Kathimerini Greek

Επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ από 14 ελληνικές φαρμακευτι­κές

Δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής στο πλαίσιο συμψηφισμο­ύ του clawback

- Tου

ΗΛΊΑ Γ. ΜΠΈΛΛΟΥ

Καταλύτη δυναμικής ανάπτυξης για τη βιομηχανία παραγωγής φαρμάκου στην Ελλάδα, και μάλιστα για τον εξαγωγικό προσανατολ­ισμό της, συνιστούν οι επενδυτικέ­ς προτάσεις που υπέβαλαν 14 ελληνικές εταιρείες για νέες γραμμές παραγωγής συνολικού προϋπολογι­σμού 200 εκατ. ευρώ. Εφόσον υλοποιηθού­ν, η χώρα αναμένεται να αποκτήσει ακόμα περισσότερ­η ισχύ στις ευρωπαϊκές και στις διεθνείς αγορές, μεγεθύνοντ­ας έναν ήδη πολλά υποσχόμενο κλάδο. Οι επενδυτικέ­ς προτάσεις υποβλήθηκα­ν στο πλαίσιο της δράσης «Μεταρρυθμί­σεις του Συστήματος Clawback και Συμψηφισμό­ς του με Ερευνητικέ­ς και Επενδυτικέ­ς Δαπάνες», που αφορά τον συμψηφισμό της αυτόματης επιστροφής (clawback) με ποσοστά επί των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α) και των δαπανών επενδυτικώ­ν σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής των φαρμακευτι­κών.

Τα μεγαλύτερα έργα για παραγωγικέ­ς μονάδες εξ αυτών των 200 εκατομμυρί­ων προωθούντα­ι από τις ελληνικές εταιρείες ELPEN, DEMO, Rafarm, Gap, Pharmazac, Unifarma, Winmedica και Medicair. Επιπλέον 40 ελληνικές αλλά και πολυεθνικέ­ς εταιρείες υπέβαλαν επενδυτικά σχέδια για ένταξη στο πρόγραμμα σχεδίων που αφορούν σε έρευνα και ανάπτυξη, όπως και κλινικές μελέτες, συνολικού προϋπολογι­σμού 400 εκατομμυρί­ων. Τα μεγαλύτερα έργα εδώ είναι των ELPEN, DEMO, Pfizer, Bennett, Rafarm, Novartis, Sanofi, Unifarma, Winmedica, Βιανέξ, Novo Nordisk και Merck Sharp & Dohme Ελλάς.

Ο συνολικός προϋπολογι­σμός όλων των προτάσεων που κατατέθηκα­ν στη δράση για το clawback τού «Ελλάδα 2.0» ανέρχεται σε 605 εκατ. ευρώ και η αιτούμενη επιχορήγησ­η αγγίζει τα 293 εκατ. Η δράση έχει προϋπολογι­σμό 250 εκατ., χρηματοδοτ­είται από το Ταμείο Ανάκαμψης και φορέας υλοποίησής της είναι η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Καινοτομία­ς του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Μέχρι την 28η Απριλίου 2022, καταληκτικ­ή ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, κατατέθηκα­ν στο Πληροφορια­κό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) συνολικά 65 αιτήματα ενίσχυσης, από 40 δυνητικούς δικαιούχου­ς. Τα 50 αιτήματα αφορούν σε ενίσχυση έργων Ε&Α και ο συνολικός προϋπολογι­σμός

τους ανέρχεται σε 403,5 εκατ. ευρώ, ενώ η αιτούμενη επιχορήγησ­η σε 213,6 εκατ. Τα υπόλοιπα 15 αιτήματα είναι αυτά που αφορούν σε παραγωγικέ­ς μονάδες και ο συνολικός προϋπολογι­σμός τους διαμορφώνε­ται σε 201,3 εκατ., ενώ η αιτούμενη επιχορήγησ­η σε 78,7 εκατ. Βάσει της πρόσκλησης οι δικαιούχοι είχαν τη δυνατότητα υποβολής έως τριών αιτημάτων ενίσχυσης έργων Ε&Α και έως τριών επενδυτικώ­ν σχεδίων, αντιστοίχω­ς.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας «Ελλάδα 2.0», αναπληρωτή υπουργό Οικονομικώ­ν Θόδωρο Σκυλακάκη, «τα αιτήματα ενίσχυσης επενδύσεων έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και παραγωγικώ­ν επενδυτικώ­ν σχεδίων, που υποβλήθηκα­ν έφτασαν σε σημείο να υπερκαλύψο­υν τον προϋπολογι­σμό. Οι σημαντικές επενδύσεις που θα

υλοποιηθού­ν, στο πλαίσιο της δράσης, από τη φαρμακοβιο­μηχανία αναμένεται να δημιουργήσ­ουν τουλάχιστο­ν 2.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης». Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης εκτιμά ότι «από την πρώτη μέρα που θεσπίσαμε το φαρμακευτι­κό clawback είχε φανεί ότι θα ήταν ένα πολύ ισχυρό αναπτυξιακ­ό εργαλείο για την ελληνική οικονομία. Ομως, η ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης του έδωσε μια εντελώς διαφορετικ­ή δυναμική και τα αποτελέσμα­τα είναι οι προφανείς κατατεθείσ­ες προτάσεις». «Επενδυτικά σχέδια αξίας 605 εκατ. από μεγάλες εταιρείες θα μεταμορφώσ­ουν την Ελλάδα σε μία από τις πιο ισχυρές χώρες παραγωγής φαρμάκου. Και όλα αυτά από την εφαρμογή μιας έξυπνης ιδέας σε συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Οικονομικώ­ν, Ανάπτυξης και Υγείας», προσθέτει.

Για τον κλάδο έρευνας και ανάπτυξης κατατέθηκα­ν επενδυτικέ­ς προτάσεις 400 εκατ. από 40 ελληνικές και ξένες εταιρείες.

 ?? ?? Mε την υλοποίηση των επενδύσεων η χώρα αναμένεται να αποκτήσει ακόμα περισσότερ­η ισχύ στις ευρωπαϊκές και στις διεθνείς αγορές, μεγεθύνοντ­ας έναν ήδη πολλά υποσχόμενο κλάδο.
Mε την υλοποίηση των επενδύσεων η χώρα αναμένεται να αποκτήσει ακόμα περισσότερ­η ισχύ στις ευρωπαϊκές και στις διεθνείς αγορές, μεγεθύνοντ­ας έναν ήδη πολλά υποσχόμενο κλάδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece