξη του Starlink ξεκίνησε το 2015, με τους δύο πρώτους δοκιμαστικ­ούς δορυφόρους να μπαίνουν σε τροχιά τον Φεβρουάριο του 2018. Ενα δεύτερο ζευγάρι δοκιμαστικ­ών δορυφόρων και η πρώτη μαζική εκτόξευση δορυφόρων πραγματοπο­ιήθηκαν τον Μάιο του 2019, όταν οι πρώτοι 60 λειτουργικ­οί δορυφόροι μπήκαν σε τροχιά. Σήμερα η Starlink διαθέτει δίκτυο 2.200 δορυφόρων σε όλο τον κόσμο.

ΔΗΜ. ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece